845. Budapest100 – idén is

2019. február 09. - Amijo

Idén tavasszal – immáron nyolcadik alkalommal – kerül megrendezésre a Budapest100 programsorozat. Még 2011-ben az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) hagyományteremtő szándékkal indította útjára a programot, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. A rendezvény azóta egy össznépi városi ünneppé nőtte ki magát, több tízezer látogatóval. Tavaly a fővárosi tereket választotta témájául a Budapest100, idén pedig minden olyan 1919-1949 között épült há- zat, amelyen valamilyen módon – stílus vagy tervező – megjelenik a Bauhaus hatása.

bp100_2019.jpg

A modern magyar építészet és formatervezés történetében a Bauhaus a leginkább meghatározó külföldi intézmény, átformálta a modern ember fogalmait a szépről, a hasznosról és a jóról.

A Walter Gropius német építész által 1919-ben létrehozott Állami Bauhaus iskola a XX. század első felének egyik legjelentősebb művészeti intézménye volt Weimarban. Idén tehát száz éves a Bauhaus, a német művészeti irányzat évfordulójának tiszteletére az idei Buda- pest100 témája is ez lesz május 4-én és 5-én.

Mi a Bauhaus tíz pontban? (És mi nem plusz egyben)

A szervezők az épületek helyét, címét mára már egy folyamatosan bővülő, jelenleg több mint 250 házat mutató térképen jelölték meg – ezek egy része látogatható is lesz. A kerü- letünkből – érthető okokból – csak hét ház szerepel eddig a listán. Ezek:

  • János Pál pápa tér 14-15-16.
  • Fiumei út 13-17.
  • Horánszky utca 1.
  • Rákóczi út 27/a
  • Rákóczi út 27/b
  • Vas utca 2/b
  • Vas utca 2/c

(A szervezők üzenik: akinek a háza szerepel a listán, és szeretne bekapcsolódni, az itt je- lentkezhet, még egyáltaán nem késett le semmiről se.)

Tehát akkor még egyszer: május 4-én és 5-én (szombaton és vasárnap) kerül idén megrendezésre a Budapest100. Lehet jelentkezni, aztán hajrá!

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4414617370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.