HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.09.19. 19:00 Amijo

797. Mert olvasni jó (1)

Címkék: választás köves slomó 444.hu sorsok háza győri péter

Valahogy ma olyan napunk van, hogy kedvet kaptunk az olvasás népszerűsítéséhez. Mert olvasni (és érteni) jó. Tehát: bő egy hete – többek közt – mi is írtunk a Sorsok Házáról, amely Schmidt Mária és Köves Slomó csodás együttműködése nyomán a magyarországi holokauszt 75. évfordulójára megnyílhat. Most a témához kapcsolódóan elsőként Márton László cikkét ajánljuk a Népszavából. Másodikként pedig – volt ugye júliusban egy időközi választás Józsefvárosban – Győri Péter ex-polgármesterjelölt friss választási elemzését az fb-oldaláról. Mindkét írás – más más témában ugyan – de igen sok tanulságot hordoz.

sorsokhaza_karika.jpg

A holokauszt nyers valóságával és emlékével több nemzedéknek lehet tennivalója. A Sorsok Házára azonban úgy volt szükség, mint a felcsúti kisvasútra.

Köves Slomó és Schmidt Mária egymásra talált. A rabbi szakért, az igazgató asszony igazgat. Nem csak a Terror Házát, hanem a sorsokét is. Mindenki jól jár, a hatalom pedig gyorsan áldását adja a frigyre.

A „bökkenő” csupán az volt, ahogy egy támogatóm frappánsan megfogalmazta, hogy valószínűleg én nagyon alkalmas polgármestere lennék Józsefvárosnak, azonban messze nem én vagyok a legalkalmasabb jelölt a kampányban.

A civilek és a demokratikus ellenzéki pártok által támogatott független jelöltként azzal kellett szembesülnöm, hogy a tavaszi választásokon 10-15%-okat elért pártok kerületi szervezetei jó ha két-három tagot, legfeljebb egy-két tucat aktivistát tudnak csak fölmutatni valójában.

További szép estét és kellemes olvasgatást. Mert olvasni jó. Érteni még jobb.

P.s.: Ez meg itt – csak úgy, kiegészítésképpen – Márton László írásához az Indexről: A Mazsihisz hadat üzent Köves Slomóéknak, ill. Győri Péter elemzéséről ezt írta tegnap Szily László a 444.hu-n.

***

Megalázó vereségről ritkán írnak olyan józan és kegyetlenül őszinte elemzést, mint most az a Győri Péter, aki július 8-án a demokratikus ellenzék által közösen támogatott civil jelöltként durván 2/3-1/3 arányban kapott ki a józsefvárosi időközin a fideszes Sára Botondtól. Győri hosszú Facebook-posztban vette sorra, hogy miként kampányolt a Fidesz és ehhez képest mire volt képes az ő stábja. (Szily / 444.hu)

Szólj hozzá!

2018.09.16. 20:00 Amijo

796. Európa szerint eltávolodtunk értékeitől

Címkék: eu kormány demokrácia sargentini-jelentés

Amikor a Sargentini-jelentést értékeljük, tök mindegy, hogy az előterjesztő leszbikus, vegán, biciklista vagy netán nyálkás, kék óriáscsiga és a nyílt társadalom híve-e. Minden, ami a szöveg helyett az előterjesztőt kívánja diszkreditálni, az "argumentum ad hominem" (személyeskedés) nevű érvelési hiba, méghozzá annak "argumentum ad personam" (hiteltelenítés) nevű változata.

eu_7cikk.jpg

Amikor a Sargentini-jelentést értékeljük, tök mindegy, hogy általunk tisztelt és tiszteletre méltónak tartott emberek miért és mit mondtak róla. Ez az érvelési hibák "argumentum ad verecundiam" (tekintélyre hivatkozás) nevű típusa, aminek ítéletalkotásunkra semmi- féle szerepe nem lehet — annál inkább azoknak az érveknek, amelyekkel az illetők állás- pontjukat alátámasztották, és amelyek befogadására sokkal nyitottabbak vagyunk, mint másokéira.

Amikor a Sargentini-jelentést értékeljük, tök mindegy, hogy mit mondanak erről mások, és tök mindegy, hogy az illetők hányan vannak. Ez az érvelési hibák "argumentum ad populum" (közvéleményre hivatkozás) nevű típusa, amit magyarul leginkább csorda- szellemnek mondunk.

Amikor a Sargentini-jelentést értékeljük, tök mindegy, hogy mi folyik éjjel-nappal a tévé- ből-rádióból-(még a Bartók rádió hírműsorából is!)-újságból-internetről. Ez az érvelési hibák "argumentum ad nauseam" (sulykolás) nevű típusa, ami azon alapul, hogy minél többször hallunk valamit, annál természetesebbnek tűnik (akármekkora abszurditás is elsőre, illetve valójában).

Amikor a Sargentini-jelentést értékeljük, kizárólag az számít, hogy mi van a szövegben. Ezt vethetjük össze tapasztalatainkkal, és ítélhetjük meg, hogy egyetértünk-e a jelentés egyes pontjaival. Ezt támogatja, ha közben eltűnődünk azon, miért alapoznak egy (ellen) kampányt jól megválogatott módon kizárólag érvelési hibákra...

A jelentés pontjait SZVSZ kiválóan foglalja össze Lendvai Ildikó.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.09.13. 18:00 Amijo

795. Jogi kontárkodás

Címkék: fidesz eu demokrácia szijjártó péter európai parlament sargentini-jelentés

A Fidesz a tartózkodásokra hivatkozva nem fogadja el az EP-szavazás eredményét margójára. (Az EP kétharmaddal szavazta meg a Sargentini-jelentést. Szájer József fideszes EP-képviselő és Szijjártó Péter is azt mondta, a kormány érvénytelennek minősíti a szavazást.)

A tartózkodás nem "gyönge nem", ahogy ezt a kontár képviselők mondják időnként. Egyébként is: mitől lenne "gyönge", ha épp úgy "nemnek" számítana, mint a "nem" szavazat? Mi lenne akkor a tartózkodás jogi relevanciája?

szijjarto_sargentini.jpg

A tartózkodás a képviseleti demokrácia alapvető jogintézménye: azt a szándékot fejezi ki, hogy a képviselő részt akar venni a döntésben, de az ambivalens szempontokat összevetve egyik álláspont mellett sem tudja magát elkötelezni — vagy csak egyszerűen nem ért hozzá.

Ha nem tartaná fontosnak, nem szavazna (ezért szokták az érvényesség feltételévé tenni a döntésben résztvevők számát). Ha lenne álláspontja, annak megfelelően mondana igent vagy nemet. A tartózkodáshoz kimondottan kell, hogy a képviselő fontosnak tartsa a kérdést, és ezért ne horgászni vagy kocsmázni menjen, hanem szavazni.

Alulfejlett demokráciákban nem alakult ki annak tudata, hogy a képviselő a döntéseit mérlegelheti, és ennek kifejezésére jogintézmények szolgálnak. Tudatlan képviselők persze vannak a fejlett demokráciákban is. A képviselő definíciószerűen mindenben laikus; nem ért semmihez. Éppen ezért döntéseit háttérintézmények és nem családtag szakértők segítik. Ha valamilyen jogi természetű kérdésben járatlan, megkérdezheti a parlament egyebek közt ezért létező jogi osztályától, mi is a jog helyes értelmezése. Az (egyebek közt ezért létező) jogi osztály megmondja neki, ő pedig ebből megtudja.

Egészen hihetetlen suttyóság-taplóság kell ahhoz, hogy valaki ezek után ne fogadja el a jogi osztály — és mindenki más — álláspontját (azzal az egyetlen indokkal, hogy az neki nem kedvez, de ez már tényleg csak a szarhegy csúcsa).

Különösen kellemetlen szaga van ennek olyankor, amikor ezt jogvégzett emberek teszik. Jogi egyetemeken egyszerűen nincs olyan szak, amelyen államjogot ne oktatnának, és itt ún. alapvető ismeretekről van szó.

Fügedi Ubul

***

Szijjártó többször elmondta azt is, a döntés csalással született, miután a tartózkodó sza- vazatokat nem számolták bele. Ha azt a nemek közé számítják, már nincs meg a kéthar- mad, úgy az igenek aránya csak 64 százalék lett volna. Bár Szijjártó csalásról beszél, ez a szavazás normál módja. Mint korábban megírtuk, csak rendkívüli esetben térnek el a fő szabálytól, a jogászok hétfőn arra jutottak, ez nem számít különleges helyzetnek. (HVG)

Szólj hozzá!

2018.09.10. 19:30 Amijo

794. Sorsok Háza sorsa

Címkék: holokauszt schmidt mária köves slomó gulyás gergely sorsok háza

Múlt hét pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy jövőre mindenképp megnyílik a jó három éve 7,5 milliárdos beruházással elkészült – és a múzeum koncepciója körül kialakult viták* miatt azóta is üresen álló – Sorsok Háza.

sorsok_haza2018.jpg

Fotó: Népszava / Tóth Gergő

Schmidt Mária régi álma így valóra válik, s korunk csodarabbijával, Köves Slomóval és az általa vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) együttműködve a magyarországi holokauszt 75. évfordulójára kialakíthatja, majd átadhatja az általa elkép- zelt emlékhelyet. (Az emlékhely tulajdonosa és üzemeltetője az EMIH lesz, a működési költséget a kormány állja. A kormány ezzel megkerülte a vele szemben kritikus álláspontot felvállaló Mazsihiszt, és a jóval lojálisabb partnernek tekintett EMIH-et hozta helyzetbe.)

Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját régóta komoly bírálatok érik – többek között – történészek és zsidó szervezetek részéről. Kritikusai szerint a főigazgató igyekszik úgy tenni, mintha a magyarországi zsidók diszkriminálása és üldözése nem a Horthy-rendszerben gyökerezne, hanem 1944-ben, a német megszállás után kezdődött volna, és felelősei kizárólag a nácik és magyar kiszolgálói lettek volna. Ezzel szemben például zsidótörvényeket már 1938-tól hoztak, 1941-ben pedig már deportálták a hontalannak minősített zsidókat. (via Népszava)

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a Köves Slomó vezette Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek (EMIH) bevonása „legkevésbé sem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon” a magyarországi holokausztról. (via 444.hu)

Minderről itt a HVG-n olvasható egy igen jó és részletes írás. Mi meg csak remélhetjük, hogy Köves Slomó nem Szakály Sándort kéri fel a Sorsok Háza szakmai igazgatójának.

P.s.: Üzent a MAZSIHISZ a kormánynak: nem ezt ígérték! Az EMIH bevonása nem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon zsidó honfitársaink százezreinek jogfosztásáról és kiirtásáról.

*Lázár János, korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter még 2015-ben állíttatta le a beruházást, a Mazsihisz tiltakozására. A zsidó szervezet a koncepcióban azt kifogásolta, hogy nem derül ki belőle semmi. Lázár akkor úgy fogalmazott: a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmával a magyarországi zsidó közösségek egyetértenek.

Szólj hozzá!

2018.09.07. 19:00 Amijo

793. Garázsház a Víg utcában

Címkék: index.hu házak urbanista víg utca

Valamikor réges-régen, bő három éve az akkori Budapest100 apropóján került szóba itt a blogon a Víg utca 24. szám alatti, 1914/15-ben Fogl Emil megrendelésére épült és Freund Dezső tervezte (?) lakóház. Most pár napja az Index / Urbanistán jelent meg egy írás a szomszédos, 22. szám alatti, négyemeletes bauhaus bérházról Art decós bérgarázs a Víg utcában címmel. Akit érdekelnek a kerület házai – azoknak feltétlenül ajánlom olvasásra.

vig22-2.jpg

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint a ház 1929-31 között épült a már fentebb is említett Feldmann D. Dezső megrendelésére. A terveket Hofstatter Béla – a korszak egyik legjelentősebb bérháztervezője – készítette el, és azokat a fővárosi magánépítési albizottsága 1929. évi január hó 14-én tartott ülésén el is fogadta, majd 1930. augusztus 13-án az építési engedélyt is megkapták. A kivitelező Wellisch Tibor építési vállalkozó cége volt.

vig22-1.jpg

Az eredetileg a telken álló földszintes lakóházat (akkori cím: Józsefváros, Víg utca 17/1177) 1867-ban akkori tulajdonos, Bäyer (Bayer) Sámuel lakatosmester Schusbeck Pállal előbb egy fénymázkészítő-műhelyt – jelentsen ez bármit – építtetett a házhoz, majd egy évvel később Wieser Ferenc építőmesterrel tovább kibővíttette azt – és egy lakatosműhelyt is építtetett a házhoz.

Amit még tudni: 1898-ban már Gosch testvérek tulajdonában volt a 253-2 négyszögöles ingatlan, őket előbb 1922-ben Hlaváts Sámuel és társai, majd 1926-ban Nagy Antal és neje követték a tulajdonosok sorában. Aztán jött Feldmann Dezső, és az itt álló öreg ház lebon- tása után felépíttette a ma is itt álló, „Garage” feliratú, négyemeletes bérházát.

LaMa

Szólj hozzá!

2018.09.04. 19:00 Amijo

792. Nem jelent meg

Címkék: történet kórház szegénység poloska

Az előző poszt és az Ágyi poloskára panaszkodnak a Heim Pál Gyermekkórházban margójára (Vidám történetek a régi, jó kis átkosból sorozat)

Életem első interjúját az irkutszki megyei lapnak adtam 1975-ben, amikor arrafelé voltam nyári gyakorlaton (a Bajkáltól mintegy 150 km-rel északkeletre egy Szljugyánka nevű helyen, amely nem azonos a Bajkáltól délre a térképeken is látható Szljugyánkával). A tudósító megtudta, hogy külföldi diák érkezett a megyébe, elrepült hát a menetrendszerű An-2-sel Mamába, a járás székhelyére, és onnan már csak 45 km-t kellett motorcsónakáz- nia, hogy beszélhessen velem.

poloska.jpg

Mi tagadás, nem voltam izgalmas interjúalany. Minden tetszett, mindennel meg voltam elégedve, és csak úgy sugárzott rólam a boldogság, hogy ott lehetek. A munka érdekes, a nagy tudású kollégák felkészültek, mindenki kedves és segítőkész, a táj gyönyörű, életem- ben ilyen jól még nem éreztem magam... pont az, ami az efféle megyei lapokban a kötelező penzum, ezért igazán nem érdemes ennyit utazni.

Sőt, még olyanabb. Mert a dolgokat illett valamennyire árnyalni. (Elvtársak... valljuk be: vannak még hibák!) Nekem azonban minden tetszett. A derék sajtómunkás végső kétség- beesésében közvetlenül rákérdezett:
— És nincs semmi, amivel elégedetlen?
— Hát a poloskák... azok zavarnak.
— Öööö... poloskák? Nem csótányokat akart mondani? Lehet, hogy csak rosszul fejezte ki magát oroszul?
— Nem, a poloskákról beszélek. A szálláshelyemen első éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon fájok. Felkapcsoltam a villanyt, és tömegesen inaltak szét a padlódeszkák réseibe. Magamon meg fogtam tizenhárom ilyen vérszívót, ez egy elég szerencsétlen szám. Azóta csak úgy tudok aludni, hogy a lábujjamtól a nyakamig szorosan felöltözöm, a takaró tete- jén fekszem, és egész éjjel égetem a villanyt.

Nagyon kelletlen arcot vágott, gyorsan elbúcsúzott, és elszelelt. Az interjú nem jelent meg. Mert a poloskás ház már negyven éve is szégyen volt.

Kelet-Szibériában, az isten háta mögött.

Fügedi Ubul

***

A budapesti szegényeket a poloska is húzza. A Corvin negyed szomszédságában vörösen izzik az ágyi poloska fertőzöttségi térkép. De ezt is érdemes újra elolvasni, 2015-ben jelent meg a Narancson: Zűrzavar a romok alatt.

1 komment

2018.09.01. 20:04 Amijo

791. Világos és nyilvánvaló veszély

Címkék: rendőrség önkormányzat közbiztonság sára botond drogügyek lakásbérlők

Kőbánya polgármestere elismerte, hogy drogválság van a kerületben - írja a 444.hu. De hát a drogválság – amelyet íme, képtelen hatósági eszközökkel megoldani a kőbányai önkormányzat – kétségtelenül csak egy súlyos élet- és lakhatási helyzetnek a legszörnyűbb és leglátványosabb megnyilvánulása, amely minden önkormányzati kezelésben lévő bérhá- zat fenyeget, függetlenül attól, hogy Kőbányán van-e, vagy Józsefvárosban.

A kérdésem csak annyi lenne, hogy vajon elgondolkozott-e valaha egy szemernyit is azon mindkét kerület vezetése, hogy véletlen-e, hogy mindkét kerületben, az önkormányzati lakások azok, amelyek a totális élet- és lakhatási katasztrófa jegyeit mutatják, s a "Hős utcai szindróma," ma egyre inkább ilyen, sőt, még súlyosabb krízissel fenyegeti Kelet-Józsefváros válságkörzeteit is. S a valóságos helyzetet harsány NER-propagandával és folytonos győzelmi jelentésekkel elfödni akaró önkormányzat változatlanul nem hajlandó szóbaállni szerződéses lakóival, s közben az amúgy is drog- és más, mindenféle nyavalyá- val fertőzött házaink nagy részében, a Hős utcaihoz hasonló állapotok uralkodnak.

Ezért ezúton is tájékoztatok minden érdekelt s nemcsak házbeli lakót, hogy – elsősorban a volt programindító négy ház lakóinak kérésére – egy részletes levelet juttattunk el ez ügy- ben dr. Sára Botond polgármesterhez, akivel tavaly, már egy rendezési terv kidolgozásá- ban egyeztünk meg, s melynek gyakorlati megvalósítása, sajnálatosan elmaradt. Ezt annál is inkább szükségesnek tartjuk itt elmondani, mert házainkban immár a precedensjogból ismeretes "világos és nyilvánvaló veszély" (Clear and Present Danger) esete forog fenn, s ezt – ha nem volna világos valakinek – úgy kell érteni, hogy élet- és vagyonbiztonságunk került közvetlen és mindennapi veszélybe.

Egy ilyen támadásról számolt be nekem a minap két "szövetséges" ház lakója is, s ennek másnapján, engem is megtámadtak a saját lakásomban. Ezért innen is tájékoztatok min- den érdekeltet, hogy immár tizedik napja nem érkezett semmiféle válasz a levelünkre a tulajdonos-bérbeadó önkormányzattól, ahogy a Bérlővédelmi Programnak nevezett, tel- jesen elvetélt, 2016-os önkormányzati kezdeményezés során akkor jelzett problémáinkra sem. És eddig csak az évek óta elhagyatott, senki által karban nem tartott bérházak amor- tizálódtak le. Most viszont minden jel arra utal, hogy minket, bérlőket is hasonló sorsra szántak.

Budaházy Gusztáv

(A fotók tavaly ősszel készültek, forrás: Kocsis Máté / Facebook)

3 komment

2018.08.29. 18:30 Amijo

790. Hruscsov síremléke

Címkék: történet hruscsov síremlék ungár péter

Nyikita Szergejevics Hruscsov 1971. szeptember 11-én reggel halt meg abban a moszkvai kórházban, ahová infarktusa után szállították. Szeptember 13-án délben már el is temették — de nem a Kreml, hanem a novogyevicsi temető fala mellé. A temetésen főleg rokonai és barátai vettek részt — mintegy 2–300 fő. Az állami és politikai vezetők közül nem ment el senki, ott volt viszont Jevgenyij Jevtusenko, az ismert költő.

hruscsov_siremlek.jpg

Síremléke egy tipikusan modern kompozíció, ami egyáltalán nem triviális, mivel a paraszti mentalitását mindvégig megőrző Hruscsov az ún. "modern művészet" ádáz ellensége volt. Amint ezt (Fizikusok a novogyevicsi temetőben c. írásában) Hargittai István ismerteti, hatalmának csúcsán Hruscsov egyszer ellátogatott egy nagy moszkvai kiállításra, és ott magából kikelve, útszéli módon támadta a modern művészeket és műveiket. Egy bizonyos Erneszt Nyeizvesztnij térplasztikája (?) állítólag annyira felbosszantotta, hogy dühöngve tudakolta, ki is az alkotó.

— Nyeizvesztnij (azaz: Ismeretlen) — válaszolt neki nagy lélekjelenléttel valaki, gondosan elhagyva a művész személy- és apai nevét. Hruscsovot nem érdekelte annyira dolog, hogy utánajárjon (annál ő sokkal lobbanékonyabb természet volt), halála után viszont családja ragaszkodott ahhoz, hogy a síremléket Nyeizvesztnijtől rendeljék meg.

A kompozíció fehér és fekete elemei Hruscsov életművének ellentmondásos voltára utalnak: Sztálin hívéből és egyik legközelibb munkatársából lett a sztálinizmus lebontója és a közélet demokratizálója (rövid időre és kevéssé, de már ebbe is belebukott). A kubai koholmányok visszavonója, a szuezi válság gyakorlati megoldója és az '56-os felkelés le- verője. Bármily hihetetlen is, de a SZU-ban forradalmian újszerű eszmeként ő ismerte fel a közellátás fontosságát — és közben mindvégig maradt az az értelmiség- és haladásellenes, minősíthetetlen tahó, aki az ENSZ plenáris ülésén a cipőjével verte az asztalt, amikor nem tetszett neki valami.

Itt van nektek korunk kis, magyar Hruscsovja, Ungár Péter az ő gondolataival: "Migrációügyben nem szégyen a Fidesszel egyetérteni" (HVG)

Fügedi Ubul

3 komment

2018.08.26. 18:35 Amijo

789. Kidobott, halott pénz

Címkék: pályázatok szegénység rehabilitáció kesztyűgyár diószegi utca drogügyek

Olvasom, hogy a Kesztyűgyár pályázott a Belügyminisztériumnál és nyert is 10,45 millió forintot. A pályázat témája a bűnmegelőzés, és az Orczy negyed egyik legproblémásabb területét, a Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti épületegyüttest érinti.

dio1828.jpg

"A projekt elsődleges célja a területen élő 7–16 éves korú gyermekek és fiatalok részére célirányos és problémaközpontú szabadidős, fejlesztő és prevenciós programok biztosí- tása" – írja az önkormányzat oldala. Közösen főznének, kertészkednének, kirándulnának, sportolnának és vetélkednének. Hogy mindezek a bárhol, bármikor elsüthető poénok programok miképpen szüntetik meg – vagy legalább is csökkentik – a Diószegi utca leg- keményebb házaiban a drogozást, drogelosztást, van sejtésem.

Lám, lám, a szintén nem kevés pénzből létrehozott és működtetett, a Diószegi és a Korányi sarkára – éppen a drogelosztóként működő házzal szemben – nagy csinnadratta közepet- te, jó hat éve kipakolt, minden helyi bajt megoldó bádogrendőrség is milyen jól bevált.

Ja, nem.

Csak hogy lássuk, melyek azok a házak, amelyekben a fenti program főzéssel, kertészke- déssel és kirándulással akar bűnmegelőzni:

Kézzel fogható szegénység és nyomor, lopások, verekedések, drogelosztók, önkényes lakásfoglalók, szétrohadó önkormányzati lakások – ez tanyázik évtizedek óta a Diószegi utca ezen házaiban a Sárkány és a Kőris utca között.

Tartok tőle, hogy ez a tízmillió is halott, ablakon kidobott pénz lesz.

LaMa

***

A területet ma már hivatalosan Orczy-negyedként tartják nyilván. Sok az önkormányzati tulajdonú lakás, így sok az önkényes lakásfoglalók ellen alkalmazott totális elfalazás is. Az épületek többsége minimum százéves, védettséget egyik sem élvez. A VIII. kerület évtize- dek óta tartó rehabilitációjában eddig eléggé lemaradt ez a terület. (...) Az önkormányzat ígéretet tett rá, hogy megpályáz 2 milliárd forintnyi uniós támogatást. Az összeg 70 %-át szociális, társadalmi, bűnmegelőzési és gazdaságélénkítési programokra lehetne felhasz- nálni, a fennmaradó részt pedig építkezésre. Három pilléren nyugszik majd a pályázat: lakhatás, foglalkoztatás és gazdaságélénkítés, valamint bűnmegelőzés. (via M. Narancs)

Szólj hozzá!

2018.08.23. 19:47 Amijo

788. Pócs megdíjazta magát

Címkék: fidesz kitüntetés augusztus 20. pócs jános

Avagy a mókamester kitüntetése. Ugye tetszenek még emlékezni erre a remek humorú pálinkalovagra, hazánk és a fidesz ragyogó intellektusú képviselőjére? Hát hogyne, hisz’ itt a blogon kétszer is nagyot futott a fura viccek jászsági nagymestere, Pócs János. Nos, most újfent alkotott egyet ez a különleges humorú  jóember, méghozzá nem is akármilyet: az államalapítás alkalmából augusztus 20-án kitüntette … saját magát. (Mér, kit tüntetett volna ki, valami idegen gyüttmentett, aki azt se tudja, hogy Jézus is jász vót?! Na ne má!)

pocs2.jpg

Így aztán Jászapátiban – a város korábbi polgármestere és jelenlegi országgyűlési képvi- selője – a helyi katolikus templomban ünnepélyes keretek között nem kisebb elismerést kapott, mint a Jászapáti Városért Díjat. (Megj.: A kitüntetésről két személy döntött, Pócs és a helyi polgármester. A döntés tehát jogszerű és teljesen elfogulatlan volt.)

Amíg ugyanis az ország különféle városaiban rendezett ünnepségeken az államalapításra, Szent Istvánra emlékeztek, addig a fideszes honatya egy díszes ceremónia keretein belül megajándékozta magát egy kitüntetéssel (ilyet utoljára Horthy Miklós tett - a szerk. – via Sztárklikk)

A meglepett és alaposan meghatott Pócs természetesen most is megadta a módját, és szép köszönetet mondott mikor átvette a saját magának adományozott díjat:

… őszinte meghatódással és tisztelettel állok itt Önök előtt. Jól esik, külö- nösen, hogy a nemzet legszebb ünnepén kaphatom ezt meg... Zárásként alkotmányunk első mondatát szeretném idézni: "Isten, áldd meg a magyart”.

Ez annyira szép így. És annyira jellemző is. Hát nem? De.

P.s.: Már jó ideje úgy gondolom – többször le is írtam –. hogy ez már maga a sötét, ret- tenetesen buta pincebogárság, innen már nincs lejjebb. Aztán mindig jól meglepődök, hogy de, mindig van lejjebb. Mint most is.

1 komment