A mi Józsefvárosunk

470. Mótsing, a buzgó

2016. január 19. - Amijo

02.jpg „… az oszlopoknál érdekesebb, hogy ha ellentmondanak egymásnak a tetteid, ne vállald értük a felelősséget, inkább bújj el a kérdező elől” (8ker)

Most ugyan épp szünetel a híres-neves nagybudapesti „oszlopháború” (és ez valószínűleg egy darabig így is marad), de azért még utoljára (?) – kisded  sorozatunk végén – ejtsünk pár keresetlen szót búcsúzóul erről.

Például, hogy miért hallgat mindenki arról, hogy a Mahir oszlopainak azonnali, bírói döntés nélküli bontását ki rendelte, rendelhette el? Igen, név szerint! (Annyi már bizonyos, hogy nem a főpolgármester…) Meg valahogy arról a furcsaságról sem beszél senki sem, hogy a fővárosban bonthatóak az oszlopok, de a kerületekben nem. Így Józsefvárosban sem. Úgy látszik, csak a fővárosi oszlopok működtetése ütközik "jó erkölcsbe”. Ami a fővárosnak előnytelen az a kerületnek előnyös? Hogy is van ez?

A fővárosban bonthat, a kerületben nem. Kocsis Máté – bár maga kezdeményezte a Mahír oszlopainak elbontásához vezető szerződésbontást – az általa vezetett kerületben 2023-ig meghosszabbították Simicska Lajos cégének szerződését. Azokat az oszlopokat nem is bontják. Szerettük volna megtudni, hogy miért kell a fővárosi oszlopokat elbontani, ha a józsefvárosiak maradhatnak, de Kocsis Máté nem nyilatkozott. (RTL Híradó)

Emlékeztető: Az oszlopok többsége háborítatlanul áll a fideszes vezetésű kerületek és a vidéki nagyvárosok utcáin, terein. Az oszlopháború atyja, Kocsis Máté 2013 elején simán kitehette volna a reklámcéget, mert a korábbi megállapodás lejárt. Ehelyett még az önkormányzat reklámrendeletét is kedvezőbbre módosították. Kocsis előterjesztésére az addig 3 évben limitált „reklámberendezés”-elhelyezési időtartamot 10 évre emelték." A Mahir Cityposter árbevétele 2014-ben meghaladta az 1,13 milliárd forintot, amiből 53 millió forintot utalt a fővárosnak, és vélhetően hasonló nagyságrendű összeget osztott ki a kerületek között.

***

Múlthét kedden született meg a Fővárosi Törvényszék végzése a Mahir oszlopairól, ennek értelmében a főváros nem folytathatja a bontást, továbbá kötelezi az önkormányzatot, hogy a 2006. szeptember 28-i szerződés szerint biztosítsa a Mahir jogosultságát az "utcabútorok elhelyezésére szolgáló terület" használatára – legalább az ítélethozatalig. A következő tárgyalási nap március elsején lesz, addig nem bonthatóak a Mahir-oszlopok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr868285818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása