A mi Józsefvárosunk

678. Rózsaszín sikersztori

2017. szeptember 28. - Amijo

 Indexen az Urbanista: Gettóból az ingatlanfejlesztők paradicsoma 
Alcím: Megismétli a Corvinnegyed sikerét Magdolnanegyed? 

„Alföldi György épületeket tervez, várost fejleszt, politikusokat helyettesít, majd urbanisztikai díjakkal jutalmazza, egyetemen oktatja és nagydoktori értekezésben elemzi a saját művét, most pedig nekünk is elmagyarázza, hogyan értsük a kerületi változásokat.” (8ker a fentebb belinkelt cikkhez)

Urbanista cikk szép cikk, jó cikk, tessék szépen elolvasni. De én azért – az elmesélt és leírt rengeteg nagyszerűség mellett – csak-csak megemlítettem volna még mindannyiunk mé- regdrága büszkeségét, az A. György és társai által briliáns műszaki- és művészeti érzékkel két éve elkövetett dadaista buszmegállót* is. Ha már.

Arról meg nem tehetek, ha meghallom Alföldi nevét – eléggé el nem ítélhető módon – nem az MNP, nem a szédületes fejlődés, nem a minden szép és jó jut eszembe, hanem rögtön ez a jópénzért összehozott tákolmány ugrik be... (A megállót különben a Kutya- párték kicsit később – kevésbé elszállva önmaguktól és jóval olcsóbban – megpróbálták egy csöppet használhatóbbá varázsolni, több-kevesebb sikerrel.)

De sebaj, most már egy szépséges rózsaszín sikersztorink is van. A megálló (meg az összes többi) mellé, bónusznak.

*A linken megtalálható Buszmegálló-terv szerint Alföldi György, Bach Péter és Kukucska Gergely voltak a híres-neves objektum tervezői.

LaMa

***

A kritikusok szerint a szociális városrehab forrásait legalább 2011-2012 óta lényegében a szegények kiszorítására használja a projektgazda önkormányzat. Alföldi György pedig segít ebben neki: hol azzal, hogy további pályázatotokat ír, amelyben elhallgatja az önkormányzat szándékát, hol azzal, hogy az általa alelnökölt szakmai szervezet ad díjakat az általa vezetett projektnek, hol cikkekben és nyilatkozatokban dicséri a projektjét, hol az akadémiai pozíciójában végez reflektálatlanul önelemzést és oktatást, aminek a presztízsét aztán visszaforgatja a gyakorlati projektjeibe. (Bódis Lajos egyik kommentje az Urbanistán, de a többit is érdemes elovasni)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5612909224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2017.09.29. 16:08:45

(Ezer bocs, kedves szerkesztők, az alábbi kommentet ide, a LaMa posztjához szántam, s nem oda, ahová véletlenül felraktam. Ha lehet, kérem, töröljétek ki onnan, és - ha gondoljátok - hagyjátok itt, ahová eredetileg szántam.)

Kicsit igazságtalanok vagytok Alföldi dr-ral! Megfeledkeztek egyik korszakos jelentőségű művéről, a "Bérlői kisokos" című opuszáról, melyben szakszerű türelemmel magyarázza el, hogy miként lehet az MNP-s felújítások következtében rendre beázó lakásokat némi szellőztetéssel(!) emberi lakhatásra alkalmassá tenni. (Nem vicc, el lehet olvasni!) Gondolom, a nagydoktori disszertációjában, ez az alapvető felismerés központi szerepet játszik!
süti beállítások módosítása