HTML

A mi Józsefvárosunk

Budapest egyik pesti oldalon fekvő kerülete, nevét II. József után kapta 1777-ben. Területe 6,85 km², lakossága 71. 642 fő.

Facebook oldalunk

Utolsó szavak

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg a blogra felkerült összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2017.08.20. 18:01 Amijo

665. A mi utcánk (3)

Címkék: takarítás köztisztaság orczy-negyed kőris utca

Ez most vagy valami, vagy megyen valahová – ahogy a székely bácsi mondta a klasszikus viccben. Vagy csak simán csoda történt. Már hetekkel ezelőtt is gyanús volt, hogy az utcánkban takarítógép járt többször is, gondoltam eltévedt – merthogy évek óta nem történt ilyen mifelénk – most péntek délelőtt meg egy fűkaszás közmunkás jelent meg, és nyírta a járda szélén, fal mellett növő füvet meg a repedésekből előtüremkedő gizgazokat. Sőt, az utca végén, a már többször megénekelt buszmegállónál is megnyirbálta a zöldet.

koris20170818-1.jpg

koris20170818-2.jpg

Így aztán az Orczy út és a Diószegi utca között a járda rövid időn belül szeméttel vegyes, lekaszált mindenfélével lett tele, végestelen végig. Ennyi volt – gondoltam, de nem. A képek elkészülte után alig egy, másfél órával már össze is seperték a száradó fűvel, gyom- mal vegyes szemetet, előbb a járdaszegély mellé, takaros kupacokba halmozva, majd onnan is összeszedve kukába pakolva, épp csak hogy fel nem locsolva.

koris20170818-3.jpg

koris20170818-4.jpg

Persze, értem én, ez nem valami húde izgalmas téma, normális helyen ez a normális – gizgaz, fűkasza, levág, összeszed, felsöpör – csakhát mifelénk az Orczy-negyedben nem nagyon (vagy egyáltalán nem) szokott ilyesmi megtörténni. Így aztán, ha nem tudnám, hogy választások jönnek, azt hinném, hogy választások jönnek. Vagy ünnep. Vagy valami…

Mindenesetre évek óta nem volt ilyen tiszta az utca. Pár napig.

P.s.: Készült több képet is a helyi csodáról, de lássuk be, a száradó gazok szeméttel ke- vert képe nem olyan rém izgalmas, hogy érdemes lenne több nézőpontból, esetleg a szokott módon, nagyobb méretben is feltenni ide vagy a fészbukra. Így aztán maradt ez a négy kép, gondolom ennyi elég is, hogy megörökítsük: ilyen is volt nálunk. Egyszer.

LaMa

Szólj hozzá!

2017.08.17. 18:00 Amijo

664. Megnyugodhatunk

Címkék: statisztika rendőrség önkormányzat közbiztonság józsefváros.hu

"A Pravdánál sohasem tévednek" (Sztálin) 

De tényleg. Itt van nekünk ez a szép nagy, elégedettséget sugalló egész oldalas tacepao* az önkormányzat méltán népszerű, objektivitásáról elhíresült újságjában, mely boldog önfeledtséggel közli mindenkivel, hogy Józsefváros egyre biztonságosabb, merthogy 33 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a kerületben (11. oldal, feltétlenül tessék megnézni, szép zöld). Hát, most erre mit mondjon az ember, hogy hacsakúgynem?

nepszinhaz_rendorseg.jpg

(Fotó: 8ker fb-oldala)

Idéznék egyet innen, a szomszéd blogjáról, hogy ne teljesen hülyén halljunk meg:

Magyarországon nem azért csökken a bejelentett bűnesetek száma, mert javul a közbiztonság, hanem azért, mert annyira leromlott, hogy már nem jelentjük be őket. (Ez a megcsúfolt statisztikák és kozmetikázott "mérőszá- mok" bűvöletében élő kommunista kormányoknak mindig mindegy volt.) Az utóbbi négy évben hét bűncselekményt (lopás, mérgezés) nem jelentettünk be — amikor a közértben ellopták a táskámat az összes iratommal, azt persze kénytelen voltam (tehát a nyolcból egyet). Abból se lett semmi, pedig benne volt az elvileg bemérhető telefonom is. Ha ezt összevetjük az O. Ráhel esküvőjén ellopott egy szál telefon utáni nyomozás költségeivel, már azt is láthatjuk, ki az, akit itt szolgálnak és védenek.

A fenti pár sorban leírtak ellenére (vagy pont azért), a kerület vezetése és lapja fullba nyomja a sikerpropagandát, szerintük nekünk itt és most egyre szebb, egyre jobb és egyre biztonságosabb. Még ha az utcán, a téren és a házakban nem is ezt tapasztaljuk.

De sebaj, mi – pontosabban az önkormányzat – dicsőségesen tőr előre a munkaverseny (és a közbiztonság) frontján. És ha pontosak a történelmi ismereteim, a választások köze- ledtével lesz még ebből a harmincháromból akár 110 százalék is, vagy ezer, hiszen határ a csillagos ég! (Sztahanov elvtárs meg élt, él és élni fog, egyúttal mindenkit csókoltat...)

*Tacepao: kínai nagybetűs, eredetileg kézírásos, kalligrafikus jellegű felirat, faliújság. A kulturális forradalom idején vált ismertté világszerte, mint a kínai politikai propaganda eszköze. (Wikipédia)

Szólj hozzá!

2017.08.14. 18:00 Amijo

663. Túl sokan voltak

Címkék: facebook önkormányzat gólya civilek auróra szigony és corvin-negyed

Annyira tudtam – bár nem sejtettem – hogy az Auróra után a Gólya fog következni. De azért reménykedtem, hogy hátha nem, hátha több eszük van ennél. De nem, nincs. Így aztán a péntek esti koncert idején megjelent a rendőrség, a közterület-felügyelet és az önkormányzat pár munkatársa a Gólyában, és razziáztak egy hangulatosat. Ezt követően hazaküldették a vendégeket, arra hivatkozva, hogy a szórakozóhelyen az engedélyben leírt 50-nél több ember tartózkodik. (Jelenleg ugyanis csak 50 főre van engedélyük.)

golya2017-1.jpg

(Fotó: Tóth Gergő/ Népszava)

A Gólya sem zárt be, viszont kéri, hogy a kedves vendégek 50-nél többen ne jelenjenek meg egyszerre, vezetői pedig ma mennek/mentek az önkormányzathoz, érdeklődésügyileg.

Kíváncsi vagyok, mire jutottak…

Szövetkezeti Gólya a Józsefvárosban (Népszava, 2017. ápr. 15.)

P.s.: Hál’ istennek a kerületben már minden csodásan a helyén van, már csak a sorból kilógó, néhány renitens szórakozóhelyeket kell itt-ott megrendszabályozni.

***

A Gólyában a Gustave Tiger koncertezett éppen, az esetről ők is egy fb-posztban számoltak be másnap. "Nem csak egy csodálatos koncert, hanem ilyen is volt tegnap. Mármint így tényleg beállított egy hadsereg, és megszámolták, hogy hányan vannak a helyen. MEGSZÁMOLTÁK! Régen a teljesen értelmetlen rendőrségi zaklatás is sokkal menőbb volt, nem csak számolgattak, mint valami óvodások" – írták.

Szólj hozzá!

2017.08.11. 18:01 Amijo

662. Egykor volt fák emléke

Címkék: videó corvin-sétány program faírtás szigony és corvin-negyed

A Corvin Sétány helyén egykor fák (is) éltek. A filmben látható fotók 2005-2006 során készültek ott, ahol ma a Corvin Sétány és épületei vannak a Corvin köz és a Leonardo utca között. A kritikusaim mondhatják, hogy egy fát többször is lefényképeztem – mert így igaz.

corvin_negyed_fak1.jpg

Sosem gondoltam volna, hogy a tizenévvel ezelőtt készített fotók mennyire fontosak lesznek most – amikor a jelenlegi város- és kerületvezetés szinte sportot űz a budapesti faállomány módszeres legyilkolásából és kiirtásából.

És a nagy kérdés: a Corvin Sétány és épületeinek területén vajon hány százaléka a lombtömeg annak a lombtömegnek, mely 2004-ben a területen volt? Szerintem ránézésre biztos, hogy 20% alatt van! És ez a gyalázat!

Frigyesmester

***

2017/08/11-én az újabb hőhullám reggelén pár pillanat a Corvin Sétányról, illetve annak keleti végéből. A képekért erre tessék.

Szólj hozzá!

2017.08.08. 18:00 Amijo

661. Történéseim (5)

Címkék: történet csinovnyikok

De hiszen az sör!
Csinovnyikok rémuralma XIV.
Mi a szösz? I.

Az utóbbi időben rákaptam az alkoholmentes citromos sörre. Ha belegondolok, hogy pár éve már a nevétől is összeborzadtam, a fejlődés jelentősnek tűnik. Így hát, amikor a gyerek fölajánlotta, hogy elmegy a közértbe, kértem, hogy ebből is hozzon nekem vagy kettőt, mert kutya meleg van, meg egyébként is. Nem hozott. Kipakoltatták a kosarából, mert 18 éven aluli kis hazánkban szeszes italt nem vásárolhat. Mutatta, hogy az az ital nem szeszes, még ki is írták rá, hogy "alkohol 0,0 %". — Az nem számít! A sör az szeszes ital, fiatalkorú szeszes italt nem vásárolhat!

citromos_sor.jpg

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2012-ben módosított 16/A paragrafusa szerint "Tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére — a kizárólag orvosi rendelvényre kiadható gyógyszer kivételével — alkoholtartalmú italt értékesíteni, illetve kiszolgálni". A jogszabály hatályos szövegében a "sör" szó nem szerepel.

Hogy jutottunk idáig?

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2017.08.05. 21:01 Amijo

660. Közvécéket Budapestre! 2.

Címkék: budapest kampány civilek auróra nyilvános wc a város mindenkié

„Ha egy helyen a vendégek kritizálják a polgármestert
(vagy Ferenc Jóskát leszarták a legyek), akkor bezárják.” 

És most újra a közvécékről meg az Auróráról: a közösségi ház elsőként csatlakozott A Város Mindenkié (AVM) csoport FreeWC kampányához: "Leszarjuk, hogy fizetsz vagy sem, mind a 11 vécénk nyitva áll, mert vécéhez mindenkinek joga van!" – írják.

wc_peticio2a.jpg

“Az Auróra három szintjén és a kertben 11 darab vécé van, mindenkinek megvan a maga kedvence. F, F és N például a mozgássérült vécé tágasságát és csendjét szereti. V, M és Gy a fenti coworking melletti vécé kevésbé csendes magányában érzi bizton- ságban magát. G ezzel szemben a pincében lévő vécék egyikét preferálja. F, F, N, V, Gy és G többek között azért érzik otthonuknak az Aurórát. Ezt az érzést senkitől így hát a vendégeinktől sem szeretnénk megvonni vagy elvenni. Ezek a vendégeink nagyon sokszor nem fogyasztó vendégek, sokszor csak beülnek tanulni vagy work- shopolni, esetleg beszélgetős programra, de az utcáról is bejöhet bárki.

(A kert egyébként is az utca meghosszabbítása, a házba is bárki bejöhet, MERT AZ AURÓRA NEM ZÁRT BE!)”

Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a civilek, hanem az önkormányzat és az állam is vállaljon felelősséget a közvécékért, minél többen írjuk alá és terjesszük az AVM petícióját!

P.s.: Az Auróra már többször adott helyet az AVM – amely több ízben tiltakozott már Kocsis Máté hajléktalanokat büntető intézkedései ellen – eseményeinek.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) - Józsefváros, Magdolna negyed

***

Közvécéket Budapestre! Ha – ezt nem lehet finomabban – a húgyszagú belvárosban szédeleg, ne embertársait szidja, ha nincs vécé és sürget a szükség. A Város Mindenkié nyílt levelet írt Budapest főpolgármesterének, már közel 2000 ember írta alá azt a petíciót, amelyben a Belügyminisztériumot és a Fővárosi Önkormányzatot szólították fel a helyzet kezelésére. (Lásd.: szomszéd blogja)

Szólj hozzá!

2017.08.02. 20:01 Amijo

659. Orczy-kert: felújították?

Címkék: játszótér rehabilitáció ludovika orczy-kert orczy-negyed faírtás

Megnyílt a nagyközönség számára az Orczy-kert egy része, miután lezárult a park rekonstrukciójának első üteme. Július 31-ével a környéken élők birtokba vehetik a parkban található teljesen megújult játszóteret és a közforgalom számára is használhatóvá válik az átmenő útvonal a Ludovika Főépület és a Nagyvárad téren található Orczy Úti Kollégium között – írja a Ludovika Campus Project oldala.

orczykert2017-1.jpg

Nos, valóban lehet használni a játszóteret. Felújították? A játékokat nem, a talaját cserélték le, a mászóka, hinta, stb, alatt bokáig süppedő homok, máshol kavics. Mindenütt rengeteg térkő, de a játszótérre bevezető másfél esetleg kettő méteres útra már nem jutott belőle. Babakocsival nem ajánlott. Vízcsap sehol. A háttérben, a Nagyrét végén iszonyú szoborcsoport hatalmasodik, közelebbi fotót nem tudtam csinálni, ott a kerítés. A tó partján meg ott volt a betonkeverő, félő, hogy élő tó helyett betonteknőt kapunk vissza. (forrás: Orczy park – riadólánc)

orczykert2017-2.jpg

Nézzék, hogy zabálja az Orczy-kert fáit a Ludovika Campus. A beruházásnak még közel sincs vége, az Orczy-kert egyes részein további építkezések zajlanak, a tó partjának átépítése is várható. (Index, 2017. máj. 25.)

Szép is ez így, derékig a megújulásban és újjáépülésben. Ha valaki látni akarja a Városliget közeljövőjét, menjen el most az Orczy-kertbe…

LaMa

1 komment

2017.07.30. 19:00 Amijo

658. Életképek 25. - Fmester

Címkék: önkormányzat práter utca szigony utca faírtás szigony és corvin-negyed

A Szigony-Práter sarkán a 2014-es kampány lendületében és érdekében gründolt zöldterület egy részét a NOKIA SkyPark kivitelezése során tették tönkre a kivitelezők. Nem vagyok meglepődve, hogy nem állították helyre, illetve az Önkormányzat nem állíttatta helyre velük – az erre vonatkozó ígéretek ellenére sem. Na ja: a Jegyző csak az Aurórával tudott/mert keménykedni...

eletkep25-2.jpg

eletkep25-1.jpg

Pedig egy nap alatt rendbe lehetne tenni ezt a csúnya tájsebet, és a csepegtető-öntöző- rendszer kijavításával nem az úttesten folyna szét a drága öntözővíz nagy része.

Frigyesmester

***

Hol tábor állott, most kőhalom: Kézicsarnok-építés: rengeteg fát vágtak ki Káptalan- füreden. A kormányhivatal szerint 69 fát, légi felvételek tanúsága szerint a 3,2 hektáros telken lévő erdő jelentős részét kivágták a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi táborában, mert ott sportcsarnokot, edzőtáborozásra is alkalmas apartmanházakat, sportlétesítményeket építenek. (Index)

Szólj hozzá!

2017.07.27. 19:00 Amijo

657. Jövőkép

Címkék: videó atv.hu magdolna-negyed karácsony s. utca lakásbérlők

Nos, kedves Magdolna-negyedi önkormányzati bérlők! Akarjátok látni a jövőt, ami rátok vár? Akkor nézzétek meg ezt a videót, amit a Heti Napló Sváby Andrással ATV-műsor július 23-i adásából való. És ne feledjétek: ezek a házak is egy viszonylag rendezettebb állapotokból jutottak el a mai, pokoli élet- és lakhatási körülmények közé, csak azért, mert a gazda-önkormányzat a lovak közé csapta a gyeplőt!

Heti Napló Sváby Andrással - Minden idők legbevállalósabb lakáshirdetése Budapest legdurvább nyomortelepéről. A tulajdonos már 5 millióért oda adná az öröklakását, de senkinek sem kell, hiszen a bűnözők, és utcagyerekek birodalma ez.

Közben persze itt, a szemünk előtt amortizálódik le a sokmilliárdos Magdolna Program első háza, az, amelyiket pedig ország-világ csodájára kellett volna mutogatni, mint az egyetlen házat, amely (majdnem) maradéktalanul teljesítette a Program célkitűzéseit. Azét a Programét, melynek romló állagát nyolcadik éve egyetlen karbantartó se látta, s melyben most patkányok, poloskák, drogosok és az utcáról besöpört erőszak veszi vissza "régi jo- gait." ... S amikor azt látták, hogy több éves munkájuk "jutalmául" csak a korábbi kaotikus állapotokba zuhan vissza a ház – melynek felszámolása az egyik legfőbb programcél volt – s ennek vámszedői ugyanazok a hivatali szemhunyással garázdálkodó lakás- és drogüzé- rek, akik eddig is élősködtek a korrupt rendszer testén, akkor maguk is "önvédelemre" rendezkedtek be, hogy folytathassák kilátástalan életüket úgy, ahogy tudják.

És aki azt hiszi, hogy ezt a helyzetet "lakossági konzultációval," vagy még annyi, különféle "rendfenntartó erővel" meg lehet oldani, az súlyosan téved. A senki által nem ellenőrzött és még a "vakkamerákkal" is rászedett bérházak pedig egyenesen a "Hős utcai út" felé menetelnek, miközben – saját költségen! – próbálják megállítani a házaikat ellepő kártevőáradatot. Pedig tudják, h mindez csak kidobott pénz, mert a rendezetlen lakhatási viszonyok közepette – bennük a lezárt és illegálisan használt lakásokkal – mindez a lehetetlenséggel határos.. Nos, akkor hát hogyan s kivel-mivel is kéne kezdeni a "Bérlő- védelmi Programot?"

P.s: Nos, akkor mégis, mitévők legyünk? Várjuk tétlenül, hogy nálunk is bekövetkezzék a "Hős utcai effektus?" De hisz – egyes helyeken – már itt is van! És ti, mind-mind tudjátok is, hogy hol! Hát akkor?

Budaházy Gusztáv

Szólj hozzá!

2017.07.24. 20:00 Amijo

656. Történéseim (4)

Címkék: történet nyugdíjasok

Kvantumjelenségek makroszinten 

Zoli, a kőműves rém rokonszenves fickó, csak hát szakmájából adódóan amolyan korán kelő fajta. Szerdán is már hajnali nyolckor kiderült, hogy nem vitt elég pénzt a Tüzéphez mindenféle anyagok vásárlására. Teljesen logikusnak tűnt számára, hogy az oda-vissza egy-egy órás hazaút helyett átugorjon hozzánk ide a szomszédba egy kis baráti kölcsönért.

ubul_iroasztal.jpg

Amióta (elő)nyugdíjas vagyok, vígan élem életem: van, hogy csak kilenckor kelek. Nemigen vesztek vele semmit: ebben az idősávban még korábban se találták egymást a neuronjaim. Exfőnököm, Horváth Pista, aki otthon is a mi érdekes problémáinkon jártatta az agyát, egyszer elkövette azt a hibát, hogy amint betámolyogtam asztalkámhoz, azonmód meg kívánta osztani velem, mire jutott előző nap. Mert ha ez így van, az meg úgy, abból az következik, hogy... Igazság szerint fogalmam sincs, miről beszélt, és ez már akkor is így volt. Meg is látta ezt rajtam hamarosan. Ekkor megvető arccal végigmért, majd dacosan a képembe vágta: "Jól van. Tíz után elmondom még egyszer!"

Szóval fél kilenckor, amikor éppen a jobb lábas papucsomba próbáltam beletalálni (a balba már sikerült, és ez némi reménnyel töltött el), hirtelen felüvöltött az asztalon a telefon. Pontosan egyet csöngött, és mire odatántorogtam hozzá, már el is hallgatott, ugyanis lemerült az istenadta. Elfelejtettem föltenni a töltőre. — Sebaj! — gondoltam, és egyik kezemmel megragadtam a töltőt, a másikkal meg a telefont... szerettem volna megkaparintani, de ez a mozgássor túl bonyolult nekem így pitymallat idején. A galád szerkezet kirepült a kezemből, hogy vidám csörömpöléssel eltűnhessen az íróasztal és a fal közötti, kb. 3 cm széles résben. Leguggoltam, hogy előkaparjam, de Zoli addigra már a kertből püfölte a redőnyt, hogy menjek ki hozzá, de tüstént!!!

Bizonyára elintéztük, amit kellett, mert viszonylag elégedetten távozott, én meg visszatértem telefont kapirgálni. Azaz csak kapirgáltam volna... Kotortam jobbra: nincsen. Kotortam balra: nincsen! Ennek fele se tréfa: nekigyürkőztem, és elhúztam a faltól az íróasztalt, ami nem egyszerű, mert teljesen passzentosan ékelődik a bioszos könyvespolc és a lemezjátszós asztalka közé (ha sikerül éppen megfelelő szögbe fordítani) és nem is egy hosszútávú művelet, mert akadályozzák a számítógép madzagjai. No, hát elszerencsétlen- kedtem ott egy darabig, de aztán csak sikerült lekukkantanom az asztal mögé, és nagyon egyértelműen megállapíthattam, hogy ott bizony a telefon nincs.

Hm... lehet, hogy mégis kikotortam, mielőtt kimentem volna Zolihoz? Akkor bizonyára letettem valahol út közben. Nézzük végig, merre jártam: nincs. No, majd előkerül valamikor, és akkor az is kiderül, hogyan került oda... Pár óra múlva felködlött, hogy netán a táskámba rakhattam be automatikusan: nincs. Az asztal alá se férhetett, sehol. El se pattoghatott. Még egyszer hm.

Nomármost tudjuk, hogy ilyesmik az elemi részecskék világában előfordulhatnak, de nagyobb tárgyakkal nem — csak az elemi részegecskék és a fantasztikus szerzők képzeletében. Vagy mégis? Micsoda szenzáció lenne, ha ezt a térugrást sikerülne reprodukálni... Na jó, de hol találok még egy ilyen ősöreg telefont?

Ácsi! Nem úgy van ez, hogy még nem tudjuk, hogyan lehet, hanem úgy, hogy már tudjuk, hogy nem lehet. Ha viszont nem lehet, akkor nincs is. Szóval, ma nekiveselkedtem, és újra elhúztam az íróasztalt, de tényleg, amennyire lehet, és újra mögékukucskáltam. A telefon nem volt ott.

Ráhasaltam az asztalra (sírtak alattam a billentyűk), és ekkor... ekkor kiderült. Ha figyelmesen megnézitek a fenti képet, észrevehetitek, hogy a hátsó merevítő léc, ami a bal oldallapot rögzíti a jobboldali, fiókos részhez, nem leghátul van. Olyannyira nem, hogy elfér mögötte két polc. A fölsőről előkerült a telefon, az alsóról pedig egy a rég elsiratott tollaim közül.

A franc essen bele, már megint más kapja a Nobel-díjat!

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!