A mi Józsefvárosunk

679. Bontanak a téren (1)

2017. október 01. - Amijo

Olvasom, hogy lebontják az egykori Köztársaság téren álló egykori MSZP székházat. A hírek szerint októberben kezdődnek a munkálatok, miután a józsefvárosi önkormányzat kiadta a bontási engedélyt az épületre egészen a pince szintjéig. Az épület (épületek?) bontási engedélye a napokban emelkedett jogerőre, bár a bontás pontos időpontját nem tudni. Így aztán elfutottam gyorsan pár képet készíteni a Köztársaság – bocsánat: II. János Pál pápa – tér és a Kenyérmező utca sarkán álló, mára teljesen szétrohasztott épületeket.

kozter2017-4.jpg

Annyit viszont tudni lehet, hogy most épp libanoni üzletemberek tulajdonába került az ingatlan – legalább is a HVG szeptember eleji információi szerint.

kozter2017-1.jpg

De nézzük röviden a ma még álló két házat: a 26. szám alatti – a tér és a Kenyérmező utca sarkán álló ház – Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint – 1890 körül épült. Az eredetileg lakóháznak szánt épületet az idők során többször átépítették, a negyedik emelet például 1895-ben került a házra. Az 1910-es években itt működött a budapesti mészáros ipartestület elöljárósága, majd hosszú-hosszú éveken át egy autókarosszéria- és javítóüzem is.

kozter2017-2.jpg

A 27. szám alatti ház 1887-ben – eredetileg kétemeletesre – épült, szintén lakóházként. A harmadik emelet az építést követően, de még ugyanabban az évben került a házra, A Köztársaság tér (akkori Tisza Kálmán tér) ezen házában alakult meg 1912-ben a német tanítónők és nevelők otthona, egyesülete, később a magyarországi németek tulajdona lett, akik 1940-ben itt szervezték meg a Volksbundot. Ettől kezdve az épület Birodalmi Német Házként (Reichsdeutsches Haus) üzemelt.

A Volksbundnak 1945-ben finoman szólva is bealkonyult, s székházukat még az év januárjában lefoglalták a Magyar Kommunista Párt funkcionáriusai. Vas Zoltánék a párt nevében és részére foglalták le az idegen érdekeket szolgáló mozgalom tulajdonát, s itt rendezték be az MKP első pesti országos központját. Itt jelentkeztek az illegalitásból kilépő elvtársak, a belépni szándékozó szimpatizánsok, s persze az okos helyezkedők is. (László Ferenc - A Köztársaság tér históriája: Gyere ki a pártház elé! – Magyar Narancs 2007. 11. 04.)

1945-ben az épületegyüttesbe beköltözött a kommunisták budapesti pártbizottsága és ifjúsági szervezete. Az országos központ aztán 1945 augusztusában az Akadémia utcába költözött, s ezt követően a két ház a nagy-budapesti PB és az ifjúsági tömegszervezet, a DISZ központjaként fungált. Az 1956-os forradalom idején a felkelők megostromolták és elfoglalták az ingatlanokat, 1956 után pedig az MSZMP budapesti szervezetének székháza lett a két épület. A rendszerváltás után a Fehér Házból kihurcolkodó MSZP országos központja is jó ideig itt székelt. Pontosan 2007-ig, amikor is az MSZP 1,6 milliárd forintért adott túl az összesen 3003 négyzetméter alapterületű ingatlanon.

kozter2017-5.jpg

Azóta hajléktalanok foglalták el az elhagyatott épületet, amelyből az utóbbi években nem csak a berendezést hordták el – de mint a mostani képeken is látszik – már se ajtaja, se ablaka. Már csak kibelezett, szétrohasztott épületváz az egész...

P.s.: Akit részletesebben is érdekel a két ház és a tér története, annak megint csak az Urbanistáról tudom ajánlani Kiss Eszter írását: Lebontják a pártbizottság egykori Köztársaság téri székházát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3012915633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása