A mi Józsefvárosunk

Szél Bernadett rákérdezett [77.]

Mi lesz ebből, édösapám? II.

2021. január 15. - Amijo

Mi lesz ebből idösapám? Szelemenfa édös fiam!
20 perc múlva: Mi lesz ebből idösapám? fagerenda. 20 perc múlva: Mi lesz ebből idösapám? csákánynyél. 20 perc múlva: Mi lesz ebből idösapám? fakanál! 20 perc múlva: Mi lesz ebből idösapám? fogpiszkáló, ha el nem cseszem! 

A parlamentig gyűrűzött a Józsefváros önkormányzatához tartozó káptalanfüredi gyermeküdülő ügye: Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett az üdülő felújítására szánt pénzek visszavonása miatt az Emmihez – írja a Mérce

kaptalanfured2.jpg

Kocsis Máté korábbi polgármester Simicska Lajossal kezdte építtetni a kézilabdacsarnokot, később azonban az oligarcha elleni háború miatt az egész projekt csúszni kezdett. Ezt a negyedkész projektet örökölte meg az új, Pikó András vezette önkormányzat. A fideszes önkormányzati vezetés által készíttetett eredeti terveket az állami Beruházási Ügynökség (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., röviden BMSK) tervellenőri észrevételeiben koncepcionális problémák és műszaki hiányosságai miatt nem találta alkalmasnak a közbeszerzési eljárás megindítására.

A kerület, hogy mentse a helyzetet – és hogy a meglévő pénzből egyáltalán kivitelezhető legyen – változtattak a terveken: kézilabdacsarnok helyett egy gyermektábor tervét tet- ték le az asztalra. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár először még rábólintott az átdolgozott tervekre, aztán váratlanul visszadobta azokat, és a támogatást is visszakérte. (Megj.: mert ugye – ahogy már többször is szó esett róla – egy balatoni gyerektábor nem lehet meg sportcsarnok nélkül. Főleg nem, ha kézilabdáról van szó.)

Szél Bernadett szerint a kormány mondvacsinált okok miatt vonta vissza az egyszer már megítélt támogatást. Ezért a hét közepén az alábbi kérdéseket tette fel Kásler Miklósnak:

  1. Mi az a műszaki tartalom, ami a kormány szerint túlzottan lecsökkent, és ami az egész beruházást okafogyottá tette? A Kocsis Máté, majd Sára Botond vezette önkormányzat által készített terveket az illetékes minisztériumok és a BMSK illetékesei – mint szakmailag és pénzügyileg egyaránt megvalósíthatatlanokat – sorozatosan elutasították. Ezzel az állás- ponttal az EMMI is egyetértett. Önök most a saját maguk által is megvalósíthatatlannak ítélt tervekhez való visszatérésre akarják rákényszeríteni az önkormányzatot? Ismét kézi- labdacsarnokot akarnak építtetni gyermektábor helyett?
  2. Mi történt 2020 augusztusa és decembere között, ami miatt Szabó Tünde államtitkár megváltoztatta a döntését? Miért nem kapott arról az önkormányzat tájékoztatást, hogy a BMSK és az EMMI illetékesei által kért módosításoknak mégsem kell eleget tenni? Milyen, az egyes állami szervek és döntéshozók közötti vita áll a kiszámíthatatlanul változó szempon- tok hátterében?
  3. Latorcai Csaba államtitkár szavai („nincs akadálya a támogatási szerződés újbóli megkö- tésének, ha az önkormányzat azt írásban kéri”) úgy értelmezhetőek, hogy a kormány – miután elutasította az egész beruházást -, most mégis rábólintana arra 2022. május 31-i határidővel? Miért használták fel saját politikai játszmáikra a gyermekek üdültetésének az ügyét?

Pikó András fb-bejegyzése szerint az egész gyerektábor-ügy dr. Kocsis rosszindulatú és kicsinyes bosszúhadjárata. Csütörtökön pedig azt írta: változatlanul meg akarják menteni a tábort, és még a héten elkezdődnek a tárgyalások az EMMI és az önkormányzat között.

Kíváncsi vagyok, mi lesz ennek az eredménye. Azt meg csak megismételni tudom, hogy a kicsinyes bosszú, a csuklóztatás s fúrás-faragás közepette remélhetőleg nem fogpiszkáló. És nem sportcsarnok.

Kellemes hétvégét mindenkinek.

***

Jogerőssé vált a júliusi első fokú ítélet, amely kimondta, hogy a Hír Tv valótlanul állította azt, hogy az önkormányzat önkényes döntéssel 60 lakást vett el a közszolgálati dolgo- zóktól a járványidőszakban. Szó se róla, majdnem eltalálták: nulla, azaz 0 lakást vett el az önkormi. Erről a Hír Tv honlapján helyreigazítás jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6416392116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása