HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.03.19. 19:00 Amijo

735. Békemenet

Címkék: fidesz orbán viktor március 15. békemenet asch-kísérlet

A mostani, március 15-én megtartott vonulás margójára: Solomon Asch amerikai pszichológus az 1950-es évektől egy sor kísérlettel vizsgálta, milyen erős bennünk, emberekben a konformizmus, ami ebben az értelmezésben az a késztetésünk, hogy saját véleményünk kialakítása helyett másokét fogadjuk el; szóval, az ún. csoportnyomás.

bekemenet_asch.jpg

Az alapkísérletben a félkörben elhelyezett székekre leültettek egy-egy embert, akik közül az utolsó előtti volt a vizsgált személy, a többi pedig beépített. Felmutatott nekik egymás után két kártyát: az elsőn egy függőleges vonal volt, a másodikon három. A három vonal közül egy olyan hosszú volt, mint amilyent az első kártyán láthattak, a másik kettő attól nyilvánvalóan, egyértelműen különböző (hosszabb, illetve rövidebb).

A második kártya felmutatása után megkérte a résztvevőket: mondják meg, hogy a három vonal (A,B,C) közül melyik olyan hosszú, mint az első ábra vonala. Többször megismételte a próbát (eltérő kártyákkal) úgy, hogy az első két körkérdésre a beépített emberek helye- sen válaszoltak (miként a vizsgált személy is, lévén a helyes válasz nyilvánvaló).

A következő 15 fordulóból tízszer a beépített emberek (a vizsgált személy előttiek és az utána következő is) egyöntetűen rosszul válaszoltak — és a páciensek mintegy harmada(!) csatlakozott hozzájuk (ebben egyszerűsítések vannak; a korrekt leírás a Wikipédián Asch kísérlet címen olvasható).

Ezt a bizonyos, a konformitásnak engedő egyharmadot három lélektani típusba sorolták:

  • Viaszember: annyira kicsi volt az önbizalma, hogy tényleg helyesnek érezte a többségi álláspontot.
  • Önmagában bizonytalan: bizonytalan volt saját ítéletében, így inkább a többséghez csatlakozott.
  • Kisebbrendűségi érzéssel küzdő: bár tudta, mi a helyes válasz, de átállt a csoporthoz, mert nem bírta volna elviselni, hogy deviánsnak tekintsék.

Miután a véleményvezér követőkre tesz szert, jól teszi, ha csoportokba szervezi őket. Ha valamelyikük netán kételkedni kezdene csalhatatlanságában, a csoport jó eséllyel elnyom- ja kételyeit.

Fügedi Ubul

***

A Békemenettől a Fidesz is félhetett, ha nem olyan biztos a valódi többség, az utcán felvonul az elsöprő kisebbség - Hat éve, 2012 januárjában lépett a nyilvánosság elé a Békemenetről ismert Civil Összefogás Fórum, (CÖF), a magyar Patyomkin civil szervezet. Sokak szerint a Civil Összefogás Fórum gongo, vagyis olyan álcivil szervezet, amely való- jában a kormány érdekeit szolgálja. A gongo (government-organised non-governmental organisation) a világ számos helyén előfordul ugyan, demokratikus társadalmakban azonban szinte ismeretlen. A CÖF és a mellé csatolt alapítvány, a CÖKA valójában már 2009-ben megalakult, de teljes fegyverzetében csak 2012-ben mutatta meg magát. Két év leforgása alatt hat Békemenetet szervezett, majd hosszú csönd következett. Már-már elhalni látszott, amikor idén váratlanul feltámadt: március 15-én hetedszer masíroztak az utcákon a kormányfő rajongói. (via 168 óra)

Szólj hozzá!

2018.03.16. 20:00 Amijo

734. Önnek egy új üzenete jött

Címkék: hírtv fidesz orbán viktor beszéd március 15. gyűlöletkampány békemenet

Méghozzá ez: „Mi szelíd és derűs emberek vagyunk. De nem vagyunk se vakok, se balekok. A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.” Majd a miniszterelnök mély átéléssel elszavalta papírról felolvasta a Himnusz első versszakát. Mindezt Orbán Viktor március 15-én a Békemenet záróeseményén, többezer ember előtt tette, mondta. A tömény gyűlölet szeretet és összefogás nevében. 

orban2018_marc15.jpg

Erről (is) beszélgetett tegnap Lakner Zoltánnal és Gábor Györggyel műsorában Kálmán Olga, itt tessék megnézni, meghallgatni. (Igen, a mostanra megváltozott HírTV-n, melyet Kocsis Máté szerint Simicska ellopott az oly nemes és tisztességes nemzeti jobboldaltól...)

… kétszeresen megfenyegette a magyar népet. Megszállják az országunkat az idegenek, ha nem ő nyer. Megtorlás jön a Fidesz ellenfeleinek, ha ő nyer. Ennyi, a rettegés maradt a Fidesz egyetlen és végső mondanivalója a nemzetnek. Utána kiderült, hogy ha sok lengyel egyszerre hallat csatakiáltást, az úgy hangzik, hogy nyekk-nyekk-nyekk.

Gyuri Bácsi! Hogy megmondta, micsoda szöveg: Gyuri Bácsi! - mondogatták a Békemenet résztvevői, de nem volt sok más pillanat, ami lázba hozta volna őket. Ilyen volt a fideszes március 15. testközelből. (444.hu)

Magyarországon nem sikerült megünnepelni forradalom és szabadságharc 170. évfordu- lóját. Orbán ismét kitagadta nemzetből – de most már nyíltan meg is fenyegette – azokat, akik másként gondolkodnak, mint ő. Hogy is mondta 2002-ben Vaclav Havel? „Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”

***

Török Gábor: Orbán fenyegetőzése komoly politikai hiba lehet - A politikai elemző szerint a miniszterelnök nem azt mondhatta, ami hasznos számára, hanem amit valójában gondolt. Török úgy látja, ha erről van szó, az olyasmi, ami Orbán beszédeiben csak ritkán fordul elő: komoly politikai hiba.

Szólj hozzá!

2018.03.13. 16:01 Amijo

733. Kocsis Máté azt üzente

Címkék: kampány hírtv videó simicska lajos lakossági fórum kocsis máté

Zajlik rendesen az élet, kampány van. Egy hete nálunk méltóztatott járni (és danolászni) a miniszterelnök úr, most meg a NER-nek – Németh Szilárd mellett – mára már szintén emblematikus alakjává vált polgármesterünk szórakoztatta a jónépet. A mostanra igen megbátorodott* Kocsis Máté hétfő este egy lakossági fórum előtt a Hír TV riporterén keresztül üzent Simicska Lajosnak, aki szerinte "ellopta a nemzeti jobboldaltól a HírTV-t”. Az üzengetés közepette a polgi gyakorlatilag összeveszett a riporterrel, maga a szürreális beszélgetés itt hallgatható/nézhető meg.

kocsis2018_hirtv1.png

Kocsis szerint Simicska az Orbánnal való 2015-ös látványos összeveszésen egy tévét, egy rádiót meg egy újságot nyert, ami korábban nem is az övé volt. A riporter még próbálko- zott, hogy ezek korábban is Simicskáé voltak, de a polgi csak darálta tovább, hogy az mind a jobboldalé volt, Simicska meg ellopta. "Aki ilyen gyalázatos módon elárul egy nemzeti ügyet, csak gazdasági érdekekből, az szégyellje magát" – mondta.

Van erre szó? Lehet, hogy van, nekem nincsenek erre már szavaim. Ott tart Simicska televíziója, ahol nélkülünk jutni lehet. Megjegyeztük, Kocsis! Mi eddig is láttuk, de most már bizonyíték is van rá. Nélkületek mindenki vessen magára, ebben az országban a Fideszen kívül nincs élet. Mindenki vagy a Fidesz révén lesz valaki, vagy nem lesz senki. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, ahogyan eltapsoltátok az ország épülését szolgáló ezermilliárdokat. Ahelyett, hogy az ország profitált volna belőle, az intézményesített korrupció felzabálta a jelent és a jövőt is. Ez pedig fájni fog, kibaszottul. Mindenkinek. És igaz, hogy Simicskának is volt szerepe ebben bőven, sőt, benneteket sem fog felmenteni az utókor ezért a gyalázatért. (K. Szalonna)

P.s.: Kocsis később – már a fórumon – visszatért a történtekre, elmesélve, hogy régebben bizony két-három (négy, öt, tíz, stb...) lapszámot is megvettek a jobboldali újságokból (a fideszes önkormányzatok, közpénzből), hogy támogassák a jobboldali médiát. Hát támo- gatták. Mert nekik már akkor is Magyarország a közpénz volt az első.

* Simicska 2015-ig élet-halál ura volt a Fideszben, Kocsis meg a Fidesz ifjú és igen szerény tagjaként csak 2006-ban tűnt fel, mint józsefvárosi képviselő. Kíváncsi lettem volna egy-egy akkori – Kocsis által említett – beszélgetésére Simicskával. Biztos már akkor is ilyen kemény legény volt a vérnyúl. Ja, nem.

***

Ki gondolta volna ezt pár éve, mikor csak azért telepítettek új hirdető oszlopokat József- városba sok-sok éves szerződéssel, hogy a kampányban Kocsis nézzen le ránk róluk... Azóta (a G-nap óta) a HírTV nézhető, a Magyar Nemzet olvasható lett, magyarul valós híreket adnak közzé. Ez pedig fáj Kocsisnak. Vicces... (CBFM)

Szólj hozzá!

2018.03.10. 20:03 Amijo

732. Bécs vs. Józsefváros

Címkék: kampány videó lázár jános menekültek népszinház utca baranyi krisztina

Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?! (A tanú) 

A német és az osztrák sajtó bő terjedelemben foglalkozott a mi Janink – bocsánat, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hét elején Bécsben forgatott, híres-hírhedt videójával, melyben nagyon szomorú arccal, nagyon szomorú zenével számol be a szerinte nagyon szomorú, koszos, szegény és rendezetlen bécsi utcaképről, amelyeket kik mások, mint a bevándorlók okoztak. Baranyi Krisztina és az Együtt újraforgatta a korszakos “bécsi videót”: Lázár János Bécsben, én Budapesten, a Józsefvárosban jártam...

jozsefvaros2018-2.jpg

A videóban az Együtt képviselője a legendásan tiszta és rendezett Népszínház utca - Bacsó sarkon teszi fel ugyanazokat a kérdéseket az elvándorlásról, az oktatásról, a szegénységről, a bűnözésről és az utcai kosz mértékéről, amelyeket Lázár János is feltett a Bécsben. Csak nálunk tényleg koszosak az utcák.

Bécs a második lett a világ legélhetőbb városainak listáján tavaly. Akárcsak tavalyelőtt. Legutóbb az elérhető 100 pontból 97,4-et szerzett meg abban a versenyben, amelyben a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra, a környezet és az infrastruktúra színvonalát vizsgálva állapítják meg a sorrendet. A tökéleteshez szükséges 2,6 pontot valószínűleg csupán azért nem kapta meg, mert időnként megjelennek a Ring környékén magyar politikusok is, ami átmeneti visszaesést idéz elő a kulturális és civilizációs területen. A rangsor élére Melbourne került immár a hetedik alkalommal, ami kizárólag azért fordulhat elő, mert olyan rohadt messze van, hogy oda nem jár az üzleti ügyekkel nem foglalkozó magyar miniszterelnök adócsalásért elítélt üzletemberekkel korrupciós indexet rontani. (Gomperz Tamás / HVG)

P.s.: Lázár szomorú haknija Bécsben eddig mindent visz a kampányban. De hogy azért legyen valami szívet melengető is így a végire: a sokak által oly nagyon kedvelt, kerületün- ket (és házainkat) révbe juttató és felvirágoztató Alföldi György docens úr április 19-én fellép az erzsébetvárosi ERöMŰVHÁZ-ban. Előadásának címe: A belvárosi házak fenn- maradásának esélyei. Komolyan mondom, jobb embert nem is hívhattak volna. Reszkess Erzsébetváros!

További kellemes hétvégét mindenkinek!

***

… alighanem Lázár lett az új Rogán. Vagy ő a migránsok. Az összes. Valaki, aki eléggé fontos ahhoz, hogy figyeljen rá a sajtó és a közvélemény. Ugyanis ameddig rá figyelünk, addig nem Tiborcz István és apósa zűrös ügyeivel foglalkozunk. Lázár alighanem önként vállalta ezt a hálátlan szerepet. A bécsi videót, aminek semmi értelme nem volt, ha csak annyi nem, hogy mindenki, a világsajtó is felkapta a fejét, erről szól a közbeszéd, erről szól minden. El nem tudom képzelni Lázárról, hogy alapos ok nélkül odaáll a kamera elé bo- hóckodni s főleg úgy, hogy előre tudható volt: botrány lesz belőle. Nem kicsi, hanem nagy. Emelni kellett a tétet, mert ha mondjuk helikopterre száll és úgy ruccan el Pusztagatyásra Lagzi Lajcsit hallgatni, arra a jól trenírozott magyar polgár már nem kapja fel a fejét sem. Valami nagyot kellett gurítani, valami elképesztőt. És sikerült. (Swan Edgar/K. Szalonna)

Szólj hozzá!

2018.03.07. 07:30 Amijo

731. Vendég volt a háznál

Címkék: választás romák orbán viktor menekültek gyűlöletkampány kocsis máté

Jézusmárjaszentjózsef! Végünk van, mimmeghalunk!
Józsefvárosnak meg kell védenie magát! Egyedül vagyunk Máté! 

Na kéremszépen, ma a szokottnál korábban jöttünk, merthogy nagy dolgok történtek a mi kis falunkban. Hétfőn Orbán Viktor választási turnéjának legújabb állomásaként itt járt nálunk a kerületben – és a polgármesteri székét országgyűlési mandátumra cserélni akaró – Kocsis Máté mellett kampányolt. Eközben megnézett ezt meg azt, szelfizett párat a helyi potentátokkal és az önkormi munkatársaival, majd migránsozott egy jót. (Ugye tetszenek emlékezni: pár napja Miskolcon a városba betelepített cigányokat nevezte bevádorlóknak.)

orban_jozsefvaros201803.jpg

No de nézzük, mit üzent nekünk, józsefvárosiaknak: 

… Józsefvárosnak meg kell védenie magát a migránsoktól, egyébként meg fog ismétlődni az, ami korábban történt. Nem akarjuk, hogy még egyszer megtörténjen az, ami a Keleti pályaudvaron vagy a II. János Pál Pápa téren történt 2015 nyarán.

Majd a jó hangulatú, vidám közös rettegés után a Kesztyűgyárban egy cigányzenekar – háttérben a Kocsis Mátét kitüntető Benga-Oláh Tiborral – elhúzta az Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára kezdetű nótát Orbán Viktornak, aki még a nótázásba is beszállt.

Itt valahogy nem migránsozta le a romákat. Ez annyira szép, nem?! De.

P.s.: És ha már a drágajó miniszterelnök úr méltóztatott szóba hozni: itt van Kocsis Máté esete a menekültekkel 2015 nyaráról...

***

A Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy Orbán tényleg az avasi romákat hozta fel ne- gatív példaként a bevándorlóveszélyre. Gulyás Gergely pénteken elmondta, mire gondol- hatott a miniszterelnök, amikor arról beszélt, hogy „Miskolcon az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen be- vándoroltak, látták, mi lett belőle, ezt a miskolci emberek pontosan tapasztalták már, mi van akkor, pedig ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be Miskolcra”. A Fidesz frakcióvezetője szerint a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc Fészek- rakó programjára gondolt. (via 444.hu)

Szólj hozzá!

2018.03.04. 19:00 Amijo

730. A mókamester

Címkék: kampány fidesz orbán viktor gyűlöletkampány pócs jános

Tetszenek még emlékezni erre a remek humorú pálinkalovagra? Remélem igen, mert itt a blogon nagyot futott annak idején a derék Pócs János. Nos, most újfent megnyilatkozott, nem is akárhogyan. De hogy az elején kezdjem: pénteken Orbán Viktor Jászfényszarun építgette imázsát, gyárat avatott. Az avatón arról beszélt, hogy csak akkor van értelme a gazdasági fejlődésnek, ha nincsenek migránsok. Meg hogy mennyire fontosak szerinte a helyi identitások, továbbá, hogy ő mennyire szeretné, ha Magyarország magyar maradna.

Gondolom a fenti eszmefuttatástól kapott vérszemet a már előbb említett mókamester, és a térség helyi uraként meg akarta mutatni a főninek, hogy ő is tud ám. Így aztán magához ragadta a szót egy kis időre, hogy egy jól elhelyezett isteni poénnal hívja fel magára és ra- gyogó intellektusára a figyelmet. Pócs ugyanis azzal viccelt, hogy Jézus is jász. (Én azért nagyon remélem, hogy csak viccelni próbált, és nem komolyan gondolta ezt, bár ki tudja.)

De álljon itt teljes egészében az újabb pócsi gyöngyszem, mert ami szép az szép:

– Tisztelt miniszterelnök úr! Ezek közös eredmények. A jászság nevében tisztelettel köszönöm. És tisztelettel kérem, hogy a támogatásoknál is vegye ezt figyelembe. Ahogy nem véletlen, hogy a megye is úgy kezdődik, hogy Jász-Nagykun-Szolnok. És azt is tudjuk, hogy Jézus is jász volt, mert ő is jászolban született.

Mit lehet ehhez még hozzá tenni? Nem sokat.  Mint ahogy nem sokat változott tavaly decembere óta a viccek jászsági nagymestere se, de mondjuk két-három hónap alatt nem is nagyon lehet agyat növeszteni. Se jó ízlést.

***

És ha már jó ízlés: az is szép volt ám, amikor a miniszterek elnökének beszéde előtt Jász- fényszaru polgármestere, Győriné dr. Czeglédi Márta köszönőbeszéde végén meghívta Orbánt a jászok nyári világtalálkozójára, majd egy olyan aranyéremmel kedveskedett a kormányfőnek, amelyen az országépítő király, IV. Béla arcképe díszeleg.
Tetszik érteni: o-r-sz-á-g-é-p-í-tő. Király.

18 komment

2018.03.01. 18:01 Amijo

729. Kampányidőszaki kamumesék 19.

Címkék: kampány választás fidesz közpénz józsefváros újság kocsis máté

Kampányidőszaki Lakájok és média 

Egyszer volt, vagy épp hol nem volt, volt egyszer egy választásnak mondott időközi a Magdolna Negyedben, majd volt egy közmeghallgatásnak nevezett „évadzáró kötelező képviselőtestületi kör”. A közmeghallgatásnak van egy olyan tulajdonsága, hogy lehet kérdezni, és a Helyi Rezsim köteles a kérdésekre válaszolni – az már más kérdés, hogy az esetek döntő többségében mellébeszélés az a bizonyos válasz.

jozsefvaros_ujsag2018.jpg

Szóval: a közmeghallgatáson írásban elhangzott egy kérdés az önkormányzat költségve- téséből finanszírozott „Józsefváros” újság Kocsis Máté és csapata melletti elfogultsága kapcsán. Tudom, nem szép dolog összezavarni a Kerület Prominenseit… pláne tényekkel, de időnként történnek ilyen rezsimellenes cselekmények. Szóval: volt egy kérdés, és volt arra egy polgármesteri válasz.

kampanykiegyensulyozottsag_20180222_01.jpg kampanykiegyensulyozottsag_20180222_02.jpg

A válaszban Kocsis Máté próbálta bizonygatni, hogy márpedig közszolgálatian kiegyen- súlyozott a közpénzből fizetett „Józsefváros” újság. Ezt a Fővárosi Választási Bizottság vonatkozó határozataival próbálta elhitetni, csakhogy a megrögzötten ellenzéki kérdező nem hagyja magát egykönnyen összezavarni… pláne abból a tényből kiindulva, hogy az efféle bizottságokban leginkább már csak a Párt által delegáltak ülnek. És akárhonnan vakarjuk, bekövetkezett 2018, ami egy választási év – az országban és Józsefvárosban is.

Ezen 2018-as esztendőben a „Józsefváros” újság maradt az eddigi irányvonalnál, vagyis szinte zéró információ az ellenzékről – kivéve, ha negatívumot kellett közreadni –, viszont terjedelmesen kommunikálva van/volt/lesz a Rezsim és jelöltjeivel összefüggő pozitív és közvetítendő információkat. Persze, a Fidesz Jelöltje felülreprezentált szerepeltetését majd „megmagyarázzák” azzal, hogy „nem jelöltként, hanem polgármesterként nyilatkozott” és ehhez hasonlókkal; de akárhonnan is nézzük, a megnyilatkozások egyben a kampány ré- szét is képezik, ill. Kocsis Máté az eddigi polgármesteri tevékenységére és eredményeire alapozva és hivatkozva kampányol. A „Józsefváros” 2018. évi első számában az Orczy Negyed rehabilitációjának ígérete került kampányjelleggel a harmadik oldalra, és a köz- meghallgatásról írt másfél oldalas cikk is csak Kocsis Máté pozitív üzeneteit prezentálja. Az ellenzékről egy karakter sincs.

A „Józsefváros” második száma rögtön a második oldalon féloldalas cikkben közli, hogy a Fidesz jelöltje Kocsis Máté és Hollik István. Ezen kívül van egy egyoldalas cikk a Megyei Jogú Városok Szövetségének megvolt konferenciájáról, amely valójában egy fideszes párt- és kampányrendezvény volt a maga sorosozásával. Az ellenzékről ebben a számban sincs egyetlen karakter se.

A harmadik és a negyedik szám szinte mentes a politikától és a kampánytól. Ha nagyon elvetemült lennék, egynéhány cikk mögé azért be lehetne magyarázni a rezsim kampányát – különösen a „dicsőségjelentések” kategóriába tartozó cikkekbe –, de inkább kihagyom ezt a kört. Viszont a harmadik szám tekintetében valóban kiegyensúlyozottra sikerült a Fidesz és az ellenzéke választási dolgairól történő informálás: mindkéttőről zéró volt a közölt információ.

Viszont az ötödik számnál lendületbe jön a közpénzből finanszírozott elfogultság; rögtön a második oldalon féloldalnyi terjedelemben szerezhetünk tudomást arról, hogy a fideszes LungoDrom vezette Józsefvárosi Roma Önkormányzat kitüntette a fideszes Kocsis Mátét. Ezen kívül egy teljes oldalon olvashatunk arról, hogy a „megújul a Palotanegyed” kereté- ben tartott lakossági fórumon a fideszes Hollik István hogyan tolja a kampányát. Persze, majd „megmagyarázzák”, hogy „ez nem kampány, mert az alpolgármester nyilatkozott” – de szerintem minden kampány, ahol bármilyen jelölt ott van és mondja a magáét a meg- választása érdekében. Viszont a számban hozza a közpénzből elfogultan kommunikáló, magát „közszolgálatinak” kamuzó „Józsefváros” az ellenzék kapcsán eddigi leghosszabb – és így is alig féloldalas – cikkét. Mely nem akármiről szól: Juhász Péterről meséli el a ha- bonyizált lakájmédia által eddig megjelentetett súlyos negatívumokat. És csak és kizárólag a negatívumokat.

A hatodik szám szintén tolja a Rezsim kampánykommunikációját. Puffercikknek tökéletes a második oldalon megjelent „egyre több a turista Józsefvárosban” mondanivalójú cikk – csakhogy ebben a témában visszatérően és rendszeresen jelenik meg ez a kommunikációs panel, „természetesen” a Fidesz jelöltjének munkásságát pozitívan kihangsúlyozandóan. Aztán a harmadik oldalon féloldalas terjedelemben „elmesélődik”, hogy Kocsis Máté pár óra alatt összegyűjtötte és már az első napon le is adta a szükséges ajánlásokat. Vajon a többi jelölt kapcsán is lesz féloldalas cikk az ajánlásaik leadása apropójából? Én személy szerint nem hiszem. Aztán a hatodik oldalon terjedelmes miniszterelnöki évértékelő került ismertetésre. Vajon az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek évértékelései miért nem kaptak helyet, ha már? Azokról is lesz egyoldalnyi cikk? Személy szerint kizártnak tartom.

Volt eddig nyolc szám a közszolgálatinak mondott, közpénzből finanszírozott, de valójában fideszes pártújságként funkcionáló „Józsefváros” újságból. Az idei nyolc számban volt mi- nimum hét oldalnyi terjedelem a Fidesz és jelöltjei kampányához kapcsolódóan, kizárólag pozitív tartalommal; illetve volt féloldalnyi terjedelem az ellenzék kapcsán, mindez a fél oldal kizárólag negatívumot kommunikálva az ellenzékről.

Na így néz ki a Kocsis Máté szerinti közszolgálatiság és kiegyensúlyozottság a közpénzből fizetett önkormányzati újságban.

Frigyesmester

***

De tessenek megnyugodni, nem csak nálunk tolják közpénzből hülyék a biciklit. Itt van például a 444.hu minapi cikke a szomszéd fideszes jelöltjéről. Az se zöldebb. Ja, de.

2 komment

2018.02.26. 20:00 Amijo

728. Vásárhely tanulságai

Címkék: választás fidesz orbán viktor lázár jános ellenzék márki-zay

Tegnap az ellenzék által támogatott független Márki-Zay Péter nyerte hódmezővásárhelyi polgármester-választást. Több mint 15 százalékot vert a fideszesre egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. És ahol eddig az ellenzéki jelöltek csak 10 százalék körüli arányokat értek el a választásokon. Most Márki-Zay 50 felett teljesített. Az eredménynek számos tanulsága van.

lazar2018.jpg

"Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani.
Annak annyi az élete. Ez az én véleményem" (Lázár János 2011.)

***

1. Magyarbasi alapvető személyiségvonása az őszintétlenség. Irtózik attól, hogy nyíl- tan vállalja tetteit, ezért vagyonát különféle strómanok nevén tartja, a gyarapításához szükséges központosított hatalmat pedig "Fidesz" álnéven kézivezérli. Ez a módszer célravezető: tényleg sok választópolgár hiszi, hogy Mészáros L. vagy Tiborcz I. gazdag, maga Orbán pedig olyan puritán szegénységben él, mint anno Kádár. Ezért aztán nevezett választók még mindig tömegesen hajlandók "a Fideszre" szavazni. Többen, mint bármely más pártra.

2. Mindenki tudja, hogy "a Fidesznek" több szavazója van, mint bármely más pártnak, és azt is, hogy az alakít kormányt, aki az egyéni választókerületek többségét megnyeri. Éppen ezért a kisebb pártok potenciális támogatói és a jóindulatú semle- gesek hajlamosak arra, hogy el se menjenek — mi a francnak, ha úgyis "a Fidesz" nyer. Ez az, amit a közvéleménykutatók jól mérnek — Márki-Zaynak nincs igaza abban, hogy a közvéleménykutatásokat ki kell dobni.

3. Abban viszont igaza van, hogy ha mindenki összefog "a Fidesz" ellen, akkor az mindenhol, még fellegváraiban is vaskosan megverhető. Az új rendszerváltó hangulat optimistává válik, és még a fekvőbetegek is kikérik az urnát a kórházba.

4. Összefogni nem egyszerű: ahhoz, hogy egy párt, illetve összefogás listát állíthasson, legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet kell indítania. Állítani értelemszerűen többet kell, mert ha teszem azt 28 jelöltből 2 az ajánlások leadása után (mindegy, hogy milyen indíttatásból) visszalép, alkalmatlanná válik vagy teszem azt váratlanul meghal, az egész párt bukta a listát. Szóval, ha az egyéni jelölteket koordináltan in- dítják, akkor "a Fidesz" ellen legfeljebb három lista állítható. Ez a három gyakorlatilag megvan: a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és az LMP szorosabb összefogása komoly arcvesztéssel járna. Ha Magyarbasi ellenzéke tényleg nyerni akar, csak ez a három tömörülés állíthat jelölteket (minden választókerületben csak egyikük).

5. Ebben az esetben olyan, a bejutásra többé-kevésbé esélyes pártok, mint a DK vagy a Kétfarkúak nemcsak mandátum nélkül maradnak, de még az állami támogatáshoz szükséges minimumot se érik el, mert el se indul(hat)nak. Iszonyatos ráfázás ez nekik, márpedig a szavazóikra az optimistán feltételezett összefogásnak hatalmas szüksége van. Ha nem kapnak olyan ígéretet, amely kompenzálhatja a távolmaradás okozta veszteséget, ezek a szervezetek el fognak indulni, és teszik ezt azok erkölcsi fölényével, akik nem kaptak érdemleges ajánlatot.

6. Mit ajánlhatnak a nagy halak a kicsiknek? Olyan kormányt, amelynek fő tevékenysége a jogállamiság helyreállítása, a maffiaállam működtetőinek büntetőjogi felelősségre vonása (az ehhez szükséges törvények meghozatala után) és arányos, a kicsiket ki nem rekesztő választási rendszer bevezetése (egykori választójogi szak- értőként helyből tudok vagy három ilyent javasolni, a Condorcet-rendszer nincs köztük). Az új, arányos választásig pedig az indulástól visszalépő kicsik költségvetési támogatása.

7. "A Fidesz" azért népszerűbb a többi indulni kívánónál, mert azok vezetői jobban lejáratták magukat, mint Magyarbasi. A sameszai nem számítanak: bármikor lapátra teheti bármelyiket, és ezt mindenki tudja. Vásárhelyen olyan "civil" nyert, aki koráb- ban nem járatta le magát — és a kampányban se. Ha Magyarbasi ellenzéke tényleg nyerni akar, a koordinált jelöltek között nem lehet olyan, aki akár az MSZP, akár a Jobbik prominense. A jelölt legyen támadhatatlan, lehetőleg helyben tekintélyes ember.

8. Ha ezt választják, sok olyan pártvezető lesz, akinek mandátuma, ezzel pedig megélhetése és mentelmi joga megszűnik. Kaphatnak persze ígéreteket, hogy majd foglalkoztatják őket a párt alapítványánál, "szakértőként", vagy kaphatnak pénzt párttisztségeikért. Ők azonban nagyon-nagyon nem örülnének ezeknek a lehető- ségeknek.

Látni fogjuk, mit tartanak fontosabbnak ezek a pártok: az "OER" (az Orbánnal Együtt- működés Rendszerének) leváltását vagy vezetőik rövid távú egzisztenciáját. Mind jobban látszik, hogy a kérdés ilyen egyszerű.

Fügedi Ubul

P.s.: Ja, ami a szövegből kimaradt: a koordinált induláshoz nincs szükség az Együtt, a különféle Munkáspártok, a Liberálisok stb. bevonására, illetve kompenzálására. E pár- tocskák támogatottsága mérhetetlenül csekély; részvételük vagy kihagyásuk a választókat nem befolyásolja.

***

Túrják fel a papírokat, én nem bánom, világítsanak át, világítsák át akár Rapcsák Andrást, hajrá!mondta a sértődöttnek tűnő Lázár János vasárnap este az ellenzéki jelölt győzelmét hozó önkormányzati választáson, miután a győztes Márki-Zay Péter közölte: nagyon kíváncsi arra, mi van a közvilágításról szóló, a város és az Elios között kötött szerződésekben, amelyeket kész mielőbb nyilvánosságra hozni.

Szólj hozzá!

2018.02.23. 20:01 Amijo

727. Csupa móka und kacagás

Címkék: egészségügy soros györgy ellenzék testületi ülés kocsis máté erőss gábor

"Maga nem normális képviselő úr, de tényleg nem az."
(Kocsis Máté testületi ülést vezet) 

Szép jó estét mindenkinek, híreket mondunk. Tegnap ismét ülésezett egy jó nagyot a képviselő-testület; a napirenden többek között olyan témák szerepelnek, mint a tavalyi, illetve az idei költségvetés, a Corvin Áruház felújítása, vagy a közelgő választások, de a hvg.hu beszámolója szerint az ülésen a Soros-tervről is kellett szavazni, mert ugye anélkül már nem is élet az élet.

kocsis-pszichologiai-elemzes.jpg

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az ellenzéki képviselők arra hivatkozva nem támogatták a fideszes határozati javaslatot, hogy nem ismerik a szóban forgó tervet, így aztán arról is nem tudnak szavazni, egyébként is, tán’ a létező, valós problémákról – pl. az egészségügyi rendszer állapota, emberek hal- nak meg emiatt – kellene inkább beszélni.

A "közbiztonsággal kapcsolatos felhívás elfogadásáról" szóló előterjesztést a testületi ülésen osztották ki. Kiderült, hogy a Szita Károly által kezdeményezett Soros-terv elleni felhíváshoz csatlakozott az önki (sok igen, nulla nem, néhány tartózkodás). Titokban. (Virág Tamás)

A polgi erre úgy válaszolt, hogy egyrészt a Soros-terv fenn van az interneten, ott el lehet olvasni, de elküldi e-mailben is szívesen mindenkinek (itt valószínűleg Soros György által írt cikkekre gondolhatott). Mert ő ott segít, ahol csak tud. Másrészt pedig aki azt mondja, hogy a Fidesz vagy kifejezetten őmiatta halnak meg emberek a kórházban, „az nem nor- mális, de tényleg nem az.” Majd közölte, hogy ő bizony pszichológiai elemzést készíttetett* egy ellenzéki képviselőtársáról:

“Majd ha egyszer eljön az a pillanat, amikor nem kell feltétlenül együtt dolgoznunk, akkor én átadok önnek majd egy dokumentumot négyszemközt, hogy olvassa el. Én készíttettem önről egy pszichológiai átfogó elemzést, és ezt csak önnek majd oda fogom adni. Figyelembe vettük egyébként a Facebook-bejegyzéseit, az írásmintáját, a felszólalásait, a hanghordozását, sok mindent, olvassa majd el, fantasztikus. Segítőleg adom majd oda.” 

A polgi ugyan nem nevesítette a képviselőt, egyértelmű volt, hogy Erőss Gáborra gondolt. Magát a „nagyszerű” eseményt tessék feltétlenül megnézni itt, az Önkormányzati TVközvetítette a teljes ülést, de a másfeledik órától érdemes. Mert ahogy valaki írta a facen: csupa móka und kacagás.

*Azért arra igazán kíváncsi lennék – elnézegetve a polgi különféle megnyilvánulásait, reakcióit – hogy vajon saját magáról is készíttetne egy ilyen pszichológiai elemzést, és hogy azt is ilyen roppant segítőkészen és előzékenyen osztogatná-e? Nem hiszem.

Szólj hozzá!

2018.02.20. 20:00 Amijo

726. Történéseim (8)

Címkék: történet nyugdíjasok fiumei út csinovnyikok

Járni jár...
Csinovnyikok rémuralma sorozat

No még egyszer a nyugdíjról és "folyósításáról". Nyugdíjazásom tíz hónapos jubileumát azzal ünnepeltem meg, hogy bementem a Fiumei útra megérdeklődni, hogy ki tudták-e már kalkulálni, mennyi nyugdíjat fogok kapni, és mikortól várható, hogy azt kapjam is. A közönségkapcsolatos (kollégáihoz hasonlóan rém szimpatikus) hölgy erre a kérdészuha- tagra azt válaszolta, hogy van egy jó és egy rossz híre.

kozter2018-1.jpg

A jó hír az, hogy az ügyintéző elintézte az ügyet, kiszámolta, hogy mennyi pénz jár nekem. Azt, hogy mennyi, ő sajnos nem tudja megmondani, mert a saját gépéről nem lát bele ebbe a rendszerbe. (Mondtam már, hogy a nyugdíjasoknál fő az éberség?)

A rossz hír pedig az, hogy a leadott papír azóta a revizornál pihen, és nem tudni, meddig. Tehát jövő héten megpróbálom fölhívni a revizort, hogy megsürgessem. Hátha az hat. Úgy tűnik, lesz itt még néhány menet.

Igen, ez a "folyósítás" kifejező szó: amíg az ügyemet intézgetik, a pénzem csak úgy elfolyik.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!