A mi Józsefvárosunk

44. Horváth Mihály téri fák

2013. augusztus 08. - SziliBalazs

05.jpg- isten veletek! (mindezt sötét szoba sarkában, klaviatúra mögé bújva...)

Döntött a testület, megtörténik a Horváth Mihály tér felújítása. No, nem önálló előterjesztésben döntött, megvitatva, hogy milyen is legyen az a jövőben, hanem egy 40 oldalas 4 éves gazdasági koncepcióban szereplő egyetlen mondatocskával. Idén 100 millió Ft-ot is hozzárendelt a testület egy 84 oldalas előterjesztésben.

Azt, hogy mit is szeretne a döntéshozó többség a térrel, egy szokás szerint helyszíni kiosztású, a Horváth Mihály téri felújítás tervezésének közbeszerzéséről szóló Bizottsági előterjesztés mellékletéből tudhatta meg a 3 perces olvasási szünetben az, aki észrevette, hogy kivételesen nem a kitöltendő űrlapokkal végződnek a dokumentumok, hanem egy műszaki-szakmai leírással. A Városfejlesztési és Főépítészi Ügyosztály a tér megújítására vonatkozóan egy szakmai javaslatot fogalmazott meg, mely szerint a Horváth Mihály tér megújítása a tér "Főtér'' funkcióvá történő kialakítását jelentené, jellemzően burkolt rendezvény térré alakítással.

horvat1.jpg

Az átépítés 3900 m2 területet érint, ami a tér Baross utcától délre eső részének teljes egésze. Azonban a Micimackó Park, és a Gimnázium előtti burkolt tér változatlan marad, ami azt jelenti, 100 millióért nem 3900, hanem 1100 m2 felújítása történik meg.

A tervezés költsége megegyezik a Teleki téri közösségi tervezés költségével, de a közösségi tervezést itt nem hajlandóak végrehajtani, pedig ilyen hatalmas összegű beruházás, a kerület arculatát jelentősen befolyásoló átalakítás esetében véleményem szerint ma már elengedhetetlen a lakosság, a térhasználók véleményének érdemi figyelembe vétele. A Bizottsági ülésen javasoltam a közösségi tervezést és azt, hogy a közbeszerzési bírálati szempontok közé kerüljön be, a lakosság általi használhatóság szempontja.

horvat3.jpg

A főépítész szerint a Horváth Mihály tér használatát nem sajátíthatják ki az ott lakók, Józsefváros főtereként 80 000 józsefvárosi lakót kellene bevonni a közösségi tervezésbe, ami megoldhatatlan. Világos! A Teleki teret, piaccal, Lidl-el, kizárólag a környék lakói használják, ellenben a Horváth Mihály tér a teljes kerületi lakosság szabadidő eltöltésének mindennapos helyszíne.

Javasoltam a Micimackó Park játszó park jellegének visszaállítását, játszótéri játékok elhelyezésével, de úgy látszik 100 millióba nem fér bele egy homokozó hintával, mászókával. Persze ilyenkor már gondolni kell a kampányfinanszírozásra is…

horvat2.jpg

A bizottsági ülésen fény derült a közbeszerzési előterjesztések helyszíni kiosztású gyakorlatának okára is. Kaiser képviselő Úr szerint „az ellenzék, nehogy már három perc olvasási szünet után felül akarja bírálni az előterjesztést készítő szakembereket!”

Lesz, zenejátékkal kísért szökőkút, lesz díszburkolat. Mi lesz a fákkal és bokrokkal? Erre a kérdésre az volt a válasz, csak a nem életképes fákat vágják ki, a többit igyekeznek megőrizni. Igyekeznek, ez igazán megnyugtató…

horvat5.jpg

40 fa és 70 bokor található jelenleg a téren a Micimackó Parkon kívül. Ezek körbe burkolása nem túl életszerű, tehát a zöldterület helyett lesz egy díszköves tér, közepén zenélő szökőkút.

Horváth Mihály téri fák, isten veletek!

Szili Balázs - Józsefváros, Magdolna negyed

***

A cím egy részének titka: Kocsis Máté a júniusi testületi ülésen nemtetszésének adott hangot Szili Balázs szoci-fórumos - és az itteni blogos - bejegyzéseivel kapcsolatban. Miszerint: ő „nem szereti az olyan embereket, akik sötét szoba sarkában, klaviatúra mögé bújva, mindenféléket írogatnak..."

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr605451289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2013.08.09. 10:49:06

Gyermek és ifi korom kellemes fái...
tere...
De, fejlődni kell valahogy...

czinikus 2014.06.24. 13:26:03

Ha az a fejlődés,amit a 32-es szobornál csináltak,akkor nem kérek belőle.
süti beállítások módosítása