HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.01.15. 20:00 Amijo

714. Befektetés a jövőbe?

Címkék: fidesz eu egészségügy egyházak

 Ennek a nemrég megjelent cikknek a margójára... 

Egy európai uniós pályázat révén másfél milliárdért szervezi a Székesfehérvári Egyházmegye „A Magyar Szent Család nyomában – Tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” elnevezésű projektjét. Mondom, másfél milliárdért.

zarandok.jpg

Ez a másfél milliárd, ez 1500 millió. Krámli Kinga műtétje 2 millió. Az 1500 millióból 750 ilyen műtét telne ki. Kevesebb mint harmada négy évről nullára csökkentené a komoly endometriás műtétek várakozási idejét, és még maradna is hasonló várólisták kurtítására (a jelenlegi heti egy finanszírozott műtéttel a négy év mintegy 210 várakozót jelent).

Amikor az a kérdés, hogy zarándokutat fejlesszünk vagy segítsünk 750 olyan, súlyosan beteg emberen, akik kapnának fejenként négy év szenvedés helyett ugyanannyi teljes értékű életet, nem lehet kétséges, hogy kormányunk melyiket választja.

Kiemelendő a program címe: "Befektetés a jövőbe". Ebben a vágyott jövőben a betegek nem a sebészhez mennek, hanem zarándokútra. Közben szorgosan imádkoznak, és a végén kijelentik, hogy meggyógyultak.

Fügedi Ubul

***

Nézzük azért meg, hogy a magyar szent család az uniós támogatások lehívásából mivel is költözhet a szívünkbe: a püspöki palota kertjének végében, a Lakatos utcában látogató- központot alakítanak ki; amelyben kőtár, látványraktár, tematikus kiállítótér kap helyet; az emeletén múzeumpedagógiai foglalkoztató-termek létesülnek. Megújul az egyházme- gyei múzeum épülete: a homlokzat részleges rekonstrukciója mellett a belső udvart a zarándokok fogadására alkalmas térré alakítják... stb.

Szólj hozzá!

2018.01.12. 18:00 Amijo

713. Erős kövek közi bérakva

Címkék: pályázatok önkormányzat felújítás lakásbérlők

Felújítási támogatást ad az önkormányzat a hátralékkal nem rendelkező önkormányzati lakást bérlőknek. "Az otthon-felújítási programra 50 millió forintot különítettek el, pályázatonként legalább 50 ezer, legfeljebb 500 ezer forintot lehet igényelni" – írja az ezzel kapcsolatos közlemény. Ez az összeg, tekintve a kábé 5000-es, bérlakás-állomány siralmas állapotait, amúgy is igen szűkös, de a baj inkább az, hogy az önkormányzati koncepcióból, szinte teljes mértékben hiányoznak úgy az állagmegőrzés, mint a tervszerű, megelőző karbantartás egyéb formái, az innovációs beruházásokról most nem is beszélve.

seta5.jpg

Ez utóbbin az állagmegőrzés során alkalmazott korszerű technológiák (pl. szigetelési eljárások, ólomcsövek kicserélése, szabványos biztonságvédelmi technológiák, stb…) értendők, melyek nélkül az egész bérlővédelmi- és otthon-felújítási koncepció nem más, mint dőre illúzió.

És mindehhez egy olyan belső rendtartási koncepció kialakítása is kéne, mely átláthatóvá téve a ma kaotikus lakhatási állapotokat, egy korszerű jogi- és szociális elveken nyugvó bérleményi jogviszony-rendszert vezet be, a teljesen szétzilálódott és a bűnözés bevehe- tetlen bástyáivá vált önkormányzati bérlakásrendszerben.

Mindezeket immár, tán századjára írom le, s most csak azért újra, hogy világossá tegyem, mért nem látom értelmét, hogy sokévi (s nem is minden tekintetben eredménytelen mun- kánkat) tovább folytassam. Ez az egész abszurd s békeidőben ezidáig elképzelhetetlen "eljárásrend," nekem különben, mindig a Kőmíves Kelemen székely népballada sorait juttatja eszembe: "amit raktak délig, leomlott estélre," s magam – bármily röhejes, de mint obsitos "érdekvédő civil aktivista" – nem mondhatok erre mást, mint a balladabeli befa- lazott anya, az őt szólongató fiának: "Nem szólhatok fiam! mert a kőfal szorít, Erős kövek közi vagyok bérakva itt."

Budaházy Gusztáv

Szólj hozzá!

2018.01.09. 18:01 Amijo

712. Kossuth az Orczy-kertben

Címkék: kormány szoboravatás ludovika atlatszo.hu orczy-kert

„Kossuth lendületes karmozdulata egy kazánházat jelöl ki irányként.” 

Szégyen gyalázat, de megjelenésekor nem figyeltünk föl erre a cikkre az Átlátszón: Kerti törpe lett Kossuthból: megtaláltuk a Parlament mellől kiakolbólított szoborcsoportot. Pedig illet volna, mert annyira, de annyira szép és jellemző ez a történet. De most szűk egy hét elteltével pótoljuk a hiányt, javítjuk a hibát, hátha van még olyan ember, akinek tudunk ezzel újat mondani, illetve mutatni…

kossuth_orczy1.jpg

(Fotó: atlatszo.hu)

A Kisfaludi Stróbl-féle, 1952-ben felállított szoborcsoportot egy 2011-ben született ország- gyűlési határozat alapján 2013-ban távolították el a parlament előtti térről – majd most annak szétcseszett legó-változatát állították fel az Orczy-kertben. Mert ugye mi aztán megbecsüljük egykori nagyjainkat, nem csak pofázunk a malomkeréknyi kokárdák alól.

… egy 2015. szeptemberi – amúgy az előző évi költségvetési maradvány fel- használásáról szóló – kormányhatározat (1681/2015) rendelkezett a szobor sorsáról: e szerint a kormány „egyetért a Kossuth Lajos emlékműnek a Nem- zeti Közszolgálati Egyetemen történő elhelyezésével”, és 160 millió forintot biztosít a felmerülő költségekre. Időközben a szobor vagyonkezelői joga a nemzeti vagyonkezelőtől (MNV Zrt.) átkerült az Országgyűlés Hivatalához, majd a hivatal ruházta azt át a kormányhatározat alapján 2016 tavaszán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE). Az egyetem pedig 2016 végén 62 millió forint értékben szerződést kötött az Opus-Stone Kőipari Mérnök Bt-vel a szobor restaurálására.

 

A dokumentum melléklete részletesen leírja a szoborcsoport állapotát és az elvégzendő feladatokat, csak arról nem beszél, hogy mi is lesz pontosan a szoborral. A munka 2017 nyarára elkészült, és az, ami maradt a Kisfaludy Strobl művéből, néhány hete megtekinthető az NKE parkjává („Ludovica Campus”) átminősült Orczy-kertben.

 

Az emlékművet természetesen még a bontáskor a Kossuth téren szétszedték, majd az egyes figurákat külön-külön restaurálták, hogy aztán újra felállítsák őket: arról biztosan nem a restaurátorok tehetnek, hogy a végeredmény az eredeti szoborcsoport paródiája lett.

 

Vagy tudatosan csináltak viccet a műből, vagy a 160 milliós projektben nem volt keret egy szobrász/művészettörténész bevonására, ezért a legjobb szemű kőműves döntött az alakok elhelyezéséről.

(További részletek: blog.atlatszo.hu)

Szólj hozzá!

2018.01.06. 18:01 Amijo

711. Ez az év is jól kezdődik

Címkék: választás mno belügyminiszter kocsis máté bakondi györgy sára botond

A Magyar Nemzet minapi értesülése szerint abban az esetben, ha az idei választások során a Fidesz lesz a befutó, akkor sem vállal már több ciklust az idén 70. életévét betöltő Pintér Sándor belügyminiszter. A lap úgy tudja, hogy Kocsis Máté lehet az egyik legfőbb esélyes, aki átveheti a Pintér által vezetett tárcát. (Bakondi György biztonságpolitikai hómunkás – köszi Kolozsvári Szalonna! –  is ott van még a talonban, így aztán bármi megtörténhet.)

kocsis_mate_szegeden11.jpg

Különben Kocsis amúgy sem maradna a kerület vezetője, merthogy indul a 2018-as országgyűlési választáson. Aztán hogy távozása után ki lesz a Józsefváros vezetője, arról majd időközi választás dönt. Mindenesetre az elmúlt időszak sajtómegjelenéseit elnézve, erős a gyanú, hogy a fidesz részéről a jó Sára Botond a kiszemelt utód.

Hát, mit ne mondjak, ez az év is jól kezdődik…

Szólj hozzá!

2018.01.03. 18:00 Amijo

710. Idén így elsőre

Címkék: közpénz strand józsefvárosi piac kerületfejlesztés sorsok háza

Gondolom mára már mindenki kiheverte a boldogújévet, így megragadva az alkalmat itt az újév első posztja. Így elsőre talán kezdjük az évet két, idén is aktuális hírrel a józsefvárosi pályaudvar környékéről: mit nem ád’ az isten, de még mindig üresen áll a Sorsok Háza. A holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete ugyanis hiába készült el már évek- kel ezelőtt, a tárlat tartalmáról és üzemeltetésről a kormánynak még mindig nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel.

Csak emlékeztetőül: még 2013-ban 7,5 milliárd forintot különített el a kormány a múze- umra, melynek az egykori pályaudvar helyén kellett volna megnyílnia. 2014-ben a tárlat koncepciójának kidolgozását egy közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. A milliárdokból felépült, ám ki nem nyitott múzeum lassan három éve az enyészeté, az állagmegóvása pedig jelentős költség az adó- fizetőknek. Egész pontosan évi 82 millió forint.

Aztán: több mint hét hektáron alakítanak ki zöldterületet és sportkomplexumot a 2019-es budapesti Maccabi Játékokra a jelenleg használaton kívül álló józsefvárosi pályaudvar egy részén, összesen mintegy 30 milliárd forintos projekt keretében – ez egy uniós értesítőből derült ki. Most épp a tervek készülnek el. (Megj.: gondolom, a korábban Kocsis Máté által belengetett strand is ugyanezen a területen épülne ki, ha…)

A hírek szerint a Kerepesi úti Taurus-gumigyárat is elbontják, hogy annak helyére is sport- létesítményt építsenek. A telek megvásárlásáról még tavaly januárban döntött a kormány, az épületben kosárlabda-, bridzs-, sakk-, judo-, karate-, squash- és röplabdaversenyek lebonyolítására alkalmas tereket kívánnak kialakítanak.

Gondolom ennyi jó (?) hír elég is lesz az új év első hetére, újabb nagy vágyak és álmok, sok zöld meg még több sportcentrum, tényleg már csak ennyi hiányzott a boldogsághoz. Innen folytatjuk majd ebben az ígéretekben gazdag választási évben. Merthogy ugye választás is lesz idén. És ilyenkor valahogy úgy megszaporodnak a nagyívű ígéretek.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Apropó, tetszetek még emlékezni a Rákóczi téri metrólejáró mellé telepített hajlék- talanűző korláterdőre? Igen? Akkor itt van hozzá egy kis olvasnivaló: Egy hajléktalan férfi tweetje nyomán egy nap alatt leszereltek egy hajléktalan-ellenes korlátot Párizsban. Talán egyszer, valamikor mi is megérjük, hogy a budapesti önkormányzatok is így figyeljenek az emberek szavára. Akár van választás, akár nincs.

Szólj hozzá!

2017.12.31. 21:00 Amijo

709. BUÉK 2018.

Címkék: buék camara-bereczki

És akkor most – így az év legutolsó napján, még pár órával éjfél előtt – a magam részéről itt és most nem csak ígéretekben gazdag, hanem valóban egy jobb, és sokkal boldogabb újévet kívánok mindenkinek! Boldog új évet Józsefváros! 

cbfm2017.jpg

Adjon az Isten szerencsét, 
szerelmet, forró kemencét, 
üres vékámba gabonát, 
árva kezembe parolát.

(Nagy László: Adjon az Isten)

P.s: megjegyzem, ha mindent egyben nézek 2017 nem volt annyira rossz. Gazdagabb lettem sok tapasztalattal, csalódással és nem mellékesen egy diplomával meg egyéb apróságokkal. A jövő meg tele van kihívásokkal.

Kösz mindent, csak így tovább, sőt jobban!

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) - Józsefváros, Magdolna-negyed

Szólj hozzá!

2017.12.28. 16:09 Amijo

708. Kampányidőszaki kamumesék 17.

Címkék: önkormányzat felújítás sára botond tömő utca szigony és corvin-negyed

Kampányidőszaki kamumesék - Tömő-tuning 2017. 

Józsefvárosban van olyan, hogy Tömő utca. Eléggé ramaty állapotban van elejétől a végéig – az Andy Vajna Corvin Sétányon lévő kaszinójától egy sarokra lévő kezdetétől az Illés utcánál lévő végéig. A macskaköves útburkolat még valamikor a Kiegyezés idején épült, és ez az útburkolat van még meg a Leonardo és a Balassa utca között. A Tömő utca nem a Palotanegyedben van, és jellemzően nem használják a Corvin Sétányon élő, vagy épp a NOKIA SkyParkban dolgozó „Magasabb Társadalmi Státuszúak”, így nem is csoda hogy az állapota nem fontos a fideszes többségű képviselőtestület tagjainak.

Tömő utca a Bókay és a Leonardo utca között. Erről az útszakaszról is állította 2016/12/19-én Sára Botond alpolgármester, hogy felújítása megkezdődött, és 2017 elején be is fejeződik.

2016. december 19-én Sára Botond alpolgármester egy sajtófotósan vakuvillanásos sza- lagátvágásos hacacáré keretében eltévedt Józsefváros térképén, és az interjúban azt találta kinyilatkoztatni a Szegregátum* úthálózatának felújítására vonatkozó ígéretcunami köz- ben, hogy a Tömő utca felújítása 2017 elején BEFEJEZŐDIK. A valóság az, hogy a Tömő utca felújítása EL SEM KEZDŐDÖTT. Jól mutatja mindezt az írásom mely olvasása és a jelen írásom olvasásánál oda kell figyelni a dátumokra, és nem keverendő 2016 és 2017, valamint lassan már 2018. Igaz, Sára Botond alpolgármester nem hagyja magát össze- zavarni, pláne tények által – főleg ha kampányidőszaki kamumesékről van szó. Aztán eljött 2017 eleje, elment a közepe, itt a vége és a Tömő utca felújítása el sem kezdődött.

Viszont 2017 végével volt egy közmeghallgatás, illetve igencsak közel van az újabb válasz- tási szezon és annak kampányidőszaka. Biztosra veszem, hogy újabb kampányidőszaki kamumesék fognak születni, többek között a Tömő utca felújítására vonatkozóan is. Addig is nézzük meg, hogy mi a helyzet valójában a Tömő utcában mostanság.

Áldott Karácsonyt Kívánok mindenkinek, így utólag is: Frigyesmester

***

*Szegregátum: szegénytelep, nyomortanya, gettó. Városok, falvak szélein kialakult szegények, etnikai kisebbségek által lakott terület. Szegregátumnak nevezem Józsefváros azon részét, mely a Corvin Sétánytól keletre, a lakóteleptől és a Polgárok Házától délre, a Tisztviselőteleptől nyugatra, valamint a Ludovika és a SOTE Külső Klinikák tömbjeitől északra van. Területi apartheidpolitikának nevezem azt, amikor egy településen belül az adott településrészre tendenciózusan minden tekintetben kevesebb forrás jut, mind fejlesztés, beruházás, fenntartás, településüzemeltetés és szociális ellátások tekintetében.

Szólj hozzá!

2017.12.24. 16:00 Amijo

707. Adjonisten, Jézusunk

Címkék: karácsony

Elmúlt egy év, ismét itt a karácsony. Aztán – ha szerencsénk van – az újév. Remélhetőleg idén is lesz mindenkinél szaloncukor, fenyőillat, gyertyafény meg ilyenek. Mi a magunk részéről most József Attila valamikor ezerkilenszáznyolcvannégy körül megzenésített versével kívánunk békés karácsonyi ünnepeket minden kedves és kedvetlen olvasónknak. Aztán némi pihenés után innen folytatjuk. Kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt!

József Attila - Kormorán: Betlehemi királyok
Ének: Deák "Bill" Gyula, Jenei Szilveszter, Margit József, Varga Miklós, Vikidál Gyula

Szólj hozzá!

2017.12.21. 17:06 Amijo

706. A köz(meg)hallgatásról

Címkék: önkormányzat testületi ülés közmeghallgatás

Túl vagyunk a képviselő-testület keddi ülésén és az azt követő közmeghallgatáson. Aki esetleg ez utóbbin valamilyen oknál fogva nem tudott volna ott lenni, de érdekli, hogy mi történt, hogyan történt – itt egy friss, aznapi beszámoló a 8ker fb-oldaláról. Kicsit hosszú, de érdemes végigolvasni. Ha másért nem, hát az íze kedvéért. Mert annyira szép, amikor a köz meghallgathatja és szigorúan beszámoltathatja választott képviselőit...

kozmeghallgat2017.jpg

Fotó: jozsefvaros.hu

Nincs karácsony közmeghallgatás nélkül, az idei mindjárt kezdődik, élőben közvetítünk.

17: 54 Egyelőre gyülekeznek, ismerkednek egymással az önkormányzati dolgozók, rendőrök, képviselők, lakosok, azaz a kerületi emberek.

18:01 Kezdünk, polgármesteri köszöntés (mindenki, rendőrkapitányság, tűzoltóság, kerületi gazdasági társaságok, fővárosi tulajdonú társaságok vezetőit, képviselőit. Mindenki név szerint megemlíttetik, három perces a névfelsorolás. Tájékoztat, hogy délelőtt elfogadták a jövő évi költségvetést. Ennek részeként néhány polgármesteri infó: növelték a köztisztaságra fordítható költségeket, a Blaha felújítása jövő ősszel kezdődhet el, ide értve a Corvin épületét is, valamint elkezdődik az Orczy-negyed rehabilitációs programja, amire egyelőre kétmilliárd forint áll rendelkezésre. 38 lakos küldött be felszólalási lapot, a kérdésekre adott írásbeli válaszokat ma is kiosztják, a levezetés ismét Csúri Ákos feladata.

18:08 Csúri Ákos ismerteti a vonatkozó jogszabályt, valamint hogy nyolc órakor végeznének, a hozzászólások időtartama max. 2 perc. Ezt követően ismerteti a témaköröket.

18:11 Elkezdődik a válaszok kiosztása, akit érdekel a válasz, anonimizált és fénymásolt példányt kaphat. (A többiek ülnek úgy, hogy nem nagyon érthető, miről van szó.) A polgármester besegít, kéri a konkrét lakcímek mellőzését. Sok kérdést benyújtó nem jött el, így csak a kérdéseket sorolják, illetve egy idő után már csak a benyújtó neveit, akkor is, ha eljöttek (ők megkapják a választ). Mintha egy névsorellenőrzésen ülnénk, némi tanácstalanság érzékelhető a helyszínen. A válaszok kiosztása 18:17-ig tart, a címzettek elolvashatják a választ, és ha úgy érzik, az nem kielégítő, az adott témakörnél kérdezhetnek. Lehet a fővárosi cégektől is kérdezni. Egyedi ügyekben az előtérben ülők tudnak válaszolni.

18:17 Első téma: Józsefváros újjáépül (társasházi felújítások, kerületfejlesztés, Orczy negyed, Orczy park). Az első kérdés a tervtanács döntésére kérdez rá, ami szerint a foghíjak beépítése semmilyen környékbeli egyetértést nem igényel. A felszólaló kifogásolja, hogy erről a változásról nem értesítették őket. A felszólaló kérdéseinek sorolása közben jött a kakukk (lejárt a két perce), de engedték, hogy befejezze. A főépítész (Iványi Gyöngyvér) válaszol, részletezi a tervtanács működését, illetve hogy az ülései nyilvánosak. A tervtanács egy szakmai grémium, ami egy véleményt fogalmaz meg, az építkezés pedig az építési engedély alapján történhet. Fellebbezhet a közvetlen szomszédság, és jogszabályi alapon mások is. A polgármester segít a kérdezőnek, a Bródy 44. szám alatti ház ellen szólal fel, ami szerinte sem illeszkedik a meglévő környezetbe. A főépítész megismétli korábbi válaszát, a polgármester kéri, hogy építsenek be "nem szakmai kontrollt", ami a "jó ízlés szempontjait is figyelembe tudja venni".

A következő kérdés is az "illeszkedő" fejlesztésekről szól, a régi és új épületek egymás melletti összevisszaságáról. Ezen kívül a Maccabi játékok helyszínére kérdez rá, ami a rendezvény után az MTK-é lesz. Sára Botond alpolgármester válaszol, szerinte a korábbi főépítész javaslata volt a tervtanács szakmai összetétele, de ezen lehet változtatni. Az MTK-t érintő fejlesztésről részletesen tájékoztat (melyik területrész kinek a tulajdonában állt, mi lesz ott a fejlesztés után). (Számomra most derült ki, hogy a válaszadás időkorlát, azaz kakukk nélküli.)

A harmadik kérdező a társasházak fejlesztésére fordított forrásokért, a házirendes segítségért, és a nyílászárók engedélyessé tételéért (ismételten) mond köszönetet. A közterületfoglalási engedéllyel rendelkező konténert távolabb lehet csak elhelyezni, mert ott parkol egy autó. Az aljegyzői válasz szerint ha nem szabad a hely, nem kell fizetni a foglalásért.

Negyedikként az Orczy park kerül sorra, a felszólaló az új futópályát hiányolja, annak örül, hogy lesznek elérhető új sportfunkciók a lakosság számára. A napközis tábor visszahelyezését a park üzemeltetői elképzelhetőnek tartják, az önkormányzattól függ, hogy mi lesz. Kakukk, de folytatja, az új (Déri Miksa-Fecske u.) játszótérfejlesztés miatt kivágott fákról kérdez. Az Magdolna negyedi lezárt lakások további sorsára is rákérdez. Az Orczy park ügyében az illetékes kormányzati fejlesztési vezető válaszol, részletezi, hogy mi épül majd ott (a jegyzőkönyvben minden benne lesz). Szerinte napközis táborra is "kifejezetten alkalmas lesz a terület". A polgármesteri válasz emlékezteti "a felszólaló civilt" (némi gúny felfedezhető), hogy a tábor az eredeti megállapodás szerint is visszakerülne a korábbi helyére.

Az új játszótér fakivágása ügyében a Füvészkert vezetője válaszol, aki szerint a bálványfát akkor is ki kell vágni, ha fáj az ember szíve érte, de özönfaj, aztán részletezi, hogy minden más növény elől elveszi a területet. Ács Péter (városüzemeltetés) elmondta, hogy a 10 ott lévő bálványfából 8 teljesen, 2 meg félig kiszáradt volt, amiről kertészeti szakvélemény is van, a fákat meg pótolták. Jakabfy Tamás képviselő is hozzászól a bálványfákhoz, napközis táborhoz, utóbbinál a mostani polgármesteri információnak ellentmondó hivatali tájékoztatást kapott. A polgármester megerősítette, hogy a gyermektábort oda tervezik, és ő reagál a lakásfelvetésre is, mégpedig hogy pontos címek nélkül nem tudja elmondani, miért van(nak) kihasználatlanul a lakás(ok). Megkapják írásban a címeket.

A következő kérdés a Blaha fejlesztéséről a közösségi tervezésre kérdez rá, illetve hogy ki fogja tervezni, lesz-e új Bubi-állomás a kerületben, akár több is. A polgármesteri válasz szerint a 300 millió becsült költség a homlokzat eredeti állapotában történő helyreállítását tartalmazza. A Blaha a fővárosé, ezért ottani illetékes válaszol, de a polgármester is támogatja a közösségi tervezést, az önkormányzatnak is vannak elképzelései. A válasz szerint még nincs kiválasztva a tervező cég, koncepcióterv(ek) készül(nek) először, aztán ezeket viszik az önkormányzat és a lakosok/civilek elé.

A Bubi fejlesztése, bővítése fővárosi cél. Erőss Gábor képviselő itt kérdez rá arra, hogy a kiosztott válaszok felkerülnek-e a honlapra. Igen, fel. A bálványfánál kifogásolja a "farasszizmust", felemlíti a Ludovika Campus építésekori fakivágásokat. A Füvészkert vezetője visszakérdez, hogy Erőss hány fát ültetett már életében, meg hogy van-e gyereke, mert a bálványfa allergiát okoz, veszélyes a gyerekek számára. "Nem való játszótérre bálványfa, ezt meg kell követelnünk." Nagy tapsot kap a Füvészkert-vezető. Most képviselők jönnek, először Kaiser József kertészként szakmai érvel a bálványfa ellen, majd Jakabfy Tamás jelzi, hogy a kerület Bubi-lefedettsége feltűnően halovány. Gyenge taps. A polgármester még faügyben megjegyzi, hogy 61 milliót költenek jövőre faültetésre.

A Társak a Teleki Térért egyesület vezetője az Orczy negyed fejlesztése során a helyi közösségek erősítését (közbiztonság, bűnmegelőzés) javasolja. A Népszínház utca felújítását hiányolja (kakukk), majd a Fiumei út melletti kerékpárút létesítését kéri. A fővárosi válasz szerint a Népszínház utca villamos végállomásának felújítása is része a Blahának. A Fiumei úton lesz kerékpáros infastruktúra-fejlesztés.

Újabb kérdés a Tisztviselőtelepről: Az Orczy parkban korábban meglévő szabadtéri színpadra, illetve az őszi-téli programokra kérdez, a válasz szerint a tervezésben ezek a funkciók nem szerepelnek.

Az önkormányzati lakásbérlők ügyében kérdezett előre Románné Bolba Márta, a kapott válaszok után újra kérdez. Kifogásolja a vagyonkezelő bérlőkkel kapcsolatos ügyintézését, hogy segítő kíséréssel lehet elérni jegyzőkönyvet egy-egy bérlői tárgyalás során. "Ki védi meg a bérlőket, amikor próbálják a szerény otthonaikat megtartani?" Lekakukkolják, de befejezheti. Kérdezi a képviselőket, hogy hogyan képviselik ezeket a bérlőket. Bozsik István a KGK vagyongazdálkodási igazgatója visszautasítja azt, hogy különbséget tennének a bérlők között. Ő is tart ügyfélfogadást havonta háromszor, "mindig próbálunk segíteni", a felvetett konkrét ügyről nincs információja. A polgármester elmondja, hogy az önkormányzat ingyenes jogsegélyszolgálatot tart fenn, a jegyzőn keresztül lehet elérni a szolgáltatást.

19:20 Második témakör a közbiztonság

Újra a Társaság a Teleki Térért vezetője: "Összességében egy olyan dinamikusan mentünk ebben a témakörben, hogy ezért a környezetemben élő és dolgozó emberek nevében köszönetet szeretnék mondani." A kutyafuttató(k)ban lévő állapotok még problémásak, ott van mit tenni.

Másodiknak a Népszínház utca és környéke kapcsán a rendőrség munkáját köszöni meg a következő felszólaló. Megkéri a polgármestert, hogy a készenlétis fiatalemberek munkáját levélben köszönje meg. A "pápa téren" a játékkölcsönzés folytatását szorgalmazza. A polgármester ír levelet.

Lakos a Mátyás tér 13-ból, ahol intézőbizottsági tag. Egy a házban lakó önkormányzati bérlőnél kért bérleményellenőrzést, de a vagyonkezelő szerint ilyen nincs, aztán meg kiderült, hogy van, "a kollégák képzését szeretném kérni". Javasolja, hogy a kutyapiszkot fel nem szedőknél a chip alapján büntessenek. A polgármester újra elmondja, hogy jövőre 150 millióval többet fordítanak köztisztasági feladatokra. A kutyapiszoknál az lehet a megoldás, hogy a chip mellett DNS-mintát is vesznek, esetleg erre kellene előre lépni.

A Dobozi utca jön, ahol rengeteg szemét van, az emberek köpködnek, tele a csikkel minden. Mit lehet tenni?

A Százados útról köszönik, hogy az utóbbi időkben javult a közbiztonsági helyzet, és kéri, hogy "ne feledkezzenek meg róluk a továbbiakban sem".

A Somogyi u. 22-ben valaki rengeteg éve "állandóan, ész nélkül rikácsol", mit lehet tenni?

Szintén a rendőrségnek megy egy köszönet a munkáért, illetve a Rákóczi téri hajléktalanok ügyében szeretne rendet. Jogszabályi változtatást szeretne, hogy ott ne a játszótéren végezzék a dolgukat az emberek. Emellett javasolja, hogy a kamerarendszer alkalmas lenne-e a boltok ellenőrzésére (mikor zárnak).

A rendőrkapitány "csomagban" válaszol, a rikácsolásra van megoldás, be kell jelenteni, és akkor tudnak lépni. A Rákóczi téren is eljárnak, ha bejelentést kapnak, vagy észlelik a szabálysértést (ott alvást, vécézést, stb.). Válaszol a jegyző is, jelenleg is figyelik a kamerákkal az üzleteket.

19:38 Városüzemeltetés témakör

Románné Bolba Márta a korábbi kérdésére adott írásbeli válasz után kérdez újra: szerinte a kerületi lap nem felel meg az elfogulatlan tájékoztatás elvének, erre a tavaszi képviselő-jelölti kampányból hoz számokat. A működő önkormányzati rendszerek ellenőrzéséről is kérdez. Egy idő után lekakukkolják, a polgármester válaszol, szerinte nem létezik az a probléma, amit a kérdés felvetett, mert a kerületi lap az önkormányzat egyik alpolgármesterét szerepeltette, nem a képviselő-jelöltet. A lap kiadásáért a főszerkesztő a felelős, valamint a kiadó önkormányzati cég. A kis személyeskedésért nagy tapsot kap a polgármester, aki közben felhozza, hogy dokumentumfilm készül a felszólalóról, ami szerinte "nem helyes, mert aktív politikai szereplő". Nagy tapsot kap.

19:44 Hatósági ügyek

Komássy képviselő közben szót kért, most kapott, szerinte a kerületi lap nem közszolgálati, elsősorban agit-prop. feladatokat lát el. Aztán itt jönnek a hatósági ügyek, illetve mégsem, mert a polgármester is a lapról beszél. Majd hatósági ügyek, Bódis Lajos az előzetes kérdéseire kapott válasszal nincs megelégedve. Egyrészt a tavalyi közmeghallgatás vezetése miatt felmerült kérdésre (testületi ülés-e a közmeghallgatás, vagy sem) nem érkezett válasz. Lekakukkolják, de folytatja az elhagyott beadványaival (válasz nélkül maradt), majd a polgármesteri facebook-oldalon megjelent infóra kérdezett rá, de arra sem kapott választ. Ha jól értem, a hivatal (jegyző) működését kifogásolja. A polgármester elmondja, hogy a közmeghallgatás képviselő-testületi ülés, de abból atipikus, ezért a moderálására moderátort vesznek igénybe. Az ülést ettől még a polgármester vezeti. Az elhagyott beadvány ügyében a jegyzőt kell megkeresni. A közösségi oldalon történő kapcsolattartás nem hivatalos kapcsolat. A jegyző is reagál: az elveszett beadványra próbáltak válaszolni, de nem kezelték panaszként. Ha a felszólaló kéri, kezelhetik panaszként, de erről nyilatkoznia kell a felszólalónak. Ő azt mondja, ezt kérte két éve és tavaly is. Most meg újra.

Újabb kérdés a településképi arculati kézikönyv hatályba lépéséről, pontosabban a megállító táblákról, hogy ezek lehetnek-e, vagy sem. Ha a közterületi kamerázás valós, akkor vannak infók arról, ki és hol állít táblát. A jegyzői válasz szerint a jövőre nézve tiltott a tevékenység, nem visszamenőleges hatályú.

19:55 Kulturális ügyek

Románné Bolba Márta (Csúri Ákos beszólása közepette) az Auróra utcai közösségi hely bezárásáról kérdezi a jegyzőt, mégpedig hogy ennek mi volt a jogalapja, hogy maradhatott a jegyző mindezek után a helyén. Csúri Ákos próbálja befejeztetni, Kocsis Máté hagyja, hogy befejezze, majd válaszol. A jegyző helyén maradásáért ő a felelős, egyébként hatósági ügyektől távol tartja magát, de a személyes véleménye szerint "az Auróra egy drogos hely", és ha kialakul egy vita, annak a jogszabályi rendezetlenség az oka. Mert ott nagymértékű drogfogyasztás volt, és fel kellene lépni ellene. Ezek után hosszas fejtegetésbe kezd, ami nem érthető pontosan. Szerinte a jegyző joggal gondolhatta azt, hogy azt be kell záratni, inkább azon csodálkozik, hogy a felszólaló miért csak az Auróra érdekében lép fel, miért nem a többi olyan hely mellett is, ahol hasonló ellenőrzés történt. A polgármester nagy tapsot kap, a jegyző folytatja: ez egy rendőrségi kezdeményezésre történt eljárás volt, aztán éles váltással a drog helyett a kert bontási kötelezettségéről beszél.

Újabb felszólaló Auróráról, ő ott lakik, viselhetetlenek a körülmények a klub miatt, meg egy hajléktalanoknak alkoholt árusító kisbolt miatt. "Mindenki azt szeretné, hogy a klubot zárják be."

Dallos Judit: "Nem akarja a lakosság, hogy bezárják."

Erőss Gábor képviselő: "csodálkozva hallgattam, hogy mentegette a törvénysértő határozatot", mármint a jegyzőét, és kéri, hogy lépjen. Kocsis a válaszában leszögezi, "az a jó, ha mindenki tudja a dolgát", és megismétli, hogy a jogszabályi környezet sajnos nem alkalmas arra, hogy egy drogos helyet be lehessen zárni, pedig egy drogos hellyel szemben fel kell lépni. A jegyző a társadalmi célok figyelembe vételével helyesen járt el. A rendőrkapitány elmondja, hogy 140 gramm kábítószert találtak az Aurórában, ez a hiteles információ. Közben megköszön valamit talán a Társak a Teleki Térért egyesületnek, de ezt nem hallottam jól. Majd Vörös Tamás képviselő védi meg a jegyzőt, és mondja Erőssnek, hogy "szerelmes a deviáns és dekadens helyekbe". A polgármester visszatereli a szót a kultúrára.

A kultúra témakörben a felszólaló köszönetet mond a Józsefvárosi Galériának, mert "az igazi kultúra, ami ott történik".

Korábban már felszólaló lakos: a Szent Kozmában négy alkalommal eltávolítottak egy feliratot, sajnos ezt sem értettem.

Másik kérdés a Horváth Mihály téren lévő templomra vonatkozik, az alpolgármesteri válasz szerint 1,2 Mrd forintból megújulhat. Sportügyben is elmondja a terveket, hosszan, részletesen, a jegyzőkönyvből minden érthető lesz (remélem). Elmondja a tervezett strand előkészítési munkálatait is.

20:16 Családtámogatás nincs kérdés

20:16 Bölcsőde, óvoda témakör

Románné Bolba Márta: Néhány évvel ezelőtt kétezer szülő tiltakozott az óvodák átszervezése miatt. Akkor egyezségre jutottak, kérdés, hogy ez mi volt, és azóta betartotta-e az önkormányzat. A polgármester nem tud kétezres szülős egyezségről, és megint kifogásolja a közpénzből történő dokumentumfilmet, szerinte másról kéne forgatni, nevet is mond. Az óvodavezető is válaszol, részletezi a működést.

A Társak a Teleki Térért vezetője elmondja (kultúra témakörben, mert lemaradt), hogy vasárnap adventi koncert volt, ahol adományokkal támogatták a templom megújulását, egyúttal tájékoztatták őket a tervekről. Az itteni programok színvonalban nagyon sokat változtak és emelkedtek, kiemeli a Turay Ida Színházat, és a többi kerületi helyet. Szinte mindet (szubjektív szerk. megjegyzés: Az Aurórát nem.)

A Füvészkert vezetője a tanösvényről, annak ismertségéről beszél.

20:24 Polgármesteri boldog karácsonyt kívánás, a közmeghallgatás lezárása.

(Akinek pedig mindez mégse volna elég karácsonyra,
az
itt megnézheti az ezt megelőző testületi ülést is.)

Ennyi volt, kérem tisztelettel. Boldog karácsonyt!

***

A közmeghallgatás fogalma:
– A közmeghallgatás a helyi hatalom gyakorlásának intézménye, amely alkalmas a helyi közakarat megnyilvánulásának kifejeződésére, a választó polgárok közösségével való párbeszédre, az önkormányzati testület közösségi ellenőrzésére.
– A közmeghallgatáson az állampolgárok mellett a helyben érdekelt szervezetek is szerephez jutnak. Ez összhangban van a képviselő-testületnek az önszerveződő közösségek támogatásának, illetve a velük való együttműködés kötelezettségével.

A képviselő-testület évente egyszer az éves munkatervben előre meghatározott időpontban tart közmeghallgatást.

Szólj hozzá!

2017.12.18. 18:00 Amijo

705. Kőbányára mennek

Címkék: kormány múzeum városliget kőbánya

Még 2017 májusában a kormány úgy döntött, hogy az új Közlekedési Múzeum nem a Városligetben épül majd fel, hanem valahol máshol. Mostanra megvan az új hely is, a múlt hét szerdán döntöttek; Kőbányán az Északi Járműjavító területén kap majd egy 30 000 nm-es épületben helyet a gyűjtemény. A tervezés jövő év folyamán kezdődhet.

kozl_muzeum2.jpg

Fotó: Vitézy Dávid, Facebook

Dobos László véleménye (részlet): Milyen furcsa, hogy a Ligetbe tervezett öt épületből három olyan, hogy egy nem létező intézményt szolgál ki. Sem a zene házát, sem a szín- házat, sem az innováció házát sem kérte semmilyen intézmény. Semmilyen szakmai vagy akár nem-szakmai csoport nem fogalmazott meg igényt irántuk. Csak a Városliget Zrt. akarja ezeket. A koncepciójuk, történetesen, hogy mi is legyen ezekben az épületekben, nagyon ködös.

Ezeknél az épületeknél előbb találták ki, hogy meg kell épülniük és csak utána kezdik el kitalálni, hogy mit is csináljanak vele. És a Ligetbe tervezett épületek többsége ilyen.

P.s.: A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke a Ligetet tönkretevő épületekről ... és épít(tet)őikről - „Kevesebb esztétikát, több etikát” Hatalmasok vagyunk és gazdagok? Vagy csupán a kivagyiság és a közpénzekkel való nagyvonalúság (netán felelőtlenség?) dolgozik bennünk, köztünk? Körmendy Imre írása az etikus építészeti magatartásról.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!