A mi Józsefvárosunk

899. Köztulajdon

2019. július 22. - Amijo

670 lakást vásárolt fel a berlini önkormányzat. Magáncég vette volna meg a lakásokat, a lakók tüntettek, a város közbelépett. (via Azonnali) 

Hogy mik meg nem történnek! Mondjuk nem nálunk, hanem Németországban, egészen pontosan Berlinben. A közelmúltban ugyanis a berlini önkormányzat három, összesen több mint 670 lakást tartalmazó blokkot vásárolt vissza a Karl-Marx-Allee sugárúton egy magántulajdonostól, amelyek évtizedekkel ezelőtt kerültek ki az állami tulajdonból.

berlin_lakas.jpg

Fotó: Ben Kaden / Flickr

Michael Müller, Berlin polgármestere elmondta, hogy a vétel egy szélesebb körű stratégia része, aminek célja, hogy a város minél több ingatlant visszaszerezzen a kilencvenes évek privatizációi után, és megfizethető lakhatást biztosítsanak minél több embernek. A város- ban nemrég arról is döntöttek, hogy öt évre befagyasztják a lakbéreket. (Guardian)

"Megfizethető lakhatást biztosítsanak minél több embernek.”

Milyen jól hangzik! Akár kerületi szinten is indulhatna hasonló program Budapesten. Vagy az egész országban. De nem. Nálunk a (köz)pénzből stadionok, sportcentrumok meg szép nagy kisvasutak épülnek – akár egészen Bicskéig. Hazánk legnagyobb dicsőségére.

Ősszel önkormányzati választás.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) – Józsefváros, Magdolna negyed

P.s.: Több százezerre tehető azoknak a családoknak a száma ma Magyarországon, akik szeretnének változtatni lakáshelyzetükön, de nem tudnak. Közéjük tartoznak a hajlékta- lanok, a hitel- és rezsihátralékosok, a foglalkoztatási lehetőségektől távol élő családok, a fiatal, szülői támogatást nélkülöző családok, vagy az egyedül élők. Eközben létezik több százezer olyan üresen álló lakás, ami jelentős részben magántulajdonban van. (Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. – 2013.)

***

Bár lassult a lakásárak emelkedésének üteme az első negyedévben az Európai Unióban, a legnagyobb mértékben Magyarországon drágultak a lakások – áll az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) friss jelentésében. Összességében Magyarországon ugrottak meg leginkább: 11,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak idén január és március között. Az adatok szerint ugyanebben az időszakban az Európai Unióban 4,0 százalékkal nőttek a lakásárak, ami 0,3 százalékos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1114975466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása