HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.06.30. 18:01 Amijo

648. Auróra: Ennyi volt?

Címkék: önkormányzat civilek auróra jegyző kocsis máté auróra utca

Hát, az Aurórát már II. Miklós cár is megpróbálta betiltani, aztán abból is mi lett... (Konok Péter) 

Nyár van, meleg van, ismét felpörögtek az események, a Polgármester Úr ökle ismét oda csapott, ahová köllött! Két éve egy hasonlóan meleg nyári napon Kocsis Máté – utólag kiderült, hogy épp nem polgármesterként – őrjöngő, késelő menekülteket vizionált. Most meg, hogy hogy nem, polgármesterként azonnali hatállyal bezáratta az Aurórát*, amely – ezt lássuk be – nem volt kifejezetten egy kormánybarát hely. (Megj.: A TASZ szerint törvényellenes az Auróra bezáratása. Kíváncsi vagyok, hogy 1-2 év múlva, egy laza per során erről is kiderül-e, hogy ő mindezt nem is polgármesterként tette, hanem…)

aurora2.jpg

Visszatérve az Aurórához: drogterjesztésre és kereskedelmi engedély hiányára hivatkozva döntött a bezárás mellett a jegyző. Csakhogy az Aurórának volt engedélye, éppen csak ezt a tudtuk nélkül visszavonták. Van ilyen. Nálunk.

A kerületi rendőrkapitányság különben tegnap tartotta az évente esedékes közbiztonsági fórumát a polgármesteri hivatal tanácstermében, ahol folytatódott az Auróra bezárásának egyre bonyolultabb sagája. Minderről a 444 és a 8ker fb-oldala is tudósított. Ez utóbbi, több furcsaságot is tartalmazó részletes beszámoló itt olvasható.

Végül a rendőrség politikai felhasználása: a hozzászóló szerint ezt már nem moshatják le magukról. Maga a kormánypárt sajtója támadta az Aurórát és ünnepli a bezárását úgy, mint a kormánypárttal kritikus civilek ellehetetlenítését. A Magyar Rendőrség sokkal komolyabb és állandóbb dolog, a közrend pedig fontosabb téma annál, hogy bármilyen kormánypárt és képviselőjelölt kampányának szolgálatába állítsák. Alpolgármesteri és kapitányi válasz: kizárólag a törvények szerint és a lakossági bejelentésekre reagálva járnak el, a jegyző saját maga döntött az intézkedésről, a politikusoknak semmi ráhatásuk nincs. Az alpolgármester utalt arra is, hogy törvényesnek tartja a hely bezárását az alapján, hogy a vendégek egy része drogozott, de nem fejti ki, miért. (Ezt az Auróra közleménye megteszi, összefoglalva a jegyzői határozat indoklását, aki kíváncsi rá, nézze ott - A tudósító.)

*Az Auróra bezárásának háttere (index.hu)

  • Nem az Aurórát záratta be az önkormányzat, hanem az ott működő két kocsmát.
  • Az Auróra, ami valójában egy civil szervezeteknek otthont adó épület, tovább működhet.
  • Csakhogy a büfék bezárása komoly érvágás az Aurórának, a civil ház fenntartásához szükséges pénz jelentős részét ugyanis a vendéglátásból biztosították.
  • Az nem igaz, hogy az Auróra két vendéglátóhelye engedély nélkül működött volna, ahogy az sem, hogy bármi gond lett volna a működésükkel.
  • Ennek ellenére voltak előjelei annak, hogy a hatóságok el akarják lehetetleníteni a helyet. 

Hát kérem tisztelettel, így mennek itt minálunk a dolgok manapság.

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

***

Az Auróra egyébként 2014-ben nyitott, és ugyanaz a Marom Klub Egyesület működteti, amely egykor a Király utcai Sirály Klubot is. A hely – amellett, hogy színházi előadások, beszélgetések, filmvetítések, koncertek és bulik is szoktak lenni – több civil szervezetnek is otthont és teret adott, köztük a Roma Sajtóközpontnak, a nyolcadik kerületi cigány gyere- kek képzését segítő Láthatatlan Tanodának.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5612631259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.