HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.05.19. 16:00 Amijo

756. Győri: Itt nagy a tét

Címkék: kampány választás polgármester ellenzék civilek abcug.hu győri péter

A napokban az Abcug készített egy interjút Győri Péterrel, aki a parlamentbe távozó Kocsis Mátétól venné át a kerületet. Aki kevesebb politikai dumát és több szociális bérlakást akar Józsefvárosban. Aki szeretné, hogy a rendőrök végre ott legyenek, ahol tényleg szükség van rájuk, és ne konténerekbe bújjanak, miközben az utcán ölik egymást az emberek. Aki nagy beleszólást adna a civileknek az önkormányzati ügyekbe, együttműködne a hajléktalanellátókkal, iskolaszékeket hozna létre, és a betegekkel ellenőriztetné az egészségügyi intézményeket.

valaszt_gyori2018.jpg

… be akarom vezetni a jelölti fogadóórákat, mert az emberek elképesztően hiányolják, hogy a politikusok nem mennek oda hozzájuk. Sorra hallom az emberektől, hogy négyévente egyszer találkoznak politikusokkal, de a két választás között oda se néznek. Ezt a megválasztásom esetén is radikálisan meg akarom változtatni. Elfogadom, hogy Kocsis Máté ezt nem annyira tudta csinálni, mert országos dolgokkal volt elfoglalva. Nekem ilyen nem lesz, még pártgyűlésekre sem kell járnom.

Győrit az összes demokratikus párt támogatja, és a Jobbik sem állít saját jelöltet, mert nincs rá pénze. A teljes írás itt olvasható az Abcugon.

Tájékozódni itt lehet, ezen az fb-oldalon: Közösen Józsefvárosért Győri Péter polgármes- terjelölt, aki pedig szívesen bekapcsolódna a kampányába (kopogtatással, kitelepüléssel, szórólapozással, események szervezésével), az itt jelentkezhet: kozosen@gyoripeter.hu

További szép napot mindenkinek!

P.s.: Kirajzás-indító flashmob hétfőn 11 órakor a Rákóczi téri csarnok előtt.

***

Győri Péter szerintem kiváló jelölt. Fővárosi közgyűlési képviselőként és szociálpolitikus- ként jelentős szerepe volt abban, hogy a főváros (a kerületekkel szemben) ne kótyavetyélje el a lakásállományát, viszont igyekezzen tisztességesen gazdálkodni vele; ő hozta létre a fővárosi rezsitámogatást (ami évente budapesti családok tízezrein segített) és a Hálózat Alapítvány adósságcsökkentő és krízistámogatását (többször múlt az Alapítvány támoga- tásán, hogy meg tudtunk akadályozni egy kilakoltatást), jelentős szerepe volt az országos lakásfenntartási támogatás bevezetésében, a háttérben pedig nagyon sokat segített a zuglói "szociális modell" kidolgozásában is. (via Misetics Bálint)

Szólj hozzá!

2018.05.16. 19:00 Amijo

755. Felszállt a füst

Címkék: választás polgármester ellenzék civilek sára botond győri péter

Hétfő délelőtt végre kiderült, hogy Győri Péter lesz a civilek és az ellenzéki pártok közös jelöltje Józsefvárosban. A Jobbikon kívül az összes párt beállt Győri mögé, aki független jelöltként száll versenybe Kocsis Máté elárvult székéért 2018. július 8-án. A választás apropóját meg az adja, hogy Kocsis mandátumot szerzett az országgyűlési választáson, és mivel a polgármesterkedés és az országgyűlési képviselői hely összeférhetetlen, ezért az előbbiről – lemondott.

gyoripeter2018.jpg

A hajléktalanok ellátásával foglalkozó Menhely Alapítvány elnöke civilek felkérésére indul a választáson. (Győri Péter az ATV-n Rónai Egonnal beszélgetett arról, hogy miért indul.)

Azért vállaltam független szakemberként a megmérettetést, mert egyetértek, sőt kívánatosnak tartom, hogy jelen helyzetben, amikor domináns Fidesz-túlhatalom van, megpróbáljuk elősegíteni a tényleges többpártrendszert – indokolta szerep- vállalását Győri.

Győri egyébként közgazdász és szociológus, az ELTE-n és az MTA-n is folytatott kutatásokat. Az SZDSZ fővárosi szakpolitikusaként működött a rendszerváltás után, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnöke volt. Jelenlegi munkája előtt Budapest legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai vezetői feladatit látta el. (Klubrádió/MTI)

P.s.: A Fidesz Győri Péter ellen Sára Botondot, az önkormányzat alpolgármesterét indítja, aki jelenleg épp kertészkedik.

1 komment

2018.05.13. 18:00 Amijo

754. Choli Daróczi József (1939-2018)

Címkék: gyász choli daróczi józsef

Megint elment egy jó ember. Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró. Megint egy jó ember ment el.

choli_daroczi.jpg

Choli Daróczi József - Dal

 

Felettem az ég sosem volt kék
füst takarta mindig a napot.
felettem nem ragyogott csillag:
apám temető mellett lakott.
Előttem nem volt taposott út:
minden lépés első, az enyém.
Előttem nem a rétek zöldek
a rét vagyok, a gazdag televény.
Imát a varjaktól tanultam,
anyám mindig bús nótát dúdolt.
Füstkárpitból, anyám bús dalával,
a világ elém így rúgtatott
Előttem nem nyílnak virágok,
kutyatej virult az udvaron.
Önmagamat, a magam zugában,
a világhoz csak most szoktatom.
Felettem az ég sosem volt kék,
füst takarta mindig a napot.
Felettem nem ragyogott csillag,
de a temető mellől elballagok.

Szólj hozzá!

2018.05.10. 19:00 Amijo

753. Házrombolás 2018.

Címkék: emléktábla róth miksa bacsó b. utca lebontott házak

Újabb fővárosi és kerületi érték pusztul el, pedig a földszintes épület több szempontból is megmentésre érdemes lenne – írja a 24.hu. Merthogy a Bacsó Béla utcának a elején már bontják azt a házat, melynek falán még emléktábla hirdeti, hogy itt kezdte pályafutását 1884-ben az akkor még alig tizenkilenc éves Róth Miksa. A fiatal mester segédeivel ennek a háznak fedett udvarán, padlásán metszette formára a színes üveglapokat, hogy később azt ólommal színes üvegablakká alakítsák. (Aztán a műhely átköltözött előbb az Auróra, majd a hetedik kerületi Nefelejcs utcába.)

bacso3-1.jpg

A szebb napokat megélt, kis épület pont az irodánkkal szemben van. Hetek óta bontják a tetőt; azt hittem csak azt cserélik. Sajnálom! Kár érte. Mindig jó volt ránézni a házra és Róth Miksa emléktáblájára.

bacso3-2.jpg

Ezek a képek pár éve készültek, akkor még semmi nem utalt arra, hogy ezt az 1854-ben  Zofahl Lőrinc (1831-1860) építette, jó állapotú házat (is) szétverik. Zofahl – a reformkori Budapest egyik meghatározó építőmestere – Pigler Lipót jómódú pesti polgár megrende- lésére húzta fel ezt a héttengelyes, falpillérekkel tagolt, késő klasszicista stílusú földszintes házat az akkor még Deutche Strasse-nak, Németnek nevezett utcában.

Kora, tervezője, városképtörténeti jelentősége, illetve az Országház, a Magyar Nemzeti Bank, a Zeneakadémia, vagy épp a Gresham-palota részleteit készítő Róth Miksa egykori műhelyének emléke sem volt elegendő indok arra, hogy helyi (fővárosi) védettségi. vagy műemléki státuszt kapjon, helyén pedig nemsokára már a két évvel ezelőtt alapított BB3 Property megbízásából a Symbister Tervezőiroda által megálmodott tizenkilenc lakást, illetve egy üzlethelyiséget is magában foglaló társasház épül majd. (via 24.hu)

P.s.: Megjegyzem, hogy kissé furcsállom, hogy egy ilyen várostörténeti jelentőségű házat csak úgy elbontanak egy ingatlanfejlesztés kedvéért, de hát láttunk már ilyet Budapesten, meg itt a kerületben is. Hát most megint látunk egyet. Azon gondolkodom, az emléktáblát is szétverik? Vagy legalább azt megmentik?

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

***

Róth Miksa (1865-1944) üvegfestő és mozaikművész. Már gyerekkorában kapcsolatba került az üvegművességgel. Nagyapja, a Szendrőről Pestre származott Sámuel is üveges volt, apja, Zsigmond pedig egyike volt az utolsó céhmestereknek. Miksa az ő műhelyében sajátította el az alapismereteket, rajzolni a pesti Iparrajziskolában tanult, majd két évig Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Angliában tanulmányozta az üvegfes- tészetet. Saját "műintézetét" 1884-ben alapította meg, és 1897-től üvegmozaik készítésével is foglakozott. Munkáját művészi szintre emelte, stílusát kezdetben a historizmus, majd a szecesszió, az art deco és ezek ötvözete jellemezte. Számos hazai és külföldi épület belső díszítésében vett részt alkotásaival, ezek sorában is különlegesek a Magyar Nemzeti Levél- tár Országos Levéltárának címeres üvegablakai.

roth-nefi26.jpg

1911-től haláláig a VII. kerületben, a Nefelejcs utca 26. szám alatt található mai emlékház- ban és az udvari műhelyben élt és dolgozott. A hagyatékát – a szerzői jogokkal együtt – két lánya, Erzsébet és Amália 1987-ben adományozta a magyar államnak, amely vállalta az épület műemléki helyreállítását és Róth Miksa alkotásainak méltó bemutatását. Jelenleg 250 Róth Miksa ablak van a fővárosba. 1973-ban még csaknem ezer volt...

1 komment

2018.05.07. 20:00 Amijo

752. Agyagi tények

Címkék: statisztika gazdaság történet csinovnyikok

Közismert történelmi anekdoták
Vidám történetek a régi, jó kis átkosból 

(Még kamaszként hallottam. Lehet, hogy nem igaz, de nagyon jellemző.) 

Jánossy Ferenc A gazdasági fejlődés trendvonala és a helyreállítási periódusok című, 1966-ban kiadott művében (Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 282 old.) teljesen korrekt statisztikai elemzéssel mutatta ki, hogy a háborús pusztítások utáni, kortól és helytől gyakorlatilag független "gazdasági csodák", azaz gyors fellendülések addig tartanak, amíg a nemzeti jövedelem el nem éri a háború előtti folytatásaként az addigi trenddel számított szintjét.

tortenet_janosi.jpg

Na jó, mondom magyarul is: ha külső okok hatására visszaesik a gazdaság, azért a terme- lési tapasztalat megmarad. Ennek szintjére viharos tempóban vissza tudunk fejlődni, mert tudjuk, mit és hogyan kell csinálni. Ennek a gyors fejlődésnek kvázi egy pillanat alatt sza- kad vége, amikor elérjük azt a szintet, amin termelni tudunk. Ezután a lassú fejlődés újabb, az adott ország oktatási rendszerétől függő szakasza következik.

Szóval Jánossy óta ezt kiválóan tudjuk. De 1951-ben erről még fogalma se volt senkinek. A hároméves tervet (1947–49) két és fél év alatt teljesítettük. Az első ötéves terv első évének tervét — jóllehet igen feszített volt — ugyancsak messze túlteljesítettük, és a pártállami vezetésen egyfajta hurráoptimizmus lett úrrá. Úgy döntöttek, megemelik a kitűzött célokat — pedig az újjáépítés gazdasági csodája éppen véget ért.

Egy Pest megyei helyszínre, ahol téglagyárat kívántak építeni, sebtiben kiszállt egy négy fős bizottság: a leendő téglagyár igazgatója, a leendő téglagyár párttitkára, a leendő tégla- gyár szakszervezeti bizalmija és egy geológus. Megszemlélték a tervezett telephelyet, majd ki-ki elmondta a véleményét.

— Elvtársak! — kezdte a leendő téglagyár igazgatója. — Kormányunk határozata értelmé- ben új és új gyárakat, üzemeket kell építenünk, és ehhez téglára van szükség. Építsük fel itt a téglagyárat!

— Elvtársak! — folytatta a leendő téglagyár párttitkára. — A párt legfőbb célja, hogy a széttagolt, maradi, individualista és vallásos téveszmékkel fertőzött parasztságot haladó, szolidáris, kommunista munkásosztállyá fejlessze. Ehhez gyárakat, üzemeket kell építe- nünk — olyanokat, mint amilyen ez lesz majd. Építsük fel itt a téglagyárat!

— Elvtársak! — következett a leendő szakszervezeti bizalmi. — Az emberek tömegesen adják fel a földet, és jönnek fel faluról a városokba. Munkát kell adnunk nekik, és ehhez munkahelyekre van szükség. Építsük fel itt a téglagyárat!

— Elvtársak! — szólalt meg végül a geológus. Amint láthattátok, az agyag itt meglehetősen kevés, és nem látom, hol lehetne még találni. Amit ismerünk, az két, legfeljebb három évre lehet elég, aztán kifúj. Menjünk, keressünk valami jobb helyet!

Az álláspontokat tisztázván szavaztak, és 3:1 arányban, teljesen demokratikusan úgy dön- töttek, hogy felépítik ott a téglagyárat.

Az agyag három év múlva elfogyott, a falak máig ott állnak.

Fügedi Ubul

1 komment

2018.05.04. 18:00 Amijo

751. Lezártlakás-história

Címkék: felújítás házak rehabilitáció magdolna-negyed lakáspályázat bolba márta

Talán annyit tennék még hozzá a belga vendégeinkkel foglalkozó előző poszthoz, hogy már nálunk is feltűnt nékik az egyik, utcáról nyíló helyiség ajtajának bedeszkázása, s aztán – hogy az általuk tanulmányozott házakban több ilyet is láttak – értetlenkedve kérdezték ennek az okát. Nos, én nem mondhattam nekik erről mást, mint amit már az előző, holland csapatnak is: ezeket a lakásokat a tulajdonos-önkormányzat záratta le, s bevallom, a további kérdéseikre adandó válaszaimba nemhogy én, de még az igen profi tolmács is belezavarodott kissé.

befalaz_bolba.jpg

Fotó: Románné Bolba Márta*

Ezeknek a hamvasan naiv nyugat-európai lányoknak ugyanis – akik pedig nem egészen voltak járatlanok a magyar lakhatási viszonyokban – ez a lezártlakás-história, egyszerűen nem ment a fejükbe. Újra és újra kérdezgették, hogy "talán lakhatatlanok ezek a laká- sok?"  Makogtam nekik erre valamit a tanács-rendszerből itt maradt, felemás tulajdoni viszonyokról, meg bizonyos érdekek összeférhetetlenségéről, de – ha lehet – még értet- lenebbül meredtek rám, s nem átallottak ilyen udvariatlan kérdést sem feltenni, hogy "de hát a   a tulajdonosnak nem érdeke, hogy folyamatosan bérbe adja a lakásokat?" s efféle okvetetlenkedő, csak balga belgákra jellemző kérdéseket, egyre makacsabbul.

Nos, bevallom, kissé elegem lett a végén az egészből, és elhatároztam, hogy – miután úgy- se tudom rendesen kifejezni magam angolul – a következőket írom meg nekik levélben: 

Ez úton üzenem Brüsszelnek, hogy ők is megértsék: ne küldjenek a nyakamra több tudnivágyó, fiatal diáklányt, mert már öreg vagyok, s ölég nekem a magam baja is!

(Azért annyit hozzátennék még, hogy a tolmácsnő a végén félrevont egy kicsit, s így szólt:  "Jó, jó, de azért engem tényleg érdekelne, hogy is van ez a dolog azokkal az üres laká- sokkal!" Sajna, valamiért nem írhatom ide, amit erre mondtam, de kissé gyanús nekem, hogy az elnézést kérő levelemre, még csak nem is válaszolt...)

Nektek csak annyit, hogy valami ilyesféle az, amit csekély értelmű kedves brüsszeli vendégeink, sehogyse tudtak felfogni. Nna!

Budaházy Gusztáv

*EU-s esélyegyenlőségi forrásból, tehát a szegényekre hivatkozva több önkormányzati bérházat felújítottak, de évek óta üresen tartják őket. 1000 önkormányzati bérlakás áll üresen Józsefvárosban. (via Bolba Márta)

***

Más: "Annak érdekében, hogy az Önkormányzat a kötelező feladatait, köztük a kötelező közszolgáltatásokat továbbra is magas színvonalon tudja biztosítani a lakosság részére, szükséges az elhivatott dolgozók megtartása és motiválása közszolgálati célú lakáspá- lyázat kiírásával." A csütörtöki képviselő-testületi ülésen 51 üresen álló, de hasznosítható önkormányzati tulajdonú lakás közszolgálati célra történő kijelölését tervezik, június végé- ig az elosztásukat is megszervezik. A lakások közül három háromszobás (nagyobbak mint 110 négyzetméter), negyven komfortos/összkomfortos. A lista (és a többi vagyongazdálko- dási javaslat) itt megnézhető(via 8ker)

5 komment

2018.05.01. 18:00 Amijo

750. Vendégek a Háznál

Címkék: rehabilitáció négyház egyesület magdolna-negyed budaházy gusztáv

Nem először kerestek meg bennünket külföldi egyetemek tanárai és diákjai, akik a 2006-ban indult Magdolna Program bérlői bevonással történő városrehabilitációs munkálatai iránt érdeklődtek. Ma, amikor "lakossági bevonáson" valami egész mást és semmiképp sem egy önszerveződő, független civil összefogáson alapuló, városrehabilitációban való részvételt ért a tulajdonos-önkormányzat, talán érdemes emlékezni arra, hogy 2006 őszén, 4 bérház lakói, saját szervezésben állítottak ki majd' száz lakót, hogy közreműködjenek az épületfelújítási és szociális megújítási programban.

budahazy20180427.jpg

A képen a józsefvárosi rehabilitációs programról szakdolgozatot írni készülő belga egye- temista lányok láthatók a programindító Karácsony Sándor utcai ház udvarán, köztük szerény személyemmel, aki a kalauzuk volt tanulmányútjuk során.

Budaházy Gusztáv, 2018. április 27.

***

Más: "Annak érdekében, hogy az Önkormányzat a kötelező feladatait, köztük a kötelező közszolgáltatásokat továbbra is magas színvonalon tudja biztosítani a lakosság részére, szükséges az elhivatott dolgozók megtartása és motiválása közszolgálati célú lakáspá- lyázat kiírásával." A csütörtöki képviselő-testületi ülésen 51 üresen álló, de hasznosítható önkormányzati tulajdonú lakás közszolgálati célra történő kijelölését tervezik, június végé- ig az elosztásukat is megszervezik. A lakások közül három háromszobás (nagyobbak mint 110 négyzetméter), negyven komfortos/összkomfortos. A lista (és a többi vagyongazdálko- dási javaslat) itt megnézhető. (via 8ker)

Szólj hozzá!

2018.04.28. 20:00 Amijo

749. Tippjáték

Címkék: videó tüntetés városliget magyar narancs civilek kopaszok ligetvédők

A történet dióhéjban a következő: szerdán a Ligetvédők a faátültetések ellen tiltakoztak – állításuk szerint bejelentett rendezvényen, engedéllyel. A demonstrálók az építési terület előtt álltak fel, hogy megakadályozzák a járművek ki- és behajtását onnan. Aztán az építési terület ajtaja kinyílt, megjelentek a Valton biztonsági őrei – akik a 168 óra videója szerint minden további nélkül szétverték a közterületen tartott tüntetést, miközben a rendőrség seholse. A Magyar Narancs azt írja, hogy az egyik tüntetőt mentő szállította el.

ligetvedok_valton2018.jpg

Most pedig, csak úgy magunkban tippeljünk, játszunk el a gondolattal, hogy mi lesz, mi lehet a folytatás. Már úgy értem, itt nálunk, ma Magyarországon…

  1. Csoportos garázdaság miatt minden, az akcióban részt vevő őrző-védő megrovást kap, azokat, akikre a tettlegességet rábizonyítják, lesittelik.
  2. Súlyos testi sértés és egyéb bűncselekmények miatt egy biztonsági őrt látványosan elítélnek (de felfüggesztetik egy év próbaidőre).
  3. Egy biztonsági őr megrovást kap.
  4. Nem marasztalnak el senkit; az eljárás formai hibákra hivatkozva leáll.
  5. Kiderítik, hogy a tüntetést nem a kellő időben/módon jelentették be, az azon részt vevő ligetvédőket a bíróság figyelmezteti.
  6. Mint előző, de megrovással. A biztonsági őröknek a munkaterület megtisztításáért jelentős pénzjutalmat osztanak ki.

Csak tessék, tessék, urak és szép leányok!

Kiegészítések:
7. Lecsukják a leütött ligetvédőt.
8. A média erősen a szemünkbe néz, majd hangosan és érthetően elmondja, hogy ez az eset nem történt meg.

Fügedi Ubul

P.s.: Az építési területről a gépek kihajtásakor szervezetten többtucatnyi valtonos bizton- sági őr áradt ki és egyszerűen arrébb tuszkolták a Ligetvédőket, akiket állításuk szerint bántalmaztak is. A 168 Óra online felületén közzétett videón például jól látszik, hogy több valtonos egyszerűen lefog egy közterületen álló civilt, azaz kényszerítik, noha erre semmi- lyen jogi lehetőségük nem lenne. Külön kérdés, hogy ekkor a rendőrség mégis hol volt. (via Magyar Narancs)

De állítólag a rendőrség már nyomoz garázdaság miatt.

***

Az erőszakos valtonosok ellen tüntettek a ligetvédők - Pénteken körülbelül 100-150-en gyűltek össze a Dózsa György úton a Liget Center előtt, ahol a Liget Budapest irodája van, hogy tiltakozzanak a Városligetben történt erőszak ellen, ahol a Városliget Zrt. által felbérelt megbízott Valton cég biztonsági emberei durván bántalmazták a ligetvédőket. (Index)

Szólj hozzá!

2018.04.25. 20:01 Amijo

748. Budapest100 - Kálvária tér

Címkék: kálvária tér budapest100 Józsefváros 100 éves házak

Jól elszaladt az idő, rohamléptekkel közeledik a Budapest100 hétvégéje, így aztán térjünk is vissza röviden, gyorsan az idei programhoz. A Gutenberg tér és a Horváth Mihály tér után a következő helyszín – tényleg csak röviden – a Kálvária tér. (A szervezők honlapja szerint ezek a teret körülvevő házak szerepelnek majd a május első hétvégéjén tartandó programban.)

kalvaria1893.jpg

Kálvária-kápolna (1893-tól a Bajza utcai Epreskertben)

Ezen a területen az 1710-es években kálváriadombot emeltek. A kerület legrégibb temetője volt 1730 körül a mai Kálvária tér, a Diószegi Sámuel utca, Kálvária utca és Dugonics utca által határolt területen létesült. Neve ekkoriban még németül volt olvasható: Calvarien Platz, de 1850-ben már Kálvária tér. A Dugonics utcát meg egészen 1872-ig Temető utcá- nak nevezték. A külvárosi polgárok 1740 körül összegyűjtötték a temetőben létesítendő kápolna építési költségeit is; az adakozók közül Schwarz Anna Mária „Spitzerkrámerin" neve maradt fenn.

A Kálváriát eredetileg Johann Fischer von Erlach alkotásának tartották, később Johann Lucas Hidebrandt (1668-1745) építész munkájára gyanakodtak a kutatók, de legvalószí- nűbb, hogy a salzburgi származású pesti építész, Mayerhoffer András (1690-1771) alkotá- sa, de fia, Mayerhoffer János is részt vehetett az 1744-ben kezdődő építkezésben.

A Kálvária 1749-ben készült el, faragott, fehér terméskőből épült, barokk stílusban. Áttört kőkorlátos kétkarú feljáraton lehetett felmenni a teraszára, ahol három kereszt állt. Tizen- két tengelyes árkádsora alatt állt hét szentnek a homokkőből faragott, 1756-ban készült szobra. A kápolnában időnként szentmisét tartottak; 1780-ban díszes vasráccsal kerítették el, hogy megvédjék a pusztítástól. Stáció kápolnának is nevezték, mivel a város bejárati út- jainál, a városárok mentén, a járványok ellen őrházakat állítottak fel sorompókkal, járvány idején az őrséget megerősítették. Ilyen őrház állt a mai Baross utca végén.

A téren álló remetelak és temető felszámolása, valamint a Kálvária lebontása után – 1893-ban Stróbl Alajos kezdeményezésére a kálváriát tégláról téglára lebontva elköltöztették a Bajza utcába – több mint tízezer négyzetméteres szabad tér alakult ki. A térség környékén a XVIII. században szőlőt műveltek, kertgazdálkodást folytattak az emberek. Majd lassan- lassan házak épültek, betelepült a tér egy része, amihez talán az is hozzájárult, hogy ezen a részen lehetett legjobban jó vizű kutakat ásni. Jóval később "... tudatos rendezést, parkosí- tást végeztek..." a téren, most pedig – május első hétvégéjén – a tér körüli házak, a benne élők és történeteik jutnak főszerephez. (Forrás: Pilinyi József)

kalvaria_ter2015-1.jpg

Díszkút 3 guggoló lánnyal a Kálvária téren; Makrisz Agamemnon 1981-ben készítette, de a Kálvária térre csak 1992-ben került.

P.s.: Kampec doloresz a Kálvárián - A darabolós gyilkos, a nagy sikoly és az elásott szajré története Budapest legbűnösebb teréről. 150 év bűnügyei Józsefváros szívéből. (via Index)

LaMa

***

A Budapest100 idén a főváros tereire koncentrál. Önkénteseik az elmúlt hetekben azon igyekeztek, hogy erről a lehető legtöbb lakos értesüljön, így minél több házat be tudjanak vonni a rendezvénybe, mely a szomszédokat összehozva közösséget épít. A hivatalos meg- hívó és további információk a program honlapján elérhető.

Szólj hozzá!

2018.04.22. 19:00 Amijo

747. Budapest100 - Horváth Mihály tér

Címkék: budapest100 Józsefváros horváth m tér 100 éves házak

Hamarosan itt a Budapest100 hétvégéje, térjünk is vissza gyorsan pár szó erejéig az idei programhoz: februárban már elkezdtük sorra venni a mostani kerületi helyszíneket; a Gutenberg tér után nézzük röviden a következő helyszínt, a Horváth Mihály teret. (Hosszabban amúgy is ott van a Budapest100 oldalán, a szervezők honlapja szerint ezek a teret körülvevő házak szerepelnek majd a május első hétvégéjén tartandó programban.)

horvath_m_ter.jpg

A Pacsirtamező – a mai Horváth Mihály tér – a XVIII. század első felében még mocsaras terület volt, majd az 1730/40-es években fokozatosan települési központtá vált. Ekkoriban épültek fel Katsberger József városi tanácsnok szántóföldjén a tér első házai, körülbelül a mai telefonközpont helyén. Az itt kialakuló Lerchenfeld volt Pest első külvárosi települése, határai a mai Horváth Mihály tér, Őr utca, József utca és Rigó utca voltak. A települést akkoriban magyar, szlovák és német napszámosok lakták, akik a mezőgazdaságon belül főleg állattenyésztéssel és szőlőműveléssel foglalkoztak. A teret körülvevő utcák ekkor alakultak ki, lakóépületei jellemzően az utcára merőlegesen álló földszintes vályogházak voltak. A tér legrégibb épülete a kéttornyos római katolikus templom (Tervezője: Tallher József, építtetője Batthyány József hercegprímás), ebből eredt első elnevezése (Kirchen Platz, Templom tér). 1878-ban átnevezték, ekkoriban Mária Terézia térként volt ismert. A környék ezt követően a Baross utca mentén folyamatosan épült ki.

A tér hivatalosan 1951 óta őrzi a római katolikus püspök és történész Horváth Mihály (1800-1878) nevét. A névadó már káptalan korában kitűnt történelmi tanulmányaival. Püspök 1848-ban lett, lelkesen támogatta a forradalom és szabadságharc ügyét és a Szemere-kormányban elvállalta a kultusztálcát. A világosi fegyverletétel után el kellett bujdosnia, halálra ítélték, és formailag felakasztották. Az alkotmányosság helyreállítása után hazajöhetett, visszakapta püspöki címet, majd Rudolf trónörökös történelemtanára lett. Számos történelmi munkája került kiadásra, kora egyik legnépszerűbb magyar tör- ténetírója volt.

horvath_m_ter_sz.jpg

A Józsefvárosi plébániatemplom előtti rendezett kis parkban Pázmány Péter esztergomi érsek szobra* látható, a tér déli részét 2014-ben felújították, ekkor a pihenőpark közösségi térrel, játszótérrel és harangjátékkal bővült.

*A templom előtt álló Pázmány-szobor Radnai Béla (szobrász) és Gondos Imre (építész) alkotása. Az 1914-ben felavatott, haraszti mészkő talapzaton álló carrarai márványból faragott szobor a Ferenc József által adományozott 10 szobor egyike volt.

LaMa

***

A Budapest100 idén a főváros tereire koncentrál. Önkénteseik az elmúlt hetekben azon igyekeztek, hogy erről a lehető legtöbb lakos értesüljön, így minél több házat be tudjanak vonni a rendezvénybe, mely a szomszédokat összehozva közösséget épít. A hivatalos meg- hívó és további információk a program honlapján elérhető.

Szólj hozzá!