A mi Józsefvárosunk

639. Kivirágos jókedvemben

2017. június 03. - Amijo

Kivirágoznak Józsefváros lakóházai margójára. 

Hát, menten el is érzékenyülnék virágos jókedvemben, ha nem látnám nem is egy házban, hogy a virágok legfeljebb a lakások ablakaiban lelnek némi gondoskodásra, s – legalábbis a bérházak udvaraiban – gyakorlatilag halálra vannak ítélve. Mert elsősorban nincs biztosítva az eredetileg MNP-ben előírt megfelelő, az önkormányzat által biztosítandó vízmennyiség a növények ápolására, másrészt, a zilált lakhatási állapotok közepette – ahol képtelenség elkülöníteni a játékteret a növényekkel beültetett résztől – gyakorlatilag nemcsak az egész udvar, de a lakások egy része is a "játéktér" szerves részévé válik.

viragosztas2017.jpg

Fotó: jozsefvaros.hu

12 éve, amikor a Magdolna Program tervezésébe fogtunk, próbáltam ugyan a mindenható programvezérnek elmagyarázni, hogy – drága ökoprogramok és kertépítő szakemberek bevonásával – tök fölösleges súlyos milliókat költeni a házak udvaraira, mert koherens szoc. program nélkül nemcsak a "kultúrkertek", de a civilizált lakhatási körülmények kialakítása is merő fantazmagória. Ehelyett a korszerű igényeknek megfelelő szelektív hulladékgyűjtési szisztéma kidolgozását javasoltam napirendre tűzni, melynek azonban szintén a lakhatási állapotok rendezése lett volna az egyik legfontosabb alapfeltétele. Mert hiába díszelegnek a külömböző színű és rendeltetésű kukák a kapu alatt, egy, a lokális viszonyokat irányítani képtelen szisztéma nélkül, nemhogy a "bérlővédelem," de még az épített állag védelme sem működik.

Ezért, mivel az év elején meghirdetett Bérlővédelmi és Lakásfelújítási Programra – melynek kezdetei épp egy évre nyúlnak vissza  nagy reményekkel történt lelkes jelentkezésünket követően egyelőre nem látunk tényleges lépéseket tenni az önkori részéről, megkérdeznénk: csak nem az egyébként dicséretes zöldítéssel, virágosítással akarják az egész, nagyigényű programot letudni?

Budaházy Gusztáv

P.s.: Persze azért ennek – mármint az utcák felvirágoztatásának – azért örülünk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4512561883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2017.06.04. 22:39:42

(BOCS, SZERKESZTŐ ÚR, DE EZT A KOMMENTET, VÉLETLENÜL AZ ELŐZŐ POSZTHOZ TETTEM FÖL, PEDIG HÁT IDE SZÁNTAM. HA LEHET, KORRIGÁLD VALAHOGY, HA NEM, HÁT NYUGODTAN RÖHÖGJETEK KI, MEA CULPA.)

Néhányan szemrehányást tettek nekem a fenti cikk kapcsán, elsősorban a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kritikai észrevételeim miatt. "De hát ott vannak a világosan megkülömböztethető, különféle színű kukák! Hát mi az akadálya a rendeltetésszerű használatnak," kérdezték alig titkolt értetlenséggel hangjukban.
Nos, hát az még hagyján, hogy a lakók nem egészen értik, h miről is van itten szó, de hogy a "házkezeléssel" hivatalból foglalkozók is azt hiszik, h egy komplex új szemléletet - melyet anno, az MNP kezdetén, nagy hangon "ökológiai programnak" harangoztak be - pusztán néhány, különféle színre festett kukával meg lehet oldani, hát basszus, ezt még én, aki látott már egyet s mást a Program során, se akartam elhinni. Nem és nem bírom ugyanis fölfogni, h az önkori mire alapozza a bérházak "önjáró működését," egy olyan, a nap 24 órájában funkcionáló "gépezetét," melynek hardverét és szoftverét nem lehet sem ráolvasással, sem távirányítással kezelni, mint valami drónét. Büntető akciókkal meg még kevésbé...
süti beállítások módosítása