A mi Józsefvárosunk

560. Kampányidőszaki Kamumesék 3.

2016. október 12. - Amijo

04.jpgMiután túl vagyunk – tessék mondani, túl vagyunk? – a kamu kvóta-népszavazásos őrületen meg a  Népszabadság most hétvégi sunyi kinyírásán, térjünk vissza ismét kerületünk dolgos mindennapjaihoz. És persze Frigyesmesterhez. Már csak azért is, mert az előző rész végén megígértük a folytatást. Mert ugye kampány volt, van és még lesz is. Mindannyiunk legnagyobb örömére.

Kampányidőszaki kamumesék 3.
Szegregátumi* Szövevény 2.

Szegregátumnak nevezem Józsefváros azon részét, mely a Corvin Sétánytól keletre, a lakóteleptől és a Polgárok Házától délre, a Tisztviselőteleptől nyugatra, valamint a Ludovika és a SOTE Külső Klinikák tömbjeitől északra van. Területi apartheidpolitikának nevezem azt, amikor egy településen belül az adott településrészre tendenciózusan minden tekintetben kevesebb forrás jut, mind fejlesztés, beruházás, fenntartás, településüzemeltetés és szociális ellátások tekintetében.

Akkor most folytassuk az előző részt. A témában íródott negyedik czikk egyrészt részben leleplezi a lelepleznivalót, másrészt jóval több feltételes módot fogalmaz meg, mint az eddigi ígérgetések. Gondolok itt az „Akár 2 milliárd forint támogatás is elnyerhető”, vagy a további pályázati lehetőségek belengetésére. Itt visszautalnék Sára Botond e témában adott interjújának arra a bizonyos, „A Kálvária tér éppen azért ideális kiindulási pontnak, mert ott már kialakult egy olyan tér, ami alkalmas arra, hogy színtere legyen a közösségi programoknak.” mondatára. Egyúttal mellétéve a negyedik czikk „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén jelenleg az egyetem bővítése zajlik, ezért úgy válasz- tották ki az akcióterületet, hogy az ne ütközzön, hanem harmonizáljon az egyetemhez kapcsolódó állami beruházással.” mondatát. Valamint rendeljük hozzá a meghatározott „akcióterület” körülírását.

kamumese3-6.jpg

Innen nézve ez a kétmilliárdosnak összekommunikált pályázati blabla már egyáltalán nem az Orczy Negyed megújítását célozza meg, hanem csak a Kálvária tér és tágabb környeze- tének megújítását.

Hogy ez miért is lényeges? Egyrészt mert amit az Orczy Negyed megújításának ígéreteként hazudoztak össze, annak a fele sem igaz, illetve maximum harmadában-negyedében érinti azt. Másrészt mert a Fidesznek, és annak kommunikációs igazgatójának nem az Orczy Negyed (általuk eddig csak kriminalizált) lakossága a fontos, hanem maga a Kálvária tér. Azért a Kálvária tér, mert számukra két fontos, kultikus és szakrális objektum van itt: az egyik a Turay Ida Színház, a másik pedig a Polgárok Háza a Visi Imre utca 6. szám alatt. A Polgárok Háza számukra van olyan erővel és spiritualitással bíró objektum, mint pl. anno az NSDAP számára a müncheni Bürgerbräukeller, vagy a kommunisták számára a Lenin Mauzóleum. Úgy tűnik, hogy nekik csak az lényeges, hogy eme számukra fontos két, kultikus és szakrális objektum és intézmény minél nagyobb környéke legyen mielőbb rendezett. Nem több, és nem kevesebb – ennyi.

kamumese3-1.jpg

A negyedik czikk „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén jelenleg az egyetem bővítése zajlik, ezért úgy választották ki az akcióterületet, hogy az ne ütközzön, hanem harmonizáljon az egyetemhez kapcsolódó állami beruházással” mondata egyúttal annak egyértelmű megnyilatkozása, hogy az Orczy Negyed és annak környékén élőkre semmilyen tekintetben nem hajlandók tekintettel lenni, pláne ha a Ludovika Projektről van szó. Ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a környék lakossága között olyan éles volt, van és lesz a határvonal politikai, szociológiai, társadalmi, politológiai értelemben, mint anno a fal volt Kelet- és Nyugat-Berlin között.

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az elmúlt években és a Ludovika Projekt kapcsán semmilyen tekintetben nem vette figyelembe az itt élőket. Ez megnyilvánult abban, hogy az érintett lakosság nem kapott tájékoztatást a projektről, ellenben elvették a fáit, tűrnie kell a por- és zajszennyezést, a fakivágásokat, a korlátozásokat, a parkolóhelyek megszűnését – valamint a rendvédelmi fellépéseket és retorziókat, illetve az önkormányzati „befenyítéseket”, ha véleményt mert megfogalmazni, netalántán tiltakozni, protestálni merészelt.

kamumese3-5.jpg

Az akcióterület térképére nézve egyértelmű, hogy amit az Orczy Negyed rehabilitációjának ígéreteként hazudnak, az mindösszesen az Orczy Negyed négy tömbje – semmi több. Ez a négy tömb a Kálvária tér – Diószegi utca –Dugonics utca – Illés utca által határolt terület. Északi oldalán a Kálvária térrel és a Turay Ida Színházzal, nyugati oldalán a Ludovika Tömb számára logisztikai és közműkapcsolatok szempontjából fontos Illés utca, és a Corvin Tudáspark közműkapcsolatainak szempontjából fontos Kőris utcával.

Vagyis: a Kálvária, a Kőris és az Illés utca megújítása a presztízsberuházások szempontjából megkerülhetetlenek – ezért mindezt úgy kommunikálják, hogy ez csak és kizárólag az ország egyik politikailag és politológiailag leginaktívabb lakosságának érdekében törté- nik… pedig egyáltalán nem erről van szó. (A pályázat benyújtásáról szóló, 2016/08/25-i képviselőtestületi ülés e témabeli dolgairól, más összefüggésekben szerintem érdemesebb külön értekezni.)

kamumese3-2.jpg

Szóval: kampány van (volt) a kvótareferendum miatt. És a kvótareferendum szempont- jából a részvételi arány* is stratégiai jelentőséggel bírt (volna) Kocsis Mátéék számára. Így enyhén szólva is nyilvánvaló, hogy a kerület ezen településrészének megújításáról szóló ígérethalmok nem többek, mint kampányidőszaki kamumesék. A Szegregátumnak pedig marad az, ami eddig jutott: az Önkormányzat általi területi apartheidpolitika… nem több, nem kevesebb.

Frigyesmester

*Szegregátum: szegénytelep, nyomortanya, gettó. Városok, falvak szélein kialakult szegények, etnikai kisebbségek által lakott terület.

*Bár Józsefváros polgármestere „példásan” aktív volt a kampányban, az általa vezetett kerületben mélyen átlag alatti volt a részvétel, a fővárosban a legalacsonyabb, még a 30 százalékot sem érte el az érvényesen voksolók aránya.

***

Tuttta? Hazugsággal nyerték el a milliárdos munkát Kocsis Máté kerületében
Földrészeken átívelő átverés történt a Fidesz vezető politikusa által irányított Józsefváros egyik legnagyobb beruházásánál. A történetben feltűnik egy titokzatos vállalkozó is, aki lehallgatott telefonhívásokban utalt józsefvárosi kapcsolataira. (444.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5611798399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása