A mi Józsefvárosunk

592. Kínzó kétségek

2017. január 16. - Amijo

Kezdődik az újév harmadik hete, és még mindig kínzó kétségek közt vergődik az egész kerület (na jó, ha nem is az egész, de a Magdolna-negyed egy része minden bizonnyal), hogy most tényleg lemondott e Balogh István Szilveszter a képviselőségről január elsejével, aki most az Echo TV-be kíván visszatérni. Facebook-bejegyzése szerint a mandátumáról való lemondásról már egyeztetett Kocsis Mátéval is. Hivatalos megerősítés azonban nincs, a szóbeszéd szerint a február eleji testületi ülésen fogja mindezt bejelenteni a polgi.

balogh_istvan-3.jpg

Ami azonban biztos; ha Balogh úr valóban lemondott, akkor időközi választást kell kiírni a választókerületében, legkésőbb a lemondásának bejelentése után 120 nappal.

Balogh egyébként nagy fölénnyel nyert a 2014-es önkormányzati választáson, a szavazók 52,55%-a adott neki bizalmat, de van itt néhány érdekesség, amit érdemes tisztázni. 2014 októberében az 5 408 névjegyzékben szereplő választópolgárból 1 261 fő szavazott (ez kb. a választópolgárok 22 százaléka), 1 218-an szavaztak érvényesen, ebből 640 voksot szerzett meg Balogh István. Azaz, az összes választó 11-12%-a szavazott rá. Ennyit a nagy fölényről.

val2014-1.jpg

Ami még szintén biztos, az az, hogy több mint négyezer ember fel sem emelte a seggét a fotelból. Egy bármikor mozgósítható kisebbség állt szemben 2014-ben (és az a gyanúm, hogy most is) a közömbös, apátiába süllyedt többséggel, így a választási logika alapján (azaz, hogy a tévé előtt nasizva nem lehet szavazni, dönteni) érvényesítette is az akaratát.

Van azonban egy másik olvasata is ennek/annak az elkeserítő helyzetnek: lehet szó bár- milyen választásról, ott, ahol a szavazásra jogosultak mindösszesen alig egynegyedét sikerült/sikerül megszólítania az összes pártnak, ott azért lenne min elgondolkodni. Mert ebből a néha jogosnak tűnő, néha meg semmivel nem magyarázható érdektelenségből, passzivitásból él jól Kocsis Máté meg a Fidesz most már harmadik ciklus óta a kerületben, és – ha minden így megy tovább – fog élni ezt követően is.

***

Közben meg – ha jól olvastam az egyik lapban – a szocialisták máris bejelentették, hogy ugyan „van a körzetben győzelemre esélyes lehetséges jelöltjük, de nem állnak útjában egy olyan független civil támogatásának sem, aki a legnagyobb eséllyel képes meg- mérettetni magát.” Ez nagyon szép tőlük. Nem is akarnék én itt most senkit sem b@szogatni, de árulja már el valaki, hogy ki ez a hirtelen előkerült, győzelemre esélyes jelölt? Már úgy értem, hogy név szerint. Aki – gondolom, mert tudni nem tudom – 2014 óta folyamatosan terepen van, ismerik, szeretik, stb., aki ennek ellenére hajlandó „átadni” az indulás lehetőségét egy független, ámde szintén esélyes civil jelöltnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3412131119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása