HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2019.04.25. 18:00 Amijo

870. Előnyös helyzetben

Címkék: index.hu kultúra szlovénia identitás kisebbségek orbánisztán

Állandó téma az orbánizmus a szomszédban margójára. 

Kisebbséginek lenni komoly hátrányokkal jár — kiváltképpen egy ellenséges többségi társadalomban. Kisebbséginek lenni komoly előnyökkel jár — kiváltképpen egy toleráns és befogadó társadalomban (amilyen a magyar is volt István királyunk után még sokáig). Az egyik ilyen előny a kettős identitás. A két kultúra dupla kitekintést ad a világra és annak dolgaira, egyúttal vaskosan megnöveli a kapcsolatteremtés és -építés lehetőségeit mindkét hazában — kiváltképp, ha ez mindkét hazában előnyökkel jár. Ez az integrálódás útja.

De ez az út keskeny. Ha az egyik gazdasági-kulturális környezet egyértelműen vonzóbb, mint a másik, akkor ez a másik identitás "elkopik". Ennek egyik szélsősége az, amelyben a kisebbségben maradtak teljesen elutasítják a környező többség befolyását, és egyfajta szi- getekként léteznek tovább. Ez a gettósodás útja; ha jól veszem ki, ennek példái a csángók.

A másik szélsőségben a környező többség életmódja tűnik egyre vonzóbbnak — akár annak felvirágzása, akár az anyaország begyöpösödése okán. Ez út az asszimilációhoz vezet; két fő eszköze a medián jövedelem és a kulturális sokszínűség. Meggyőző példái ennek "nyu- gatra szakadt" hazánkfiai.

Visszaút persze minden letérésből van, még ha nem is könnyű. Ennek legismertebb példái az írek, akik megtanultak írül.

Ha jól emlékszem, ez a bizonyos medián jövedelem valamennyi környező országban gyor- sabban nő, mint nálunk — olyannyira, hogy (javítsatok ki, ha tévednék) Nyugat-Ukrajna kivételével valamennyi környező országban már több is, mint nálunk.

Fügedi Ubul

***

A 2018-as győztes kétharmad után Orbán Viktor első külföldi útja Szlovéniába vezetett. A magyar és a szlovén választások közötti hetekben Orbán a jobboldali Janez Jansa, „szívbéli jó barátja” mellett ment kampányolni Lendvára, miközben azt is egyértelművé tette, hogy a kis muravidéki magyar nemzetiségben ki a támogatottja. Akkor úgy tűnt, Szlovénia az illiberális demokráciaexport kísérleti állama lehet. Habony Árpád médiaérdekeltségeket vásárolt, több magyar NER-közeli befektetés is napirenden volt. A szlovén választások után Jansa azonban nem tudott kormányt alakítani, az orbánizmus pedig azóta is állandó téma a szlovén belpolitikában. (via Index)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5014786224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.