A mi Józsefvárosunk

A Heinrich Udvarról 5. [16.]

2020. július 07. - Amijo

Jóestét. Úgy néz ki, hogy elhalasztják a műemléki védelmét részben elvesztett Heinrich Udvar bontását. Még május elején jött a hír, hogy a két utcára néző (Üllői út és Mária utca) épületegyüttes utcáról nem látható, raktárakat rejtett részéről a kormány egy rendelettel eltűntette a műemléki védettséget, így a középrész bontása után elindulhat az ide tervezett gigaberuházás – egy 117 szobás hotel, ill. 218 Airbnb-lakás építése.

heinrich_map.jpg

A környék lakóinak véleménye minderről Itt látható/hallható.

A Józsefváros újság szerint azonban idén nyáron – a járvány kiváltotta gazdasági helyzet- re hivatkozva – biztosan nem kezdődik meg a bontás, annak ellenére, hogy a beruházók május végén megkapták az építési és bontási engedélyt is. A lap szerint 2019 őszén sze- mélycsere volt a beruházó cégnél, de továbbra is a régi tulaj tárgyal a tervezett lakossági fórum érintettjeivel – így az új vezető „kinevezése” csak egy gyenge próbálkozás, hogy a kormányközeli szálakat elrejtsék valamennyire.

Jó hír, hogy a beruházó újragondolja a Heinrich-udvar átépítésének tervét, így idén nyáron nem fogják elkezdeni a bontást. Mi továbbra is azon leszünk, hogy a kormány által kiemelt nemzetgazdasági beruházássá tett építkezés újratervezése során vegyék figyelembe az érintett józsefvárosi lakosok érdekeit és a helyi városfejlesztési szempontokat. (…) Hogy miért fontos a helyi érdekek figyelembe vétele, azt ebben a videóban Rádai Dániel, Józsefváros alpolgármestere és Orosz Anna, a XI. kerület alpolgármestere mutatja be konkrét példákon keresztül. (via Pikó András)

További szép estét, és reménykedjünk. Állítólag a remény hal meg utoljára...

LaMa

***

Az épületegyüttes mindhárom elemét az 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet nyilvánította védetté, ami kiterjedt az udvari földszintes szárnyakra is. Tavaly decemberben az épület védettségét váratlanul megszüntették – majd jött a kormányrendelet. Ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich Udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2215987562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása