A mi Józsefvárosunk

790. Hruscsov síremléke

2018. augusztus 29. - Amijo

Nyikita Szergejevics Hruscsov 1971. szeptember 11-én reggel halt meg abban a moszkvai kórházban, ahová infarktusa után szállították. Szeptember 13-án délben már el is temették — de nem a Kreml, hanem a novogyevicsi temető fala mellé. A temetésen főleg rokonai és barátai vettek részt — mintegy 2–300 fő. Az állami és politikai vezetők közül nem ment el senki, ott volt viszont Jevgenyij Jevtusenko, az ismert költő.

hruscsov_siremlek.jpg

Síremléke egy tipikusan modern kompozíció, ami egyáltalán nem triviális, mivel a paraszti mentalitását mindvégig megőrző Hruscsov az ún. "modern művészet" ádáz ellensége volt. Amint ezt (Fizikusok a novogyevicsi temetőben c. írásában) Hargittai István ismerteti, hatalmának csúcsán Hruscsov egyszer ellátogatott egy nagy moszkvai kiállításra, és ott magából kikelve, útszéli módon támadta a modern művészeket és műveiket. Egy bizonyos Erneszt Nyeizvesztnij térplasztikája (?) állítólag annyira felbosszantotta, hogy dühöngve tudakolta, ki is az alkotó.

— Nyeizvesztnij (azaz: Ismeretlen) — válaszolt neki nagy lélekjelenléttel valaki, gondosan elhagyva a művész személy- és apai nevét. Hruscsovot nem érdekelte annyira dolog, hogy utánajárjon (annál ő sokkal lobbanékonyabb természet volt), halála után viszont családja ragaszkodott ahhoz, hogy a síremléket Nyeizvesztnijtől rendeljék meg.

A kompozíció fehér és fekete elemei Hruscsov életművének ellentmondásos voltára utalnak: Sztálin hívéből és egyik legközelibb munkatársából lett a sztálinizmus lebontója és a közélet demokratizálója (rövid időre és kevéssé, de már ebbe is belebukott). A kubai koholmányok visszavonója, a szuezi válság gyakorlati megoldója és az '56-os felkelés le- verője. Bármily hihetetlen is, de a SZU-ban forradalmian újszerű eszmeként ő ismerte fel a közellátás fontosságát — és közben mindvégig maradt az az értelmiség- és haladásellenes, minősíthetetlen tahó, aki az ENSZ plenáris ülésén a cipőjével verte az asztalt, amikor nem tetszett neki valami.

Itt van nektek korunk kis, magyar Hruscsovja, Ungár Péter az ő gondolataival: "Migrációügyben nem szégyen a Fidesszel egyetérteni" (HVG)

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7714210531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.08.30. 15:24:46

Ungárnak mi köze Hruscsovhoz? De most tényleg.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.08.30. 16:09:00

@czerka: Mindkét névben az első magánhangzó "u". :)

Pásztörperc 2018.09.02. 19:56:57

@czerka: Ha elolvasod a belinkelt írást, abban Ungárnak egy nagy rakás állítását találod. Ezek egyik nagy csoportja igaz, találó és frappáns, a másik nagy csoport bődületes hülyeség.

Ha még ezek után se látsz hasonlóságot, magyarázhatom tovább is...
süti beállítások módosítása