A mi Józsefvárosunk

534. Faültetések, átverések

2016. július 26. - Amijo

Jóestét, jó estét. A Horváth Mihály téren ideiglenesen állomásozó strandkézilabda-pálya letaglózó híre után magunkhoz térve, ejtsünk már mi is pár szót a városligeti faátültetéses ígéretről, meghogy az ilyesmi hogyan is szokott sikerülni. Például itt nálunk, a Köztársaság téren. Tegnap a „szomszéd” blogon jelent meg arról egy poszt, miszerint a Városliget Zrt. azzal az ígérettel próbálta csendesíteni az össznépi felháborodást a Ligetben, hogy kivágás helyett minden egészséges fát* át fognak ültetni a Hungexpónál zajló építkezés helyéről.

faatultetes1.jpg

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Csakhát a civilek, ligetvédők és a szakemberek erősen kételkednek a fák átültetésének sikerességében. És nem véletlenül és nem is alaptalanul, szerintük a Ligetben tervezett famentés kamu, eleve csak bizonyos típusú és vastagságú fáknak van esélyük, csoda nem várható. Példaként említik az egykori Köztársaság – manapság II. János Pál pápa – téren átültetett és pusztuló fákat, ahol a Főkert szerint 8, helyi lakosok szerint viszont mindössze 3 élte túl a „költöztetést” abból a 11 közepes méretű fából, amelyet a 4-es metró építése idején földlabdástól ültettek át. Mindez kiderül az Index pár napja megjelent cikkéből.

Budapest bemutathatja a világnak az új, csak a magyar fővárosra jellemző világszenzációt: a vándorló fákat. A fák persze nem fillérekből vándorolnak. A Fővárosi Állat- és Növénykert a volt Vidámpark átépítésekor több tucat fát ültetett át a területén belül. Mint lapunknak elmondták, az átültetés összköltsége eléri a százmillió forintot. (Index)

Külön érdekes, hogy a Főkert eredetileg azt állította, hogy a mai napig mind a 11 átültetett fa megvan, épen és egészségesen. Csakhogy az Indexnél jelentkezett a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályának korábbi munkatársa, aki részt vett az átültetés megszervezésében. Ezek után a Főkert már csupán 8 fáról állította, hogy túlélték az átültetést. Ami – nagyon úgy néz ki – hogy csak három. (Szép történet az átültetett fák beazonosítása is, feltétlenül tessék elolvasni az Index cikkének két frissítését is…)

Nos, a fenti számokat elnézve, nagy esély van rá, hogy – sok százmillió forintért – száz átültette fából jó esetben olyan 20-25 meg is maradjon. Persze, a kisebbje. Szép kilátások, sz@r esélyek. Nem megoldás, de legalább jó drága.

*Talán nemcsak az egészséges fáknak kegyelmeznek meg a Városligetben – az építkezések által érintett területen állók átültetésére tervezett közbeszerzési tender hírét néhány napja jelentették be. Aztán, hogy mi lesz belőle – majd meglátjuk.

***

És ha már az elején szóba került, itt van még ez is a Városliget fb-oldaláról: „Érdekes kérdés, vajon miért hagyja a budapestiek egy része az orránál fogva vezetni magát a Ligettel kapcsolatban. Valószínűleg a legfőbb ok, hogy csak kevesen veszik a fáradságot, hogy megértsék az ellenzők érveit. Nekik ezt a cikket most végig kéne olvasni. Vélemény nincs benne, csak számok és tények.” (Tamás Bence Gáspár a 444.hu-n: Így trükköznek a számokkal a Liget projektnél)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr258916486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása