HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2019.06.18. 18:00 Amijo

888. Mai Pikó (1)

Címkék: közösség önkormányzat civilek pikó andrás polgármester-jelölt 24.hu

Ez egy fontos és pontos cikk, érdemes elolvasni:
Józsefváros nem egy bulinegyed, de ezt sose kérte tőle senki 

Józsefváros nem belvárosi részén, a körúton innen lakom és errefelé klasszikus éttermet, vendéglőt, presszót, bisztrót, kávézót és cukrászdát alig találok. Az Arany Tacskóért is aggódhatunk és örülünk, hogy még van a Rauf és a Műterem, a Macska. De bezárt a Kék Ló, nincs már a Zsiga, évekkel ezelőtt eltűnt a Drunken Tailor.

Az önkormányzat közben tolja ezt az eszetlen házmestertempót és politikai alapon vegzálja a neki nem tetsző közösségi tereket. 

Természetes, hogy a vendéglátóhelyek és közösségi terek működése nem mindenkinek tetszik. De egy önkormányzat dolga ilyenkor nem az, hogy hajtóvadászatot indítson a lakosság nyugalmára hivatkozva, hanem hogy közvetítsen a felek között és működőképes megoldásokat találjon a problémákra. Az értelmes párbeszéd mindig a legjobb opció.

Így aztán lehet majd aludni, lehet működni. A házmesterek meg sírhatnak.

(via Pikó András polgármesterjelölt fb-oldala)

P.s.: Tegnap a Rákóczi téren voltunk, holnap, szerdán 10 és 13 óra között az Auróra rendelő előtt folytatjuk a C8 Civilek Józsefvárosért közösségi programalkotását jelentő találkozókat. Várunk mindenkit a standunknál! Közéleti kérdőívünk online is kitölthető!

Szólj hozzá!

2019.06.15. 18:00 Amijo

887. Végre eldőlt

Címkék: kampány videó ellenzék civilek pikó andrás polgármester-jelölt

Pikó András civilként, de a demokratikus ellenzék (Momentum, DK, MSZP, LMP, PM, Szolidaritás) közös polgármester-jelöltjeként, helyi listavezetőjeként indul a 2019-es őszi önkormányzati választáson, de egyetlen párt frakciójába sem ül majd be. Pikó jelöltsége mellett abban is megegyezés született, hogy – a Jobbik kivételével – közösen indul az ellenzék valamennyi önkormányzati választókerületben, így elvileg ezekben is egy-egy ellenzéki áll majd szemben a fideszes képviselőjelöltekkel.

piko_kampany2019.jpg

Fotó: Fejér Martin

A NER működésének alapja az, hogy az önkormányzatokat a hatalom szolgálóivá tetté. Az a dolgunk, hogy visszavegyük és újra a közösségink szolgálatába állítsuk őket. Ez a fő cél, de ezt érjük el úgy, hogy közben nem adjuk fel a stílusunkat, hogy jókedvűen és élvezettel tesszük a dolgunkat. Ez a film ezért készült – Nektek, akár meg is oszthatjátok. (Pikó András)

Én választási küzdelemre készülök és nem háborúra, de ez a harc is kemény lesz és nem áltatom magamat azzal, hogy az ellenfél nem vet be majd minden eszközt ellenem. A tét nagy: Józsefvárost vissza kell vennünk a jelenlegi hatalomtól és olyan önkormányzatot kell működtetnünk, amely mindent megtesz a polgáraiért, szolgáltat és  demokratikus közösséget épít. (Pikó András)

Aki pedig valamilyen módon támogatni szeretné Pikó Andrást, ITT csatlakozhat a kampányához.

***

18 év után otthagyja a Klubrádiót, hogy elinduljon a Fidesz ellen. Pikó András rádiós mű- sorvezetőt, a Klubrádió munkatársát kérte fel polgármesterjelöltnek az önkormányzati választásra Budapest VIII. kerületében, a Józsefvárosban a Momentum az együttműködő ellenzéki pártok (MSZP, DK, P, Momentum, Szolidaritás) nevében. A 15 éve Józsefváros- ban élő újságíró a C8 Civilek Józsefvárosért Civil Társaság egyik alapítója, e minőségében kérték fel őt, és több hónapos tárgyalássorozat után Pikó el is vállalta a polgármester-jelölti felkérést. (via Index)

Szólj hozzá!

2019.06.12. 18:00 Amijo

886. A sürgető hiány

Címkék: budapest múltidéző nyilvános wc Józsefváros horváth m tér

Hát, csak kitenném ide az ablakba azt a képet, amely a háború előtti, nyolckerbeli Mária Terézia téren (ma: Horváth Mihály tér) készült, s amelyen baloldalt egy olyan utcai vizelde is látható, amely – hasonlóan szerte a városban – reggeltől estig rendeltetésszerűen működött anno. (Köszönet a "Józsefváros régi fotókon” nosztalgia csoportnak!)

horvath_mihalyter-r.jpg

Az akkori, feleekkora fővárosban ugyanis, jóval több ilyen, népszerűen csak "zöld villa- mosnak" nevezett házikó üzemelt, mint ma, s ezek mindenütt a világon, ma is az urbánus lét civilizáltságának legfontosabb mutatói közé tartoznak. És ha most Józsefváros mai állapotait nézzük, ezt a "sürgető hiányt", akár szimptomatikusnak is nevezhetjük.

rozsak_tere-wc.jpg

Íme, egy ma is működő a régiek közül, itt a szomszédban, a Rózsák terén. Budapesten különben 1895-ben rendelték el a nyilvános vécék számának emelését. A bécsi Beetz vállalat nyerte el a jelentős közberuházás kivitelezését, és Wilhelm Beetz világszabadalma nyomán nyolcvankét nyilvános vécét építettek a fővárosban. A Beetz-féle illemhelyek nagy része azonban a II. világháború során elpusztult, néhányat azonban helyreállítottak.

Zöld villamos: A kis pavilonok, melyek nyilvános illemhelyként üzemelnek (már ha éppen üzemelnek) nevüket arról kapták, hogy laternás tetejükkel és két végükön található "peronjukkal" emlékeztettek a régi villamoskocsikra. És ha hozzátesszük azt a tényt, hogy az első budapesti villamos (Nyugati pályaudvartól a Király utcáig) valóban zöld volt, akkor talán jobban érthető az elnevezés...

Budaházy Gusztáv

Szólj hozzá!

2019.06.09. 18:00 Amijo

885. Varjúnak lenni

Címkék: önkormányzat szegénység madarak

A varjak támadása fiókáik védelmében (Lásd. előző poszt) teljesen érthető, és némi "ökológiai együttműködéssel" ember és állat együttélése is megoldható. Ami viszont már jóval nehezebben megy, az a hatalom – esetünkben az önkormányzat – együttműködése saját fiókái, azaz bocs, az őt megválasztó és belé bizalmat helyező polgáraival.

varju1.jpg

Akikkel nagyobb részt mostohaként bánik, míg a keveseknek, akiket édes gyermekének tekint, csak a feltétlen és jórészt csak tettestársi minőségben vállalt szolgálatai fejében biztosítja a csak kivételezetteknek járó javakat.

Szóval, akkor már inkább a varjak.

Budaházy Gusztáv

Szólj hozzá!

2019.06.06. 18:00 Amijo

884. Vérvarjak

Címkék: önkormányzat játszótér madarak tömő utca rtl.hu

Hitchock – Madarak, józsefvárosi változat
(via Staffenberger Kálmán) 

Ilyen már nem csak a filmekben van: háború tört ki a varjak és emberek között a Tömő utca sarkán, és az első csatát a madarak nyerték. Így aztán a sorozatos varjútámadások miatt az önkormányzat a környéken élők biztonsága érdekében, szakmai javaslat alapján lezárta az ottani játszóteret – számolt be az RTL Klub Híradója.

tomo_varjuhab.jpg

Az itt élőket két hete tartják rettegésben a madarak. A madártani egyesület szakembere szerint csak a türelem segít, ki kell várni azt a két hetet, amíg a fiókák felcseperednek, akkor a varjak felhagynak majd a támadással. Addig is azt tanácsolta:

„ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, ne váljunk áldozattá, álljunk meg, kiabáljunk, hadonásszunk, lengessünk szatyrot.”

Az önkormányzat oldala azt írja, szombaton ismét megnyitják a játszóteret. Akkor hát, erre a kis időre: lengessünk, hadonásszunk.

P.s.: Ez meg itt egy két évvel ezelőtti Index cikk a témában arról, hogy mit lehet és érdemes tenni, ha véletlenül megtámadna minket egy (vér)varjú.

Szólj hozzá!

2019.06.03. 18:00 Amijo

883. Martin Niemöller

Címkék: tüntetés mta törvényjavaslat orbánisztán niemöller palkovics lászló

Amikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat zárták be,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

Amikor az 1990-es években az Antall-kormány felszámolt egy csomó ipari, illetve mezőgazdasági kutatóintézetet, az Akadémia nem mondott erről semmit, mert azok ipari, illetve mezőgazdasági intézetek voltak. (Engem főleg a két korábbi intézet jogutódjaként 1994-ben felszámolt Központi Bányászati Fejlesztési Intézet és az 1989-től apránként csonkolt Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet érint, de volt még sok).

mta-tuntetes2019-1.jpg

Magyarország legelső kutatóintézetét, a Magyar Állami Földtani Intézetet 2012. április 1-én beolvasztották a Geofizikai Intézetbe, majd az így kapott hibridet a Bányászati Hivatalba — az Akadémia csendben maradt, mert ezek állami intézetek voltak.

A megyei növényvédő állomásokat hatvan éves működés után, 2015 májusára számolták fel — az Akadémia azt se mondta, hogy fapapucs, elvégre azok nem az övéi voltak és igazából nem is voltak intézetek.

A sor hosszú, ki-ki kiegészítheti a saját szakmájából.

Ezenközben a kormányzat létrehozta és közpénzekkel gazdagon kitömte a saját, alternatív valóságokat kutató-propagáló, az akadémiaiakkal részben párhuzamos intézeteinek hálózatát (XX. század Intézet, XXI. század Intézet, Veritas, Nyelvstratégiai Intézet stb.) — az Akadémia nem szólt, mert a kutatóintézetek létrehozása jó dolog.

Most csütörtökön jelent meg a kormányhatározat arról, hogy az 1956-os Intézetet elveszik az Országos Széchényi Könyvtártól, hogy a Veritasba olvasszák. Az Akadémia mostanáig nem mondott erről semmit, mert elég neki a maga baja.

Augusztusban az akadémiai intézethálózatot veszik majd el, és adják az erre rendelt kormányzati sóhivatal kezelésébe. Az egyetemek a maguk kutatóhelyeivel pedig még mindig nem szólnak erről semmit.

Az einstand megakadályozásának egyetlen hatékony eszköze az egyetemek sztrájkja lenne. Nem a kiherélt sztrájktörvény szerinti "elégséges szolgáltatással", hanem teljes és általános.

Nem lesz belőle semmi; még csak szóba se kerül.

Mi, néhány magánember persze most is kimegyünk, és majd vonulgatunk egy kicsit. Aztán ki-ki haza, és az aktív kutatók elkezdenek állást keresni.

Fügedi Ubul

***

Palkovics holnap benyújtja a törvénytervezetet, amellyel elveszik az MTA intézeteit - Holnap beterjeszti Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter azt a törvényjavaslatot, amely elvenné és államosítaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát és állami keretek közé, 13 fős, döntő részben a kormány által ellenőrzött testület irányítása alá helyezné azt. Mindezt az MTA-tüntetés után egy nappal.

Szólj hozzá!

2019.05.31. 18:00 Amijo

882. Tényleg nem látják?

Címkék: fidesz eu jogállam európai parlament ep-választás

Nem, nem lepett meg senkit a szavazás végeredménye, már ami a fidesz győzelmét illeti. És csak azért nem szólok az ellenzéki oldali erők átrendeződéséről, mert most csak az egyes EU-s szakértőknek az elsöprő fidesz-győzelem feletti csodálkozása az, ami kibaszottul bosszant. Hát tényleg nem látják, hogy mi megy ebben az országban a "demokratikus választásnak" titulált, itt a piros, hol a piros színvonalú közönséges, szervezett csalássorozat által?

ep2019-4.jpg

S persze, nemcsak a 19. századi feudális viszonyokat tükröző Borsodban, de az úgyszólván senki által nem ellenőrzött "levélszavazásokban", a határon túl és innen egyaránt szavazó, szarért-húgyért megvásárolt, megszédített nyomorultak révén – és sorolhatnám még a különféle s egyetlen "hivatalos szerv" által nem kifogásolt, államilag oltalmazott bűnlajs- tromot napestig. És így talán érthető, hogy EU-s szövetségeseink megvetéssel vegyes cso- dálkozásain asse tudjuk, sírjunk-e vagy röhögjünk.

Egy biztos, unokáink is nyögni fogják ezt a mostani diadalt.

P.s.: Én még azt is el tudom képzelni, hogy valaki őszinte meggyőződésből támogatja a fideszt, hisz – bármily furcsa ez - találkoztam ilyennel még az igencsak magasan kvalifikált emberek között is. Azonban, hogy az EU – még annak ellenére is, hogy nem vagyunk az Európai Ügyészség tagja – gyakorlatilag szarik arra, amit az egyik tagországában "válasz- tás" címén művelnek, nos, azt nem tudom szótlanul lenyelni.

Budaházy Gusztáv

***

Kutatás bizonyítja, hogy a Fidesz csalt a 2018-as választáson - Nos, amit mi, magyar állampolgárok a hazai szakértők – többek közt Tóth Zoltán és Magyar György – kutatásaiból eddig is tudtunk, most fényes bizonyítékot nyert amerikai szakemberek által is. Vajon mi kell még ahhoz, hogy az EU független szakértők bevonását rendelje el az egyik tagországában történő, a választási törvényeket nyíltan megszegő pártállami bürokráciával szemben? (via Budaházy Gusztáv)

Szólj hozzá!

2019.05.27. 18:21 Amijo

881. Ez jókora maflás volt

Címkék: mszp fidesz ellenzék ep-választás

Jóestét, bár nem az, nagyon nem az. Hétfő este van, egy nappal vagyunk túl az idei EP-választáson, melyen a Fidesz eggyel több mandátumot szerzett, mint 5 éve. És a végleges adatok ismeretében (itt nézhetők meg az NVI honlapján) lehet azt mondani, hogy ez a mostani eredmény az MSZP-nek csúfos kudarc – mivel azok alapján már nem ők fújják a passzátszelet – de az ellenzéknek siker. Hát, hacsakúgynem.

torta2019.jpg

Mára ugyan az ellenzéki térfél totálisan átalakult – az MSZP és a DK helyet cserélt, a Mo- mentum pedig az LMP helyére lépett – csak épp megint ugyanazt a tortaszeletet osztották fel újra. És osztják fel újra, meg újra.

Mert szép dolog, hogy a két baloldali párt a Momentummal együtt meggyőző fölényben van a fővárosban és itt a kerületben is (adatok szintén az NVI oldalán), csak épp egyetlen egy mandátumot nem vettek el a Fidesztől. Egymást kannibalizálják, egymástól szipkázzák el a szavazókat – miközben a kormánypárt boldogan él, virul és lopkod.

És ezen a nem túl vidám helyzeten úgy látszik a szorgosan hordott piros keretes bohóc- szemüveg sem segít. Sőt. Kurvára ideje lenne valami értelmeset mondani az embereknek, de legfőképp valami értelmeset csinálni a mindenféle himihumi helyett. Szerintem.

a Szerk.

P.s.: Józsefváros különben így szavazott:

  • FIDESZ-KDNP - 41,87%
  • MOMENTUM - 19,83%
  • DK - 16,93%
  • MSZP-PÁRBESZÉD - 7,59%
  • MKKP - 4,8%
  • LMP - 3,31%
  • JOBBIK - 2,86%
  • MI HAZÁNK - 2,45%
  • MUNKÁSPÁRT - 0,37%

***

A "szocialisták" súlyos vereséget szenvedtek, ami csak részben tulajdonítható annak az elképesztő pofátlanságnak, hogy Ujhelyit és Szanyit Jávorba csomagolva akarták letusz- kolni a választóik torkán. Nagyobbik részben pedig annak köszönhető, amit az MSZP az elmúlt évtizedben csinált, illetve nem csinált. (via Konok Péter)

Szólj hozzá!

2019.05.25. 20:00 Amijo

880. Már csak 1 nap!

Címkék: kampány mszp európai parlament ep-választás

Ma volt az utolsó nap az EP-választás előtt (délelőtt azért mi még kitelepültünk a Teleki térre a piac és a Lidl elé, előtte meg plakátoztunk), ezzel vége a kampánynak. Holnap meg választunk – vagy így, vagy úgy. Én a magam részéről inkább így. Vasárnap tehát tessék elmenni és szavazni, mert hétfőn már késő lesz! Még csak annyit, hogy az MSZP-P közös lista az egyes lista. Balról rögtön az első.

ep_cbfm2019.jpg

Az MSZP a szavazás egész ideje alatt ú.n. „vörös vonalat”, állandó telefonügyeletet fog biztosítani, ahová bejelenthetik a szavazók, ha visszásságot tapasztalnak.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) – Józsefváros, Magdolna negyed

UPDATE 2019.05.26. 20:16 - Hét órakor zárultak az urnák, folyik a szavazatszámlálás. Brutálisan magas volt a részvétel, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) fél hetes adatai szerint országosan a szavazók 41,74 százaléka, a fővárosban 49,76 százaléka, a kerületben pedig 39,72% (21 272 fő) adta le szavazatát. Később – amikor már ismert lesz a hivatalos végeredmény is – részletesebben is megnézzük, hogy miképpen alakult az eredmény Budapesten, illetve itt nálunk a kerületben hogyan szavaztak a választópolgárok.

Szólj hozzá!

2019.05.22. 18:00 Amijo

879. Egyedülállóan kedvező

Címkék: négyház egyesület sára botond magdolna-negyed lakásbérlők konzultácó

Az alábbi cikket egy bérlőtársunk küldte el nekem, aki ennek olvastán – sok más társával együtt – belevágott anno ebbe az "egyedülálló otthonteremtési lehetőségbe", s már sok ezer forintért föl is mérette a lakását, amikor kiderült, hogy ez az "egyedülállóan kedvező" alkalom nem egyéb egy rosszízű és felelőtlen blöffnél, s a szűkös lehetőségeiből kifizetett felmérési díj is ablakon kidobott pénz volt.

budahazy2014.jpg

Ezért – mivel személyesen nem szeretne a nyilvánosságra kilépni – arra kérte e sorok íróját, hogy a mostani "kerületi konzultáció" alkalmából hozzam nyilvánosságra az ő kérdését is, mely így szól:

"Polgármester úr! Mi lett a hatályos rendeletben elfogadott bérlemény-megvásárlási akció sorsa, mely 45-85%-os kedvezménnyel biztatta a rendezett jogviszonnyal rendelkező bérlőket, akik nagy része még az önök által kijelölt szakértő felmérési díját is kifizette? Emlékeztetni szeretném továbbá, hogy a projektet ön személyesen hirdette meg az MNP-program négy házában, ahol a kezdetben bizalmatlankodók minden kétségét határozott szavakkal oszlatta el."

Budaházy Gusztáv

P.s.: ... ja és hozzá kell tennem mindehhez még mielőtt "lelepleződnék", hogy – s erre is bérlőtársunk emlékeztetett – dr. Sára Botond és az akkori vagyonkezelő igazgató mellett ott feszítettem én is, amikor az MNP első négy házában bevezetni kívánt "egyedülálló lehetőséget" nagy garral, kidoboltatta az önkori. Hogy miképp kerültem én, a Négyház Egyesület "talpasa" ebbe a díszes társaságba, nos azt a bérlőtársaimnak személyesen is elmondtam akkor, majd – a Program meghiúsulásakor, amit különben senki se jelentett be – ismét körbejártam a Négy Ház a Magdolna-negyedért Egyesület kárvallottjait, bár persze, a sovány vigaszon kívül, semmit se tudtam nekik nyújtani.

Szólj hozzá!