A mi Józsefvárosunk

627. Kampányidőszaki kamumesék 15.

2017. április 28. - Amijo

Kampányidőszaki kamumesék - Választási időközi 

Lement a Magdolna negyedben az időközi, és véget ért azzal az eredménnyel, amivel. Most aztán mindenki magyarázhatja úgy, ahogy számára jóleső érzés. Persze érdemes levonni a megfelelő tanulságokat és következtetéseket. Mert a számok önmagukban is mondanak valamit, de érdekesebb az, ami a számok mögött van. A „számok” a maguk nyers valójában pedig úgy néznek ki, hogy az 5639 választásra jogosultból szavazott 932 választó (ami 17,35% részvételi arány); ebből a 932 szavazatból 424 szavazattal a Fidesz jelöltje nyert. A Magdolna negyedben – és jó eséllyel Józsefvárosban – a nagy többség távolt tartja magát a politikusokról, a politikától és a választásoktól. Viszont a végeredményt jelentő „számok” létrejöttét indukáló eseményeket nézve, világos hogy ez az időközi választás lehet, hogy a jog betűje szerinti volt, de nem volt tisztességes és nem volt szabad.

jozsefvaroshu_20170308_01.jpg

 Sokat elmond az igencsak alacsony részvételi arány, akár százalékban, akár abszolút számban nézzük. Józsefváros e része politikailag az egyik leginaktívabb – mégpedig országos viszonylatban és ciklusok óta. És ezen inaktivitáson semmit nem tudott változtatni a Rezsim és az ellenzéke sem. A részvételi arányok napközbeni alakulásán jól látszik, hogy délután intenzív mozgósítás indulhatott be – hiszen a délutáni időszakban jobban nőtt a részvételi arány, mint előtte. Ezen kívül kevesebb volt a szavazáson részvevő, mint a jelölésben részvevő.

Roppant érdekes, hogy a jelölésekhez képest hány szavazatot kaptak az egyes jelöltek. DopeMan és Bolba Márta több szavazatot kapott, mint jelölést, a Fidesz jelöltje, valamint a jobbikos és munkáspárti jelölt pedig kevesebbet – mégpedig nagyságrenddel kevesebbet. Ez Sántha Péterné esetében kb. 30%-os, a Jobbik jelöltje esetében kb. 45%-os deficit – DopeMan esetében pedig több mint 200%, Bolba Márta esetében pedig bő 100% a szufficit. E mögött szerintem alapvetően azon félelem van, mely „fortélyosan igazgat”. Mondjuk, nem tudom, hogy a Munkáspárt mivel presszionálhatná a Magdolna negyed lakosságát, viszont mind a Jobbik, mind a Fidesz részéről teljesen elképzelhetőnek tartok afféle „presszionálást”. Például olyasmit, hogy „Írd alá a jelölést, mert ha nem, akkor … elsejétől nincs számodra közmunka … jön a gyámügy a pulyákért … a segélykérelmed el lesz utasítva … ugrik a szociális támogatás … a sógorod mindenképp letöltendőt fog kapni … soron kívüli bérleményellenőrzést kapsz, amiből nem jössz ki jól …

Valami hasonló érvényesülhetett szerintem a „független” jelöltekre adott alacsony jelölések kapcsán is: sokan nem merték névvel és aláírással felvállalni egy, a Fidesszel szemben induló jelölését, mert hát az íven feltüntetett adatairól tudomást szerezhetett a Rezsim, amely a vele szembeni ellenszegülést több módon is megtorolhatja a „renitensen” – például a segélyből, közmunkából kizárással és egyéb hasonló, igazgatási megoldások- kal. Persze az érintettek soha nem fognak beszélni ezekről a presszionálásokról, de attól még ott lappang mindez a rendszerben.

És szerintem e „fortélyos félelem igazgat” mechanizmusa van az alacsony részvételi arány mögött is: egyszerűen nem mernek véleményt mondani a szociológiai és politológiai szegregáltságban is élő Magdolna negyediek, közöttük különösen a jellemzően szegénységben élő romák. És ebben bőven közrejátszhatott a rendvédelem látványos és demonstratív jelenléte a negyedben, mely metakommunikatívan azt is „értésre adhatta” a jellemzően (illetve a Jobbik által csak származás okán bűnözőknek tekintett, valamint a Fidesz által is erősen kriminalizált) romák számára, hogy „ha nem akarsz rendvédelmi figyelmet, akkor a közelébe se mész a szavazókörnek”.

kamumese12-1.jpg

Kiegészítésként megemlíteném, hogy a rendvédelem mindenkor a mindenkori hatalom irányítása alatt van – viszont a jelenlegi Rezsim általi irányítás van olyan szintű és kézivezérelt, mint egy „laza diktatúrában”, viszont a Jobbiknak is jelentős a politikai beágyazódottsága a rendvédelemben például a „Tettrekész Rendőrszakszervezettel” kötött politikai megállapodása és szövetsége által. E felvetést alátámasztani vagy cáfolni az tudná, ha a VIII. ker. Rendőrkapitányság nyilvánosságra hozná az elmúlt másfél év Magdolna negyedben történt intézkedéseinek és igazoltatásainak számát, mégpedig havi bontásban. Mindenesetre sokat elmond a rendvédelemnek a területen megugrott és demonstratív jelenléte a kampányidőszakban – amit még a Jobbik kampánya is szóvá tett.

A szavazást megelőző kampány része volt a sajtómegjelenés. Van annak egy sajátos bája, amikor Kocsis Máté megnyilatkozik a választás után eredményt hirdetve úgy, hogy „szóvá tette, hogy a média egy része Pityinger László kampányának építésén dolgozott és stáb- tagként viselkedett”. Szóvá tette ezt azok után, hogy az Önkormányzat költségvetéséből fizetett Józsefváros újság, illetve az Önkormányzat honlapja tulajdonképpen közpénzből „tolta” és volt részese a Fidesz jelöltjének kampányának. Már a kampányidőszakban az önkormányzati újság és honlap cikkeinek minimum kétharmadában szerepelt Sántháné, a „Józsefváros” kampányidőszaki számaiban csak és kizárólag az ő egész oldalas politikai hirdetése jelent meg – ezzel szemben az időközi választásról összesen két cikk volt (dara- bonként alig féloldalas terjedelemben). Ezen kívül egy cikk szólt az ellenzéki jelöltekről – de az is kizárólag a jelölteket lejáratandó, a habonyizált média által kreált hír átvételeként, illetve az ellenzéki jelöltek semmilyen szinten nem kaptak bemutatkozásra lehetőséget a közszolgálatiságot nyomokban sem tartalmazó lapban.

Röviden: a Józsefváros önkormányzati újság és az önkormányzat honlapja e kampányban elvesztette közszolgálatisági jellegét.

Sokat elmond az is, hogy kizárólag a „független” jelöltek plakátjai lettek megrongálva a kampányidőszakban. Továbbra is azt mondom, hogy a „baloldali kispártok” számára a leghatékonyabb kampánystratégia a „door to door”, azaz ajtótól ajtóig talpalni a szavazatokért – másra úgysem hagy lehetőséget Kocsis Máté és a lakájmédiájaként működő önkormányzati sajtó. És persze ott van az a bizonyos, „kétezer egy Sánthára leadott szavazatért” videó-felvétel ügye – mely kapcsán nem leszek meglepve, ha a nyomozó hatóság nem lesz képes tényállást megállapítani és gyanúsítást megfogalmazni.

Örök téma a kampányfinanszírozás is – mely kapcsán állandó kérdésem az, hogy melyik jelölt meri közzétenni kampányának részletes elszámolását. E választás nagy kérdése, hogy a Kocsis jelölje mennyire közpénzből kampányolt, illetve mennyire kampányolt közpénz- ből. Vajon mennyire közpénzből kampányolás az önkormányzati sajtóban való túlzott szerepeltetése – mert hát Sántha Péterné megnyitott rendezvényeket; épp nemzetközi delegációt vezetett körbe ott, ahol jelöltként indult; jegyesajándékokat és babakelengyéket osztogatott ott, ahol jelöltként indult. Nem is beszélve a közpénzből finanszírozott élelmiszercsomagok osztásáról, mely épp azon költségvetési intézményben történt, amely a Magdolna negyedben van, és „véletlenül” pont azon lakosságnak osztott, akik épp e választással érintettek voltak… és persze az „alpolgármesteri keret” közpénzének terhére. Kampányrendezvénnyé silányult például a Józsefvárosi Busójárás, a Föld Napja a Mátyás téren, a Nagy Virágosztás, a Sportos Délután, a Zászlóosztás és még hasonlók.

jozsefvaroshu_20170308_02.jpg

Persze kettőn áll a vásár – az ellenzék is tett épp eleget ezen választási eredményért. Szoktam mondani, hogy a „demokratikus ellenzék” prominensei tekintetében szerintem súlyos és stratégiai hiba, hogy e „prominensek” nem képesek féken tartani a rosszul értelmezett egójukat, és a magasabb cél (vagyis a Rezsimváltás) érdekében nem képesek vissza- vagy visszább lépni a magának kierőszakolt pozícióból – és ezért sincs semmilyen szintű megegyezés a „baloldali kispártok” között. Szerintem itt is valami hasonló történt, miszerint egyik jelölt sem volt képes megtenni a döntő lépést a Fidesz jelöltjével szembeni győzelem érdekében… nem volt képes visszalépni a másik jelölt számára. Az, hogy Dope- Mannak vagy Bolba Mártának kellett volna visszalépnie a másik javára? Ez soha nem fog kiderülni. De ez a választási eredmény megint (!) megmutatta, hogy Józsefvárosban (önkormányzati választáson biztosan) van helye és létjogosultsága a demokratikus ellenzék keretében a „koordinált indulásnak” – vagyis hogy egyéni választókerületekben egy közös jelöltet indítanak, aztán a listáikat barkácsolják össze úgy, hogy akarják.

Alapvető probléma volt a demokratikus ellenzék részéről, hogy a Fidesz jelöltjével szem- ben két, túl jó jelöltet indítottak, ráadásul egymás ellen is. És akár erre is visszavezethető az, hogy mozgósítás nem sikerült a tervezett és kívánt mértékben, mert talán sokan azért nem mentek el szavazni, mert nem tudtak választani a két jelölt közül. Mindenesetre 2018- ig és 2019-ig van idejük gondolkodni a „baloldali kispártok” józsefvárosi prominenseinek – és megtanulniuk visszavenni abból a bizonyos rosszul értelmezett egójukból.

Szerintem Kocsis Máté és csapata legyőzhető 2019-ben – de ehhez a „demokratikus ellenzék” „baloldali kispártjainak” érdemben kell tenniük. Szerintem Sántha Péterné mostani választási győzelme valami olyasmi volt a helyi Fidesz szempontjából, hogy „még egy ilyen győzelem, és elvesztünk”. Ezt a választási eredményt iszonyatos erőfeszítés által érték el, negatív értelemben igencsak presszionálva az érintett lakosságot, az erkölcsi normákat nyíltan áthágva, a törvénysértés határait folyamatosan feszegetve. 2018-ra és 2019-re keményen rá kell készülniük az ellenzéki pártoknak – kezdve a prominensek tekintetében – annak a bizonyos rosszul értelmezett egóknak a helyén való kezelésével.

Frigyesmester

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3912459941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2017.04.28. 21:04:49

választás után :Rauf Cukrászda És Kávézó Budapest.
Tegnap, 16:29 · Budapest ·
Képzeljétek mi történt!
A 8.ker önkormányzat hirtelen vissza vonta a területfoglalási engedélyünket (terasz).Tette ezt úgy hogy előző évben is megkaptuk és azóta is fizetem rendesen.Tök véletlen az is hogy az ellenzéktől rengetegen hozzánk járnak mint vendég és én is sokszor hangot adok erről arról.Egy évig a kutya nem jött ellenőrizni minket,most heti rendszerességgel többször is (nav,közterület,stb...)
Az ügyvédünk szerint is ez személyes ügy nem jogi kérdés!Mindent tisztességesen fizetünk és becsülettel végezzük a dolgunkat.
Itt tartunk most!EZ MAGYARORSZÁG!
Innen is üdvözlöm Kocsis Mátét és kedves zenekarát!Ez nem marad ennyiben
süti beállítások módosítása