A mi Józsefvárosunk

615. Korrepetálás - 5. lecke

2017. március 26. - Amijo

Olyan másfél, két éve volt itt egy négyrészes környezetismereti korrepetálása derék polgármesterünknek az Orczy-negyed témaköréből. És bár a Palota-negyedben már elég jól elboldogul, de máshol – például mifelénk – mintha kissé idegenül mozogna. Ha mozog- na errefele. Így most folytatnám a korábbi felzárkóztató sorozatot, további segítséget nyújtva dr. Kocsi Máté polgármester úrnak (és persze Sára Botondnak is) ahhoz, hogy oly távoli, egzotikus vidékeket is megismerhessenek, ahol mi élünk. Kezdjünk is bele.

***

Szegregátum (Tömő utca és környéke)
Környezetismeret 2. évfolyam, 5. lecke – Képes tanulói munkafüzet

Józsefváros, a Corvin Sétány és a Szegregátum* határvidéke, ahol változik a táj, megjelent a jövő, itt van a jelen és eltűnik a múlt nagy része. Eközben vastagon belep mindent a por, mert a környéken ténykedő kivitelezők nyomokban sem tartják be a porképződés elleni védelemre vonatkozó előírásokat – és "természetesen" az "illetékesek" nem mutatnak hajlandóságot az ebbéli kötelezettségek betartatására és betartásának ellenőrzésére. A fotók nem adják vissza a levegőben terjengő salétromos por irritálóan kellemetlen aromáját, és a porral teli levegő fanyarul kellemetlen életérzését – viszont ezzel kell küzdeniük és együtt élniük kerület nyugati részén lakóknak, immár HÓNAPOK ÓTA.

01.jpg

Szigony utca a Práter utca felől a Tömő utca felé. A régi épület a "Papgödör házak", az új pedig a NOKIA székháza.

02.jpg

Szigony utca a Jázmin és a Tömő utca között. A sarokházban született anno Psota Irén. Az úttestet pedig centi vastagon borítja a por. Eltakarítása kötelessége lenne a kivitelezőknek; de egyszer sem tették meg.

03.jpg

Tömő utca a Szigony utcából a Bókay utca felé. Tökéletesen beterítette a por az utcát. Takarítás, porképződés elleni védekezés még nyomokban sincs.

04.jpg

Apáthy és Szigony kereszteződése. A Szigony utcát beborító porszennyezés egészen az Üllői útig jól látható.

05.jpg

Bókay utca az egykori Jozefinum kertje előtt. Szó szerint el van rohadva a földben lévő közművezeték. A Jozefinum egykor pompázó kertje is a múlté: lebetonozott placc, melyen őrzött parkoló működik magánvállalkozásban.

06.jpg

Bókay utca az Apáthy és a Tömő utca között.

07.jpg

Tömő utca a Bókay és a Leonardo utca között. Erről az útszakaszról is állította 2016/12/19-én Sára Botond alpolgármester, hogy felújítása megkezdődött, és 2017 elején be is fejeződik.

08.jpg

09.jpg

És végül a Bókay 43. sz. alatt volt "Sárkányos Ház" romjainak bontása. A kivitelező – a polgármester úr kedvenc vállalkozója – abszolút nem tartja be a porképződés elleni védekezés kötelezettségét. Miért is tenné?!

Ezek után pedig további, pormentes szép napot kívánok mindenkinek!

P.s.: Igyekeztem én is sok képpel, kevés szöveggel elősegíteni a minél teljesebb megértést. A képek március 23-án készültek, nagyobb méretben pedig itt nézhetők meg. Később innen folytatjuk, polgármester úr...

Frigyesmester

*Szegregátum: szegénytelep, nyomortanya, gettó. Városok, falvak szélein kialakult szegények, etnikai kisebbségek által lakott terület. Szegregátumnak nevezem Józsefváros azon részét, mely a Corvin Sétánytól keletre, a lakóteleptől és a Polgárok Házától délre, a Tisztviselőteleptől nyugatra, valamint a Ludovika és a SOTE Külső Klinikák tömbjeitől északra van. Területi apartheidpolitikának nevezem azt, amikor egy településen belül az adott településrészre tendenciózusan minden tekintetben kevesebb forrás jut, mind fejlesztés, beruházás, fenntartás, településüzemeltetés és szociális ellátások tekintetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5112372273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása