A mi Józsefvárosunk

499. Budapest100 - Körtúra 2.

2016. április 12. - LaMaa

Miközben CBFM Strasbourg felé buszozik (tán’ már meg is érkezett), mi folytassuk körúti körtúránkat, méghozzá a  nyitóposztban szereplő – a József körút torkolatáról készült kép – második házával, a Hotel Rémivel. Ez volt ugyanis a József körüt 4. szám alatt álló Hotel Nemzeti eredeti neve, ugyanis a kor híres vendéglőseinek, a Rémi-családnak a megrende- lésére épült fel 1894/95-ben, Schannen Ernő neobarokk/neorokokó tervei alapján. 

bp100_jozsi1.jpg

Helyén a XIX. században még beépítetlen telek volt, melynek 1863-ban már a keményítő- gyárosként meggazdagodott Auspitz Róbert volt a tulajdonosa, aki a területet a mai József körút 2. szám helyén álló gőzfavágógyárának telepeként hasznosította. Majd elkezdődött a Nagykörút kiépítése. Auspitz – aki később nevét Rémire magyarosította – látván a város fejlődését, jó befektetésnek tartotta egy szálloda építését. Így gyermekeinek örökségét és saját vagyonát is szállodaépítésbe fektette, 1895 végére fel is épült a Rémi Szálló.

krt4-1.jpg

krt4-2.jpg

2008-ban még nagyon kéken – és Mercure Hotel néven

A Sivirsky Antal építőmester vezetésével felépített hotel – benne egy 203 fős étterem és egy 104 fős kávéház – 1895. december 20-án nyílt meg. A korabeli leírások egyöntetűen Budapest legelegánsabb és legpompásabb szállodájának nevezték, az udvart például színes üvegtető fedte, s az így kialakított télikert volt a szálló egyik fő attrakciója. A vendégek kényelmét pedig olyan műszaki megoldások szolgálták, mint "hidraulikus villamos fel- húzógépek”, "központi gőzfűtés”, illetve "hideg-meleg vízvezetékre épülő angol mosdó- asztalok”. Berendezését Zsolnay-majolika burkolatok, az Operaháznál is dolgozó Luigi de Pol márványfaragványai, a bécsi Thonet-testvérek hajlított faburkolatai díszítették.

krt4-3.jpg

krt4-4.jpg

A körúti hotelt aztán 1929-ben a Rémi család eladta, az Első Magyar Részvényserfőzde üzemeltette tovább, ekkor már – a Nemzeti Színház közelsége miatt – Hotel Nemzeti néven. A Hotel Nemzetinek már a nyitás évében számos előkelő vendége volt. Itt szállt meg a svéd királynő, a belga herceg feleségével, Ward Klárával, a híres cigányprímás Rigó Jancsi, Jászai Mari, Bajor Gizi és a legendás színésznő, Blaha Lujza, kinek emlékét egy bronzszobor őrzi a szállóban. (Rigó Jancsi ittlétekor állítólag a hotel cukrászát kérte meg, hogy újdonsült feleségének egy teljesen új süteményt készítsen – ami azóta is őrzi nevét.)

A szállodát az elmúlt több mint száz év alatt többször is felújították: 1936-ban a földszinti tereket alakították át, az '50-es években pedig a díszes tetőablakokat cserélték le. A '60-as években a homlokzat eredeti törtfehér színét kékre változtatták – a mostani felújítás során azonban szerencsére visszaállították az eredeti állapotot. Az ezt megelőző utolsó nagy fel- újítás 1999-ben fejeződött be, majd 2008-ban a szállodát bezárták. A 2012-es teljes körű felújítás után azonban újra régi fényében pompázik, és újra fogad vendégeket. Érdemes lesz tehát a Budapest100 hétvégéjén, 2016. április 16-án és 17-én az óránként induló épülettörténeti sétára ide (is) ellátogatni. (A házról további információk a Budapest100 honlapján olvashatók.)

LaMa

***

Schannen Ernő (1853-1916) legkorábbi épületei az 1891-ben és 1892-ben tervezett Gerló- czy utcai és Erzsébet körúti barokk és reneszánsz elemekkel díszített bérházak. Későbbi, tisztán neobarokk alkotásai az 1892-ben tervezett Bródy Sándor utcai Tauffer-palota, vagy az 1895-ben készült Liszt Ferenc tér 4. szám alatt látható műve. 1901-ben épült életművé- nek egy különleges darabja, a gótikus-szecessziós elemekkel díszített Károly körút 14. sz. alatti épület, és ezzel egy időben nagyszabású, neoreneszánsz főműve, a Szabadság tér 15. számú háza. 1906-tól fiával, Schannen Artúrral közösen tervezte épületeit, melyeken egyfajta modernebb, letisztultabb formaképzés jelenik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr828594136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása