A mi Józsefvárosunk

723. Budapest100 - Gutenberg tér

2018. február 11. - Amijo

Ha már beharangozódott itt a blogon is az idei Budapest100, kezdjük el szépen sorra venni a mostani kerületi helyszíneket. Legyen első a hatos utcatorkolatból a XIX. század közepén keletkezett tér, a Gutenberg tér. A szervezők honlapja szerint az alábbi teret körülvevő házak szerepelnek, szerepelhetnek a május első hétvégéjén tartandó programban (a térké- pen szereplő helyszínek az adott évben ünnepelt házakat jelölik):

gutenberg_ter.jpg

  • Gutenberg tér 1.
  • Gutenberg tér 2.
  • Bródy S. utca 27.
  • Gutenberg tér 3.
  • Rökk Szilárd utca 2.
  • Gutenberg tér 4.
  • Bérkocsis utca 2.

Röviden magáról a térről: 1884-től a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT.) önálló térként ismerte el, Főherceg Sándor tér néven. 1919-től Sándor tér, 1929-től ismét Főherceg Sán- dor tér. Mai nevét 1946-ban kapta, Gutenberg Jánosról, a könyvnyomtatás feltalálójáról nevezték el; az FKT. 5. javaslataként fogadták el az illetékes hatóságok. Mivel itt épült fel a nyomdászok palotája, a Nyomdász Szakszervezet épülete, így a javaslatot megalapozottnak tekintették.

A monumentális ház ott épült fel, ahol eredetileg a nyomdászok kedvelt törzshelye, a Schmidt-féle vendéglő állt; a telket 346 000 koronáért vásárolták meg a nyomdászok. A Bérkocsis utca (ma: Scheiber Sándor utca), Főherceg Sándor tér és a Kölcsey utca által határolta területen álló szecessziós épületet Vágó László (1875-1933) és öccse, Vágó József (1877-1947) építészek tervezték. A Vágó testvérek által elkészített építési terv 939 000 koronába került. Az építkezés 1906. június elsején kezdődött, és 1907. október 13-án került sor a Gutenberg-otthon átadási ünnepségére.

gutenberg_ter-sz.jpg

A tér közepén pedig – bent a játszótéren – egy szobor látható, amely dr. Fodor József (1843-1901) egyetemi tanár, higiénikus emlékét őrzi. A világon elsőként vetette fel az Országos Közegészségügyi Intézet megvalósításának tervét. Felfedezte a vér baktériumölő képességét, ő rakta le az iskolaorvosi egészségtan tanításának alapjait. Szervezője, majd ezután főtitkára volt az Országos Közegészségügyi Egyesületnek. Ifj. Vastagh György Fodor Józsefről készült alkotását – egy domborművel – 1909. augusztus 29-én avatták fel. A 4,8 m-es szobor bronzból és mészkőből készült.

P.s.: Ezt meg még tessék elolvasni, mert érdekes: Lássuk, miről árulkodik egyetlen fotó, ami a mai Gutenberg tér helyén készült (Index / Urbanista)

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6113656174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása