HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.11.21. 19:00 Amijo

818. Írd alá a petíciót!

Címkék: civilek petíció molnár györgy drogügyek lakásbérlők hős utca

Az alábbiakat Molnár György tette közzé a fb-oldalán – mi meg itt…

Segíts nyomást gyakorolni az önkormányzatra! Nem kapott elég figyelmet, hogy több mint 75, az önkormányzatnak végletekig kiszolgáltatott lakó aláírásával tiltakozott az ellen, hogy kerítéssel gettóba zárják. A kerítés nem megoldás semmire, csak a pénzt költik el vele értelmetlenül, ahelyett, hogy tisztességes összeget kínálnának az ott élőknek a lakásukért.

kerites3.jpg

Ahelyett, hogy a rendőrség a dolgát végezve megakadályozná a néhány drog-árusító tevékenységét, inkább az ott élő, eddig is sokat szenvedett családokat büntetik és alázzák meg. Nagyon örülnék, ha aláírnád a petíciót és megosztanád másokkal is!

Ne húzzanak kerítést a Hős utcaiak köré, tisztességes kártalanítás után költözhessenek el! Mert ha most megtörténik, veled is megtörténhet. Holnap vagy holnapután te lehetsz a következő, akit összezárnak bűnöző szomszédaival. Mert az önkormányzat és a kormányzat valójában alig tesz valamit a Hős utcában és környékén, Kőbányán, Zuglóban és a Józsefvárosban élő tisztességes emberek nyugalmáért és biztonságáért. Semmilyen valódi lépés nem történt sem a drogválság megoldására, vagy a drogkereskedelem megakadályozására. (via szabad.ahang.hu)

P.s.: Köszi az aláírásokat és megosztásokat! Néhány visszajelzésből úgy tűnik, hogy akadozik az email-küldő rendszer. Ha nem kaptál köszönő emailt a Kontúr Egyesülettől, akkor valami nem sikerült, írd légyszíves újra alá! És ne csak lájkold, oszd is meg! (Molnár György)

Szólj hozzá!

2018.11.18. 19:00 Amijo

817. Kérdésem van

Címkék: önkormányzat szeszgyár drogügyek szeszgyár utca visi imre utca

Igen, már megint. Merthogy nagyon úgy néz ki, hogy néhány lépésnyire a Polgárok Házától, az egykori – itt már többször megénekelt – Szeszgyár üres telkére fészkelték be magukat a Hős utcából kiszoruló kábítószerfüggők és bűnözők – írja a Magyar Hang.

szeszgyar2018-3.jpg

A korábban viszonylag nyugodtnak számító környéken – a Szeszgyár utca és a Visi Imre utca sarkán – hosszú hetek óta tarthatatlanná vált a helyzet, szinte nincs olyan nap, hogy ne kellene rendőröket hívni a verekedőkre, üvöltözőkre, miközben ott a nyílt utcán lövik be magukat a függők. A napokban eztán végre érdemben is tett a valamit a rendőrség a drogtanya felszámolásáért.

Most már csak azt kéne tudni, hogy erre miért kellett eddig várni? Mit tett eddig – és ami még ennél is fontosabb – mit fog tenni ezt követően Józsefváros Önkormányzata az itt élők nyugalmáért és a környék rendezéséért? És mikor méltóztatnak végre megépíteni az oly sokszor beígért utat a Kőris utcáig, ami egyúttal rendezné is az évek óta elhanyagolt, romos területet?!

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

Szólj hozzá!

2018.11.15. 19:00 Amijo

816. Velünk élő Kocsis Máté

Címkék: önkormányzat magyar narancs munkaügyi per kocsis máté

Emlékszik még valaki arra, de őszintén, hogy Lucifer, izé, derék egykori polgármesterünk 2011-ben törvénytelenül kirúgott egy köztisztviselőt? Ugye, ugye. Pedig volt ilyen, nézzük is most nagyon röviden ezt a szépnek egyáltalán nem nevezhető, ámde annál jellemzőbb történetet – melynek során most újabb kártérítési pert nyert az önkormányzattal szemben a volt alkalmazottja, és további 2,5 millió forintot ítélt meg neki a bíróság.

Bő hét éve, 2011 októberében Kocsis Máté fellépésének nyomán méltatlanságra hivatkozva az önkormányzat kirúgta B. K.-t, akinek Horvátországból egy esetben Luciferként* aláírt SMS-eket küldözgetett a polgi délután négy órától éjjel fél egyig folyamatosan, akit aztán az ezekre adott, "köztisztviselőhöz méltatlan" válaszokra hivatkozva elbocsátottak. Az elbocsátáshoz vezető üzenetváltás előzménye a Magyar Narancs 2011. július 28-i cikke volt, melynek megjelenése után Kocsis kezdeményezésére az önkormányzatban nem hi- vatalos vizsgálat, nyomozás indult. B.-t ezt követően kirúgták, munkaügyi papírjaira meg rávezettették, hogy a munkaviszony megszűnésének oka "méltatlanság". 

B. K. elbocsátása miatt pert indított, és az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2013 júniusában neki adott igazat. A polgi fellebbezett, az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta: törvénytelen volt az elbocsátás. A Fővárosi Törvényszék kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot, hogy fizesse ki a 35 év közszolgálati munkavi- szonyért járó jubileumi jutalmat annak kamataival, továbbá nem vagyoni kártérítésként 1,2 millió forintot. (Ez utóbbit a bíróság az önkormányzat lapjában 2013 nyarán megjelent hamis, lejárató célú állítások miatt tartotta jogszerűnek, és nem fogadta el az önkormány- zat érvelését, hogy nincs felelőssége (!!!) a saját kiadásában, 40 ezer példányban megjelenő újság tartalmát illetően.)

Az újabb ítéletet az önkormányzat a Kúrián támadta meg, de az sem segített, harmadszor- ra is a jogtalanul elbocsátott józsefvárosi hivatalnoknak adott igazat a bíróság: a 6,4 millió forintnyi kártérítés maradt. Mára a perek révén a józsefvárosiak összesen 8,8 millió Ft-ot fizettek ki a volt polgármester – jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője – piti- áner, kicsinyes, bosszúálló és jogszerűtlen döntése miatt.

Az önkormányzat köztisztviselője, B. K. kirúgásának történetével legutóbb 2014-ben foglalkozott a Magyar Narancs, amikor a végrehajtó leemelte a hivatal számlájáról azt a 6,4 millió forint kártérítést, amit a jogerős bírósági ítélet ellenére sem volt hajlandó az kifizetni. (via Magyar Narancs)

P.s.: A történet szépségét az adja, hogy – miután a köztisztviselő bírósághoz fordult – az önkormányzat ügyvédje tisztában volt azzal, hogy a munkaviszony ilyetén felmondása tör- vénytelen, ezért azonnal elfogadta (volna) B. K. 4 millió Ft-os peren kívüli megállapodásra vonatkozó ajánlatát. Kocsis Máté azonban nem egyezkedett, kerüljön amibe kerül, (nem neki, közpénzből, nekünk) ő nem alkuszik. Nem is alkudott, itt van most az eredménye.

*Egy röpke pillanatra érdemes azért ismét csendesen elmerengeni azon, hogy vajon kiféle, miféle ember lehet az, aki önmagának a Lucifer nevet adja? (De ha jobban belegondolunk, ott ahol Voldemort nagyúr is lehet valaki, ott már nincs is min csodálkozni…)

***

Más: Bezár a méreggyár a Tisztviselőtelepen. A józsefvárosi önkormányzat most úgy tesz, mintha ők is kardoskodtak volna a bűzös-füstös üzem bezárása mellett. Pedig…

Szólj hozzá!

2018.11.12. 18:00 Amijo

815. A köz érdeke mindenek előtt

Címkék: ítélet jogállam városliget civilek ligetvédők elios zrt

Fejenként 200-250 óra közérdekű munkára ítélt a bíróság 11 ligetvédőt csoportos garázdaság és rongálás miatt. A kár összesen 60 ezer forint volt. 

Egy hozzászóló arról érdeklődik, hogy mennyire ítélték Orbán Viktort az ő kordonbontása miatt. Nem kell válaszolni neki, a kérdés szónoki. Többedszer őszintén remélem, hogy a jogállamisághoz visszatérés fontos lépéseként a mentelmi jog védelme alatt elkövetett bűncselekmények és szabálysértések elévülését egyszer s mindenkorra megszüntetjük — az átmenet jellegéből adódóan visszamenőleges hatállyal.

ligetvedok2.jpg

Bármily szomorú is, de ha az ember úgy akar visszatérni a maffiaállamból a jogállamba, hogy egyszer csak elkezd a jogelmélet és az államjog szerint korrekt és koherens szabá- lyokat hozni, azzal a legtöbbet az így büntetlenül maradó maffiózóknak kedvez. Kell egy átmeneti időszak.

Nagyon komoly erkölcsi kérdés, hogy mi legyen ennek hossza és tartalma, mert napról napra látjuk, mi is történik, hogy ha az ember egyszer letér a jogszerűség útjáról, egyre nagyobb kedvet kap arra, hogy mindent önkényesen intézzen el — hiszen úgy sokkal könnyebb és (az egyre torzabb értékrend felől nézve) egyre hatékonyabb.

No de hát az ellenzék (ami jelenleg a kutyapárt) hatalomra jutásáig még legalább nyolc évünk van...

Fügedi Ubul

***

És ha már a köz roppant fontos érdeke szóba került: Úgy tűnik, a rendőrség nem is nyomozott Orbán vejének ügyében. A máskor, másoknál oly szorgos rendőrség és ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást az Elios Zrt. ügyében. Felmerül a kérdés, hogy vizsgáltak-e egyáltalán valamit.

Szólj hozzá!

2018.11.09. 18:00 Amijo

814. Ez sem jött össze

Címkék: facebook önkormányzat ítélet civilek auróra sára botond

"… mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, 
akik nem értenek egyet velünk”. (Orbán Viktor) 

Megint pofára esett a kerület vezetése, továbbra sem sikerül bezárniuk az Aurórát: kedden a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a bezáratásról szóló legutóbbi határozatot – egyben elmarasztalta a kerületet, és új eljárásra kötelezte az önkormányzatot. Így aztán a közösségi házat Sára Botondék most sem tudták kinyírni, de az ítélet szerint az önkori szorgosan próbálkozhat tovább.

aurora2018-3.jpg

Fotó: nepszava.hu

A hírről pár napja így számolt be Facebook-oldalán az Auróra: 

Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.

 

Nyáron eljárást indított ellenünk a Józsefvárosi Önkormányzat, mert szerin- tük jogtalanul béreljük az Aurórát, holott ezt a bérbeadó és a bérlő is közös nyilatkozatában megerősíti, négy éve fizetjük a bérleti díjat. Ma tárgyalták az ügyet a bíróságon, ahol az az ítélet született, hogy megsemmisítették a bezárató határozatot. A bírói tanács szerint ugyanis az Önkormányzat nem értesített minket arról, hogy eljárás folyik ellenünk, ezért elmarasztalták az Önkormányzatot, és arra kötelezték őket, hogy új eljárást indítsanak elle- nünk. Egyik szemünk sír, a másik nevet, de igazából mindkettő inkább sírva nevet!

 

Túl sokáig nem lesz nyugtunk, biztosan fog új eljárás fog indulni, de azért mi ennek is örülünk – a kis győzelem is győzelem.

A kerület vezetése immáron sokadszorra futott/fut neki az Auróra felszámolásának, de – egyelőre – nem zárathatják be a civil szervezeteknek otthont adó helyet. Pedig már eddig is mindent bevetettek 2017 júniusa óta, legutóbb már azt is felajánlotta az önkormányzat, hogy megvásárolja az Auróra Civil Központ által használt ingatlanokat – csak hogy a civil foglalkozásoknak és koncerteknek otthont adó központ ne maradhasson a kerületben

Így aztán most az Auróra várhatja az újabb mocskos fantáziadús bezáratási kísérletet – mert biztos, hogy születni fog ilyen. Akár több is. Végül is a fiúk – ha mást nem is – azt már megtanulták, hogy ha valami nem tetszik, azt el kell hallgattatni, el kell tüntetni.

***

Az Auróra egyébként 2014-ben nyitott, és régóta csípi az önkormányzat szemét, tavaly nyáron például olyan hirtelen zárták be a szórakozóhelyet szintén egy jegyzői döntéssel, hogy az előző nap még senki sem sejtett semmit. Akkor – az indoklás szerint – “lakossági nyomásra”, ill. “közbiztonsági érdekből” csaptak le a helyre. Az meg bizonyára csak vélet- len egybeesés, hogy az Aurórában több olyan civil szervezet működtet irodát, melyek finoman szólva sem hívei a kormánynak.

Szólj hozzá!

2018.11.06. 19:00 Amijo

813. Mert olvasni jó (2)

Címkék: népszava szegénység hajléktalanok horváth m tér michels antal

"Az nem segít, ha kinyitjuk a templomot, mert a hideg pad nem elég"  

Érteni még jobb. Pár hete írtam a hajléktalanok üldözéséről, amikor is a kormány egy laza tollvonással "megoldotta" a hajléktalanság problémáját és szabálysértéssé tette az utcán élést. Most a témához kapcsolódóan egy interjút ajánlok olvasásra a Népszavából, mert sok tanulságot hordoz az a beszélgetés, melyet hajléktalan ügyben folytatattak Michels Antal plébánossal, a Horváth Mihály téri Szent József plébánia vezetőjével.

Michels Antal: Ami most történik a hajléktalanokkal, az csak látszatintézkedés: egyik helyről egy másikra terelik őket, talán ideig-óráig eltűnnek a világ szeme elől, de a sorsuk nem változik meg, csak a szőnyeg alá söpörtük a problémát.

Józsefváros plébánosát – Tóni atyát - a hajléktalanok papjaként is ismerik, külön nekik tart misét minden vasárnap délután háromkor. (via Népszava)

Névjegy
Michels Antal Budapesten született a Trefort Ágoston Gimnáziumba járt, majd sza- kácsként dolgozott, mielőtt meghallotta volna isten hívó szavát. Közel tíz évig volt az esztergomi belvárosi Szent Péter és Pál plébánia vezetője, mellette a helyi Vaszary Kolos Kórház lelkésze, s börtönlelkész. Öt évig lelkipásztori szolgálatot látott el Kár- pátalján, mielőtt 2014-ben a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániára helyez- ték. Karácsonykor nemcsak munkatársait, de a hajléktalanokat is megvendégeli.

És akkor most újra megkérdem: kegyetlenkedés, (el)üldözés helyett nem lehetne inkább támogatást nyújtani a hajléktalanságból való kijutáshoz?

További szép estét és kellemes olvasgatást. Mert olvasni jó. Érteni meg még jobb.

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

1 komment

2018.11.03. 20:01 Amijo

812. Történéseim (11)

Címkék: térkép történet múltidéző MÁFI

Szigorúan titkos
Vidám történetek a régi, jó kis átkosból sorozat

Alapvetően szórakozott ember lévén jóformán minden lehetséges dolgot hagytam már el életemben — tán csak titkos térképet nem. Márpedig abban a bizonyos régi, jó kis átkos rendszerben titkos volt az összes tízezres és huszonötezres térkép. Az amerikaiak már az autók rendszámait is le tudták olvasni az űrből, mi pedig még a hatvanezres léptékű turistatérképeket is úgy torzítottuk, hogy órákba telt megtalálni a rajtuk feltüntetett tereptárgyakat (pl. barlang), mert persze sosem ott voltak, ahol a jelük.

Naggggyon szigorú szabályai voltak a titkos térképek kezelésének: egy ember egyszerre csak egy darabot tarthatott magánál. Mivel az azért teljesen ki volt csukva, hogy egy kb. 6 km * 6 km-es térkép elég legyen a napi munkához, ha párosával mentünk, akárhány lap lehetett nálunk. Arra azonban persze nem volt pénz, hogy minden térképező geológust elkísérjen egy térképcipelő segéderő, így hát ezt a szabályt nem tartotta be soha senki. Ezt pontosan tudták a főnökök is, és mindenki mélyen hallgatott róla.

Bogumil, akiről számos történet kering a nép ajkán, 1978-ban a Börzsönyt térképezte, amihez egy híján negyven titkos térképlapot vett fel legálisan. Ezeket a szálláshelyén, páncélszerkényben vagy végszükség esetén páncéldobozban kellett volna tartania, csak hát ilyen nem volt. Sőt, állandó szállása sem volt, és az idő múlásával egyre kevésbé tudta, hogy melyik térképlapja melyik alvóhelyén van. Mígnem május végén ő is, én is megkap- tuk a parancsot, hogy egy hónap múlva rukkoljunk be a magyar népről elnevezett hadse- regbe, ahol számítanak ránk. Kellett is ez az idő a felkészülésre, mert előtte darabra le kellett adnunk a nálunk levő kincstári tárgyakat — egyebek közt a titkos térképeket.

Egy álló hetet töltöttem azzal, hogy az utolsó szálig minden nálam levő papírt egyenként átvizsgáltam és vagy kidobtam, vagy rendezett stószokba, témánként külön fiókokban, illetve polcokon halmoztam fel. Leadtam a könyvtárba, adattárba, térképtárba, raktárba amit kellett, és rendezett viszonyokat hátrahagyva távoztam Szolnok felé.

Bogumilnak azonban komoly problémái akadtak. Legelőbb is észrevette, hogy nincs meg a térképtáskája. Visszaemlékezve a közelmúlt eseményeire felködlött neki, hogy néhány napja Vácott még megvolt, aztán meg már nem. — Alighanem ellopták — gondolta, és elutazott Vácra. Végigjárta a várost széltében-hosszában, és nem hiába, mert a hajóállo- más szeméttárolójában megtalálta a térképeket (amelyekre a táska eltulajdonítója nem tartott igényt). Mármint azt a harminckettőt, amelyek a táskában voltak. Na jó, de mi van a többi héttel?

Eszébe jutott, hogy vagy két héttel előbb egy jó kis forrásnál aludt meg ott a hegyek között, és mintha ott kipakolta volna a nála levő térképeket — reggel meg aligha el nem feledte összeszedni őket. Nosza, irány a forrás!

Hihetetlenül jó passzban volt akkoriban, ugyanis az alvóhelyen is megtalálta az ott kirakott térképeket; mind a hatot. Na jó, na jó, de hol az utolsó?

Hát az bizony nem lett meg, és Bogumil utolsó szabad hetét többé-kevésbé magyarázó feljegyzések írásával és a fegyelmi bizottság előtt szabadkozással töltötte. No de hát eltelt a hét, és mi berukkoltunk.

Az alapkiképzés végeztével ő Zalaegerszegre került, ahol hamarosan belépett a helyi gyász- kórusba, és ezért rendszeresen kikérték különböző temetésekre énekelni. Én visszajöttem Budapestre a sereg térképészeti intézetébe, ahol gatyás (ruharaktáros) koromban magam is élveztem bizonyos szabadságot, úgyhogy időnként be tudtam ugrani a Földtani Intézet- be.

Az első ilyen alkalommal egy összehajtogatott tízezres térképet találtam az asztalom középső fiókjában. A főnökömnél éppen pártvezetőségi ülés volt, amin ott kellett legyen Korpás Laci, Bogumil főnöke is, így hát bekopogtam:

— Elnézést, de nem ez Bogumil hiányzó térképlapja?

Belesápadtak. mert azt még meg lehet magyarázni, ha valaki elveszít egy térképet, de ha talál egyet, abból nagy vizsgálat lesz. Innentől én írtam a raktárban a feljegyzéseket; bele- telt vagy egy hónap, mire az ügyet lezárták.

Addigra már alig több, mint egy év volt hátra a szolgálati időből; csak végigszenvedtük azt is. Leszereltünk (Bogumil szakaszvezetőként, én mint fenyített honvéd), és ennek örömére mindenki, aki visszatért az intézetbe, kapott munkahelyi jutalmat. Engem kivéve.

Mi tagadás, bosszantott a dolog, úgy hogy meg is kérdeztem a személyzetisünket, mivégre ez a kivételezés.

— Tudja, volt magának az a zűrös térképügye...

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.10.31. 20:00 Amijo

811. A méltó jutalom

Címkék: űrkutatás kormány közigazgatás szijjártó péter ferencz orsolya

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás Ferencz Orsolyának.” 

Novembertől dr. Ferencz Orsolya, kerületünk önkormányzati képviselője lesz a kormány űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. Munkáját egyfős titkárság segíti holnaptól az Űrkutatásért Felelős Főosztályon.

Feladata lesz, hogy "gondoskodjon az  űrkutatási tárgyú szerződések, a  szükséges szabályozás kidolgozásával, a  szerződések előkészítésével, egyeztetésével kapcsolatos feladatokról. Felügyelje az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósítását, valamint képviselje a kormányt a hazai és nemzet- közi űrkutatási szervezetekben és fórumokon. A munkájáért helyettes államtitkári fizetést kaphat." – írja a 444.hu.

Végre Ferencz Orsolya képviselő asszony is kapott kormányzati pozíciót. Nincs is annál szebb, mint amikor a kemény munka és a gátlástalan szorgalom elnyeri méltó jutalmát.

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

P.s.: De másik fontos területnek is lesz miniszteri biztosa: igen, a székelyföldi jégpályák építésének. Miközben több ezer embert tesznek utcára a közigazgatás modernizációja címén…

Szólj hozzá!

2018.10.28. 18:52 Amijo

810. Keresztény, demokrácia

Címkék: fidesz kormány demokrácia szegénység hajléktalanok szoboravatás

Tizenöt ember kunyhóját semmisítették meg Kispesten. (Népszava

Majd' két hete, hogy október 15-én a NER és a kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségére életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást megtiltó jogszabály, amely a hajléktalanságot szabálysértéssé minősítette. És azóta szorgosan zajlik a hajléktalanok vegzálása. Az különösebben senkit nem zavar, hogy például a kaposvári bíróság szerint a hajléktalantörvény alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek. (Megj.: 2012-ben az Alkotmánybíróság már elbírálta a kérdést, hogy a hajléktalan állapot állami üldözése alkotmányos-e, és a válasza kategorikus nem volt.)

hajlektalan_szobor.jpg

Jó ideje mozdulatlan és felszólításra sem reagál
(Fotómontázs: Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

Csak emlékeztetőül: alig másfél éve, 2017. április 11-én Erdő Péter bíboros, prímás a Horváth Mihály téri templom előtt megáldotta Timothy P. Schmalz kanadai szobrász Hajléktalan Jézus című alkotását. A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri szobor első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai je- zsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ több részére, a Vatikánban az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

A szobor fő üzenete, a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes. (Budácsik Lajos)

A budapesti szoborállítást követően országjáró körútra vitték a szobrot, kiállították Vácon, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is. A józsefvárosi szobor- állítás alkalomára Lackfi János verset írt, melyet fel is olvasott a szobor megáldásakor.

A hajlékkészítés zsoltára (részlet)

... odadőlsz amellé az árva fickó
mellé, és mindenféléket duruzsolsz
a fülébe, szédíted, hitegeted, mennyei
királysággal kábítod, ezerszer újrapörgeted
vele veszteségeit, és megsiratod mindet,
házat, hazát, asszonyt, állást, megbecsülést,
mi mindent lehet elveszteni, te jó ég,
mi mindent lehet megszerezni, te jó ég,
közben igazából csak szétpergő homok
marad kezünkben, és úgy vágyjuk közeledet,
Uram, te pedig megcsalsz minket,
heverészel úri kedvedben
a hidegben azzal az emberrel ott a padon,
és bennünk nincs elég bátorság,
hogy odaheveredjünk mellé,
hogy odaheveredjünk melléd.

És amíg mi – a nagyobb szabadsággal megáldott többségi társadalom – nem segítettünk érdemben a hajléktalanokon, addig az a minimum, hogy viseljük el a látványukat és a szagukat. (Balavány György: Felelősek a sorsukért a hajléktalanok?)

Itt tartunk ma: szobrot állítunk, de a hajléktalanok még megmaradt, szegényes motyóját elégetjük, kunyhóit leromboltuk, pénzbírságot (!) szabunk ki rájuk, börtönbe küldjük őket – azért mert szegények. Keresztény, demokrácia. Szégyellhetjük magunkat, mindannyian. Mert az hagyjuk, hagytuk.

***

Bírók is aláírták a hajléktalanok büntetése elleni petíciót. Nyilatkozott az RTL Klub Híra- dójának az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elleni online petíciót. A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet – olvasható a felhívásban, ami kiemeli, hogy a jogszabály rossz "és nem lett volna szabad” megszületnie. Már több mint 1700-an támogatták a tiltakozást. A petíció itt érhető el. Ehhez érdemes még elolvasni M. Tóth Balázs írását az Átlátszón: Miért tiltakozik már több mint ezerötszáz ügyvéd a hajlék- talanok állami üldözése ellen?

Szólj hozzá!

2018.10.25. 20:00 Amijo

809. Orángután-alternatíva

Címkék: oktatás kormány facebook orbán viktor orbánisztán CEU

A nap mai hírcsokra: A kormány nem akar megegyezni, a CEU vezetésének meg kezd elfogyni a türelme. A CEU egy hónapot adott, hogy aláírják a szerződést, különben jövő év szeptember 19-től minden programját Bécsben kezdi meg az egyetem. A kormányszóvivő szerint a CEU csak trükközik. Az amerikai nagykövet szerint még mindig lehet megoldást találni. Egy ifjú barátunk bejegyzése mindehhez a fészbukról (melynek minden szavával egyetértünk, beleértve a névmásokat, névelőket, névutókat, kötőszavakat, stb...):

orangutan.jpg

Pont ma, amikor a CEU úgy tűnik végképp rádöbbent, hogy baromira nem akarja ám itten a hatalom, hogy Pesten maradjon, ha cigánykereket hány, akkor se, úgyhogy kár vitatkozni. (Volt pofája valamelyik pribéknek leírni, hogy a CEU megzsarolta a kormányt. Gondolom arra gondolt, hogy Bécsben se az lesz kiírva a bejárat fölé, hogy Viktorka szép és okos. Ezt a kibaszott óvodát!)

Szóval pom’ma, amikor sikerült beverni még egy szöget ennek a szerencsétlen országnak a koporsójába (amibe a következő 20 évünk, etc.) nem tudok elmenni a következő mellett:

Egy csomó eléggé okos ember, akire érdemesnek tűnik hallgatni (akkor sem írom le, hogy értelmiségi... tévedtem) rendszeresen azt magyarázza, hogy az ellenzék nem mutat fel alternatívát, és főleg nem tűnik kompetensnek. Ez utóbbit amúgy épelméjű Fidesz szavazóktól is rendszeresen hallom: a Fidesznek nincs értelmes alternatívája. Az persze tény, hogy az állítólagos ellenzéki szakpolitikusok kompetenciája nem rit- kán elég kérdéses, de ehhez képest mennyiben más a kormányé?

Oktatás kicsit rosszabbul, mint 10 éve, közegészségügy romokban, magán lassan legalizálva (ez a novum!), a gazdaság kicsit a régiós átlag mögött elketyeg (ezt kb. Gyurcsány is tudta), szociális rendszer romokban, különböző lufik (bér, ingatlan) dagadnak. Simán úgy néz ki, hogy ha Orbán Viktor helyett egy békésebb természetű orángután vezette volna 8,5 évig ezt az országot, akkor sem lennénk nagyon máshol, igaz Mészáros Lőrinc meg baszakodhatna kondenzációs cirkókkal.

Szóval mégis mi az úristen az, amitől egy amúgy széteső és elég szerencsétlen ellen- zéki banda nem alternatívája ennek???!!!

MDM

P.s.: Ha pedig mindehhez még újra el tetszetek olvasni az előzőMagyar Tudományos Akadémiás, CEU-s, MTI-s bejegyzést – még teljesebbé válik az egyre csúfabb összkép.

***

Teljesen mindegy, hogy a CEU megtett mindent, hogy megfeleljen a kormány elvárásai- nak, Orbán Viktor mégsem szeretné azt, ha az egyetem tovább működne Budapesten. Ezt ő eldöntötte és kész, még megmagyarázni sem kívánja, egyszerűen nem nyilatkozik senki- nek az üggyel kapcsolatban. … Orbán Viktort az sem érdekli, hogy a CEU az ország egyik legjobb – ha nem a legjobb – egyeteme. Azt Soros György hozta létre, ezért pusztulnia kell. Nem fontosak sem a világ minden tájáról érkező diákok, sem az oktatók, de még a munka- társak százai sem. Orbán Viktor számára a bosszú mindennél fontosabb. Ha ő nem irá- nyíthatja az egyetemet, akkor senki más se irányítsa. Ennyire egyszerű. (K.. Szalonna)

Szólj hozzá!