HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2013.10.23. 03:15 akoskomassy

63. Huszonharmadika elé

Címkék: 1956 október 23. kéthly anna

02.jpgKéthly Anna, a forradalom szociáldemokrata jelképe

Sajátos, üzenet értékű szerepet töltött be Kéthly Anna az 1956. október 23-án kirobbant forradalomban. A szociáldemokrata párt elnöke egész aktív politikusi pályafutása során a mértéktartást, a normális, középre tartó politikát és a szélsőségektől való elzárkózást tekintette normának.

Ezzel a szociáldemokrácia egy olyan alapértékét pecsételte saját emlékéhez, amelynek vajh mi kevés követője akadt azóta is. Csak az emlékezet frissítése érdekében Kéthly 1922-1944-ig, majd 1945-48-ig parlamenti képviselő volt, s ugyanolyan elkötelezetten lépett fel a zsidótörvényekkel szemben, mint később a kommunisták népfrontosításával és a két munkáspárt 1948-as összeerőltetésével szemben.

kethly_emlektabla1.jpg

4 évi raboskodás után a forradalomban újjászervezte többedmagával a az Szociáldemokrata Pártot, majd Bécsbe ment a Szocialista Internacionálé Világtanácsának ülésére, ahol a forradalom nyugati megsegítéséért lobbizott.  Távollétében lett Nagy Imre kormányának államminisztere. A Szocintern ülése alatt verte le a szovjet hadsereg a forradalmat és Kéthly már soha többet Magyarországra nem tért vissza. Sopronig jutott el, s utána emigrációba kényszerült.  

Kéthly egyedi emberi sajátossága, hogy 67 éves korában lett a forradalom államminisztere, és távollétében is az ’56-os forradalom szellemének és Magyarország szabadságának töretlenül elkötelezett őrzője és szóvivője maradt. Kéthly Anna józsefvárosi emlékét többek között a Corvin közben és egykori iskolájának, a mai Józsefvárosi Zeneiskolának a Nap utcai homlokzatán elhelyezett emléktáblák őrzik.

Komássy Ákos - Józsefváros, Corvin-negyed

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr725593499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.