A mi Józsefvárosunk

616. Einstand (1)

2017. március 29. - Amijo

„Ha a közösségüknek iskolát akarnak, hajrá, építsenek egyet!” 

Újabb „jó hír”, és persze ez is a miénk! Balog Zoltán emberizé miniszter esetleges döntése után május végén két kerületi iskola kimehet az ablakon – fenntartásukat ugyanis az államtól (attól az államtól, mely az önkormányzattól einstandolta az iskolákat) most átvenné egy-egy egyház. A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolára jelentkezett be, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye meg a Deák Diák Általános Iskolát venné át a Klebelsberg Központtól. Az egyházak már szándéknyilatkozatot is tettek az illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központnál.

vajda_iskola1_1.jpg

A Vajdában hétfőn volt szülői értekezlet a témában, ezen a polgi is részt vett és elmondta, az önkormányzat nem támogatja ezt a váltást. (Csak akkor azt nem értem, o.gy. képvise- lőként miért szavazta meg az ezt lehetővé tevő törvényt...)

Mint kiderült, az intézmény esetleges fenntartóváltásának hátterében az áll, hogy még decemberben az egyház együttműködési megállapodást kötött közfeladat ellátásáról Balog Zoltánnal. Ennek keretében öt intézmény fenntartásának átvételét engedélyezték nekik első körben, ám azt, hogy a Vajda Péter iskolán kívül mely intézmények érintettek, nem árulták el, csak annyit, hogy fővárosi, illetve vidéki iskolák egyaránt napirenden vannak - írta tegnap a Magyar Nemzet.

Egyébként az egyház a tervek szerint erősítené a Vajdában a nyelvoktatást és az informa- tikai képzést, hosszú távon pedig gimnáziumot is kialakítanának az általános iskola mellé. És persze elhangzott az is, hogy „remélhetőleg több pénzt kapna az iskola, mint most.” (Hülye kérdés: honnan? Ha az államtól, akkor az állam miért akarja átadni az iskolát? Ha meg máshonnan, akkor hogyhogy csak remélik?)

Jelenleg ugyanis egyházék érdemben nem tudtak válaszolni arra, hogy pontosan mekkora költségvetést biztosítanának az iskolának, vagy hogy mikorra készülne el az a szerződés- tervezet, amely rögzítené az átvétel részleteit. Ez utóbbi már csak azért is fontos lenne, mert segítené a szülőket döntésük meghozatalában, amelyre legkésőbb április 19-ig sort kell keríteniük.

A törvény szerint egyébként csak akkor adható át egy intézmény, ha azt a szülők több mint fele támogatja. "A köznevelési törvény azt is rögzíti, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelés-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intéz- mény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. A döntésről gyerekenként mind- két szülőnek írásban kell nyilatkoznia" – olvasható még a cikkben.

P.s.: Tényleg, azt már csak úgy mellékesen kérdezném meg, hogy a két egyház valamelyike (vagy mindkettő) miért nem a Lakatos Menyhért iskoláért jelentkezett be?

***

Józsefvárosi iskolaügy: megszólalt az egyház - A Görögkatolikus Metropólia két évvel ezelőtti megalakulásával nemzetközileg is elismert, országos hatáskörű, saját jogú egyházzá vált. Bár híveik hazánk északkeleti térségében élnek nagy számban, a fővárosban élő harmincezres görögkatolikusság számára is szeretnék biztosítani a felekezeti hovatar- tozás szerint választható óvodai, általános és középfokú nevelés-oktatást. (MNO)

UPDATE: Visszavonta a Deák Diák Általános Iskola fenntartására vonatkozó szándéknyilatkozatát a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy ez az intézmény állami kézben marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2712384779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása