597. Elgurult a gyógyszer? (1)

2017. január 31. - Amijo

És akkor most még egy "jó hír" a Tömő utca és a Leonardo utca környékéről: a napokban került a kezembe a "Budapest VIII. Leonardo da Vinci utca 50. szám alatti, 36265 hrsz. alatti ingatlan építési engedélyezési eljárásának határozata." (A teleken egy 2009-ben még álló, mára már lebontott földszintes klasszicizáló lakóház állt, 1883/84-ben Nagy János tervezte és építette Haag Gyula kőművesmester megrendelésére.)

leo50-1.jpg

leo50_terkep.jpg

Telekterület 1.123 m2
Tervezett lakásszám: 86 db

Beépítettség:

  • földszint 93,99% (max 100%)
  • földszint felett 64,95% (max 65%)
     

Szintek: földszint + 8 emelet

Többet szerintem mondanom sem kell a helyben lakóknak. A tervezett „felhőkarcoló” mellett közvetlenül a Leonardo utca 48. sz. épülete (1885, Böhm Mátyás) földszint+1 emeletes, és a Tömő utca felé – és a tömböt záró – következő további két épület (Leonardo u. 44. és 46.) is csak földszint+2 emeletes.

leo50-2.jpg

A Leonardo u. 50. szám alatti üres telek jobb oldalán álló, az Üllői útról számozott ház (Üllői út. 68.) pedig földszint+3 emeletes. A Tömő utca és Üllői út közötti részen, a Leonardo utca páratlan oldala szintén „csak” földszint+3 emeletes, illetve az Üllői úti tömbzáró épület (Üllői út 66/C, Thék Ede 1906-ban épült bérháza) földszint+4 emeletes, és így is „jónagy”.

leo50-3.jpg

Na, ezek közé rakják be a földszint+8 emeletes monstrumot. Képzeljük el a környékből kilógó +4 szintet, hogy fog kinézni?! A kerületi építési szabályzat (JÓKÉSZ) szerint, a terület L1-VIII-6 építési övezet, ami akár földszint+10 emeletet is jelenthet. Ne is gondoljunk bele!

leo50-4t.jpg

(Aki mégis utánanézne az itt, és itt, illetve itt talál többet a konkrét szabályozásról.)

A szomszédos házak lakástulajdonosai - ez alatt a szembe szomszédokat is értve (Leonardo u. 43/C és Leonardo u. 45.) - lakói elbúcsúzhatnak a napfénytől, de úgy teljesen és örökre. És ez nem minden, mert egy ekkora monstrum súlya miatti süllyedés, garantáltan megre- peszti a zártsorúan épített szomszédos épületeket.

leo50-5.jpg

Én nem tudom, de inkább nem értem, hogy ezt ki és hogyan gondolta, de az biztos, hogy ez így nincs rendben, még akkor se, ha megfelel a törvényi-, rendeleti- és szabályozási felté- teleknek. Egyszerűen nem illik oda, és ezt az illetékeseknek látnia kellett volna.

Körmendi Gábor Attila     

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312171600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommm 2017.01.31. 18:43:43

Milyen lehetőségek vannak blokkolni az építkezést amennyiben szabályos / törvényes? Az építési engedély már kb 2 hónapja kint van, a Corvin-negyed FB oldal szerint márciusban már kezdik az építkezést! www.facebook.com/corvinnegyed/

(Leonardo 43/B lakos)

FB77 2017.02.02. 19:21:16

@tommm: Véleményem szerint egyedül egy dologba lehet belekötni, és az a parkolóhelyek száma. Ahogy a cikk írja 86 db lakás lesz található az épületben, amelyek mindegyikének kéne biztosítaniuk legalább egy parkolóhelyet. Ezeknek a parkolóhelyeknek egy bizonyos százalékát kiválthatják, azonban így is kb. a lakások 60%ának kell parkolóhelyet biztosítani, ami durván 50 parkolót jelent. Viszont ahogy a cikk írja az adott épület földszint+8 emelet lesz, és (gondolom) a parkolóhelyek a földszinten lesznek biztosítva, ahol kétlem hogy ennyi autó el tudna férni. Nem tudom pontosan a jogszabályt hogy szól, én is még régebben hallottam róla és lehet azóta már változtattak is rajta, de véleményem szerint ez az egy dolog amibe esetleg bele lehetne kötni.