A mi Józsefvárosunk

545. Hétvégi rövid (2)

2016. augusztus 28. - Amijo

Jóestét, jó estét. Vasárnap és hét vége van, gondoltuk felteszünk egy rövid, vidám nyárvégi összefoglalót a heti miegymásokról azoknak, akik valamiért hétközben nem követték a kerületi eseményeket. Kezdjük azzal, hogy mint már köztudott, csütörtökön rendkívüli testületi ülést tartott a képviselő-testület. Összesen három (vagy négy, a fene se tudja az ellentmondó hírek alapján) napirendi pontot tárgyaltak, például azt, hogy hogyan lehetne javítani a kerület szegényebbjeinek körülményein. Aha.

testuleti2016-1.jpg

A szaros szagos, koszos Lujza utca – mint az már korábban kiderült – még véletlenül sem került szóba. Sem az összes többi, hasonlóan mocskos utca. Az ülésről most is készült videó, akinek van türelme, az bátran nézze meg, biztos nagyon tanulságos, mi még nem tudtuk rászánni magunkat, de majd egyszer, mindjárt.

Mindeközben pár napja a nol.hu arról írt, még több helyi adót akar beszedni Józsefváros. Az önkormányzat ugyanis arra jutott: nem folyik be elég lé a kivetett gépjármű-, telek-, építmény-, iparűzési, idegenforgalmi és kommunális adóból, valamint a talajterhelési díjból. Az adóbevétel növelésére pedig pénzt nem kímélve kér tanácsot a Pricewaterhouse Coopers (PWC) Magyarország Kft.-től a kerület vezetése. Mit mondjunk, ez se rossz…

Adok én tanácsot ingyen, ha nem is a bevétel növelésére, a költségek csökkentésére: Ne küldjenek tértivevényes levelet például a gépjárműadóról, hanem használják az ügyfélkaput. Különösen ne küldjék ki egy hét múlva újra ugyanazt a levelet (igaz, ekkor már nem tértivevényes küldeményként). Rengeteget spórolhatnának. Mindezt leírtam és elmondtam a múlt héten az ügyintézőnek, aki azt mondta, nem tervezik a fejlesztést, "ki tudja, lesz-e önkormányzat", meg persze rosszak a körülményeik és az ügyfelek sem használnak netet.Minek ide PricewaterhouseCoopers, elég lenne az épeszűség. (#huncutkocsismate - Virág Tamás)

Ez meg még a hét elejéről való – ha már a testületin szóba került a kerület szegényeinek körülmény-javítása: Jogi trükköket is bevet Józsefváros, hogy könnyedén szabaduljon szegényebb bérlőitől. A 8ker fb-oldalán rögtön fel is tesz pár jogosnak tűnő kérdést. Ezeket itt ni: Az együttműködő lakóknak jár megsegítés, de a hivatalnokok és politikusok mondják meg, hogy ki az együttműködő? Hiányos és hibás dokumentáció, az önkormány- zatot semmire nem kötelező saját szabályok és teljes alávetettség, ez volna a rend?

De hogy nehogy má’ azt higgyük, hogy mindenkinek sz@r itt a kerületben: szintén a hét elején derült ki, hogy Józsefváros ingyen átadja egy kft-nek a Horváth Mihály teret közel két hónapra. Az 1000 négyzetméterre és 6 parkolóhelyre szóló közterület-foglalási engedélyt azért kérte a – nem mellékesen a pestisracok.hu-t működtető – Gerilla Press Kft., mert az 1956-os Forradalom és Szabadságharc történéseit és az '50-es évek minden- napjait bemutató rendezvényt tartanának. A tervek szerint egy 300 négyzetméteres rendezvénysátor és egy 50 négyzetméteres lőtérsátor is állna a téren - írja az Átlátszón Virág Tamás. Az azért vigasztaló – hogy kerületi szegények ide, újabb adóztatás oda, kosz, mocsok amoda – a srácok legalább jól keres(het)nek. Hát nem? De.

A bizottsági ülésen Jakabfy Tamás LMP-s önkormányzati képviselő felvetette, hogy a cég végrehajtás alatt ál (ez szerepel a kérelemhez beadott anyagban), és néhány alkalmazottjával önállóan nem képes egy ekkora rendezvény lebonyolítására, „megcsináltat mindent alvállalkozókkal, a fölösleget meg zsebre vágja”. Felvetéseire elhangzott, hogy mindezt a kérelem elbírálásakor nem kell vizsgálni. (atlatszo.hu)

A fentiekben leírtak ellenére további szép, békés vasárnap estét kívánunk mindenkinek! (Addig is, míg az újra előkeveredő Semjén Zsolt ezt is meg nem szünteti. Meg a szombatot. És péntek után rögtön jöhet a hétfő…)

***

De hogy ma se maradjuk Kétfarkú Kutyapárt és Kolozsvári Szalonna nélkül: mint az utóbbi írja, szombaton az egyik legviccesebben szomorú hír az volt, hogy a Fővárosi Vízművek berágott Magyarország viccpártjára (!), egyben legaktívabb ellenzéki pártjára, amely a parlamenten kívülről, civil támogatással próbál a gyűlölettől kettőig nem látó állampárt ellenében valami konstruktívat cselekedni. A Kutyapárt egyik kvótanépszavazás-ellenes plakátjára felkerült ez a szöveg: “Tudta? A Fővárosi Vízművek bármikor LSD-t csempész- hetne az ivóvízbe”. Mivel a humorérzék egyáltalán nem áll közel a vállalathoz, máris jogi lépéseket helyeztek kilátásba a Kutyapárt ellen. Mert a jóhírnevük. Meg a személyiségi jogaik. Az. Mint a Rogáné, meg a Lázáré, meg az összes többié.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5911658006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigyesmester 2016.08.28. 20:52:42

"Szagos" Lujza utca kapcsán egy észrevétel: szerintem jobb módszer az, ha a jarokelo.hu oldalon is MÓDSZERESEN bejelentésre kerülnek az ottani "közterületi anomáliák". Módszeresen egyenként - nem "globál jelleggel", a "problémákat összevonva". Ajánlom szíves megtekintésre a jarokelo.hu térképén a Szigony utca környékének "bejelentési mátrixát": ÚGY KELL CSINÁLNI!

bodis.lajos 2016.08.28. 22:04:32

Tudtommal Komássy Ákosnak is jó: már vagy fél éve újra önkormányzati tanácsadó Kocsis Máté és a többség akaratából, nem tudni, mit csinál érte.

Kollégája, a DK által jelölt Simon György pár hónapja leírta, hogy tanácsadóként nagyon ügyel, hogy ne politizáljon (az ettől elválaszthatatlan képviselőként is ügyel), aztán elhallgatott, azóta sem hallani róla. Komássy Ákosról sem hallani.

Tulajdonképpen érdekes látni, ahogyan a nem sokkal ezelőttig volt pártelnök, azóta is képviselő, Komássy Ákos leépítette a Szocialista Pártot a kerületben, és lett - a fideszesekkel és Simon kollégával együtt - a Máté-Botond-csapat tagja.

Amijo 2016.08.29. 04:26:27

@bodis.lajos: Bódis úr, ugye nem tetszel azt gondolni, hogy erre pont mi fogunk tudni válaszolni?...

Amijo 2016.08.29. 04:27:54

@Frigyesmester: Köszönettel vettük, bár legjobb tudomásunk szerint oda is fel szoktak kerülni a különféle "anomáliák".

bodis.lajos 2016.09.03. 10:19:56

@Amijo:

De azért kíváncsi vagyok, hogyan működik ez. A képviselő oldalán minden posztot megosztasz. Ezektől a posztoktól látszik úgy - talán, mert az egész persze nagyon átlátszó -, mintha a képviselő politizálna.

Pedig a Komássy képviselő nem akar politizálni (ezt Simon képviselő, a másik szocialista utódpárt embere el is mondja az interneten, az itteni nem bocsátkozik nyilvános vitába "a közzel" semmiről), csak a hivatalos képviselő-testületi ülésekről és a felesége családi témájú posztjaiból az oldalán lehet tudni, hogy egyáltalán él.

A képviselő-testületi megszólalásai akkor nem lennének súlytalanok, ha lenne a pártban előzményük és folytatásuk. De semmi ilyen nincs, a képviselőnek a polgárokon kívül a pártjával sem látszik kapcsolata. Úgy látom, hogy a képviselő kommunikációjának egyszemélyes célcsoportja Kocsis Máté (talán Sára Botonddal bővülve mostanában), a cél talán az, hogy annyira ne tűnjön halottnak, hogy tanácsadói szerződést se érjen meg vele kötni az állampárt szempontjából.

Hasonlít nekem a nyolcvanas évek zuglói tanácstag nénijéhez. Azzal a különbséggel, hogy a tanácstag néni a maga módján nyüzsgött, úgy támogatta - párttagként vagy pártonkívüliként, mindegy - az egypártot. A NER-ben való részvételhez elegendőnek tűnik egy majdnem-halottnak látszó képviselő. Mondjuk aki a testületi ülésekre elmegy, és tesz súlytalan hozzászólásokat, a facebook odalán pedig a "honlapszerkesztője" (ahogy téged emlegetett korábban) hetente kétszer megoszt egy-egy posztot visszahangtalanul.

Ezt olvasom most ezzel kapcsolatban:

"Sanszos, hogy több száz olyan ember van középszinten a pártban, aki – ha felkínálnak neki ilyen lehetőséget – rögvest dezertál. (...) Egy fiatalabb, tisztább, hitelesebb politikai szervezet esetleg három-négy ciklust is kibírna ellenzékben, anélkül, hogy az emberei tömegesen az átállást fontolgatják. De a posztkommunista baloldal túl vén, túl kiégett, túl cinikus már ehhez. Amíg bíztak abban, hogy visszatérhetnek, valahogy egybezártak – a 2014-es összefogásnak is ez volt már csak a kovásza. De mihelyst kiderült, hogy még feles győzelemre sincs remény, az erózió felgyorsult."

blog.atlatszo.hu/2016/09/a-ner-legnagyobb-tuleloi-vii-dobolyi-alexandra/
süti beállítások módosítása