742. Narancsvidék

2018. április 09. - Amijo

Tegnap megdőlt az az általánosan (és általunk is) vallott dogma, hogy a magas részvételi arány a választáson az ellenzéknek kedvez. Nem kedvezett. Az 2018-as országgyűlési választást az ellenzék csúfosan elveszítette. Ez van. Tarolt a Fidesz, az ország kettészakadt: a kormánypárt a falvakban és a kisvárosokban, az ellenzék a fővárosban és pár nagyobb városokban volt eredményes. És az ellenzéki szavazók körében az előre jelzettnél sokkal alacsonyabb volt az átszavazási hajlandóság.

narancsvidek.jpg

Budapesten 12 választókerületben győzött az ellenzék, hatban a Fidesz – de mindenütt szoros eredménnyel.* (Két billegő körzetben még változhat az eredmény.)

De nézzük a számokat, először itt a kerületben (98.8% feldolgozottság):

 1. Kocsis Máté Sándor (FIDESZ-KDNP) 17 600 szavazat 40.83%
 2. Ara-Kovács Attila (DK) 13 819 szavazat 32.06%
 3. Dúró Dóra (JOBBIK) 5535 szavazat 12.84%
 4. Jakabfy Tamás (LMP) 2330 szavazat 5.41%
 5. Baranyi Krisztina (EGYÜTT) 1374 szavazat 3.19%
 6. Cseh Katalin (MOMENTUM) 1080 szavazat 2.51%
 7. Racskó Gábor (MKKP) 987 szavazat 2.29%

Majd országosan is, nem hivatalosan…

 • A Fidesz a vasárnapi parlamenti választáson ismét megszerezte a kétharmados többséget, 133 mandátummal.
 • A Fidesz a leadott szavazatok 48,8 százalékát gyűjtötte össze ez öt százalékponttal több, mint 2014-ben, több mint 2,4 millióan szavaztak Orbán Viktor pártjára. A kormánypárt a 106-ból 91 egyéni mandátumot tudhat a magáénak. Vidéken - Pécs és Szeged egy-egy körzetét, illetve Dunaújvárost leszámítva - az összes egyéni mandátum az övé.
 • A Jobbik gyakorlatilag megismételte a négy évvel ezelőtti, 20 százalékos eredményét, erősödésnek a néppártosodás ellenére nyoma sincs, egyéni körzetet egyet nyert, Dunaújvárosban.
 • A DK épphogy átlépte az ötszázalékos küszöböt, az MSZP-Párbeszéd 12,3 százalékon végzett. A baloldal csak a fővárosban ért el értékelhető eredményt, ott a 18-ból 12 körzetet megnyert. Az LMP 7 százalékot szedett össze.
 • A Momentum fele annyi szavazatot kapott, mint amennyi az ötszázalékos küszöb eléréséhez kellett volna, az Együtt pedig a megszűnés szélére került, az 1 százalék alatti eredménye miatt a 150 milliós kampánytámogatást is vissza kell fizetnie. Egy jelöltje jutott be a parlamentbe: Szabó Szabolcs.

Az új parlament összetételét itt mutatjuk be a patkón, a budapesti eredményeket itt lehet böngészni. (forrás: 24.hu)

*2014-ben a baloldal és az LMP 3 körzet kivételével elvihette volna egész Budapestet. Érdemes átfutni a 2014-es adatokat amelyek egyértelműen mutatják, hogy ez a két blokk, kooperáció esetén sokkal jobban szerepelt volna Budapesten egyéniben, mint ahogy koor- dináció nélkül tette. A tények: 2014-ben a Fidesz 10 evk-t nyert, 8-at pedig az Összefogás. Az LMP egyet sem.

Talleyrand, a XIX. században élt francia diplomata mondta: „A Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek.” Ezzel arra utalt, hogy a francia trónt 1824-ben X. Károly foglalta el, aki ott folytatta, ahol XVI. Lajos 1789-ben abbahagyta…

***

A Fidesz szavazói, de főleg az ellenzéki pártok vezetői, élükön Szél Bernadettel, remélhetőleg látták tegnap este Orbán Viktor győzelmi beszédét. Remélem, jól látták a leplezhetetlenül elhatalmasodó betegséget, a kényszeres nyelvcsapkodás mellé társuló görcsös pislogást, önkéntelen grimaszolást. Ez az ember fog dönteni a jövőnkről, múltunkról, gyermekeink sorsáról, mert majd a Jobbik és az LMP külön-külön és egyedül leveri a Fideszt, mint vak a poharat. (K. Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5013820538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.