A mi Józsefvárosunk

416. Korrepetálás - 4. lecke

2015. augusztus 29. - Amijo

05.jpgElőző leckénk az Orczy út sarkán ért véget, most következzék a polginak szánt környezetismereti felzárkóztató programunk utolsó állomása, a Kőris utca, ill. annak most csak a Diószegi utcáig tartó szakasza. Az elmúlt két hét alatt remélhetőleg sikerült bemutatni az Orczy-negyed egyik tömbjét, a felvételek egyetlen napon készültek, és az ott található mindennapi állapotokat mutatják be a mi rendpárti polgármesterünknek.

A Napi Gazdaságnak – még az ünnepi pofozkodás előtt – adott interjújában dr. Kocsis Máté azt mondta, hogy a II. János Pál pápa téren annyira áldatlan állapotok uralkodtak, hogy özönlöttek a lakossági panaszok a kerülethez, a polgármesternek meg az a dolga, hogy ezt szóvá tegye és megoldja. Egyetértünk. Az lenne a dolga. És nem az, hogy válogasson, melyik szívének kedves panaszt oldja meg, és melyiket sz@rja le (lásd.: az eddigi három leckét, ill. a Különórában leírtakat).

koris_kosz0.jpg

Ja, holnap vasárnap lesz, ugye mindenkinek eszébe jutott a KDNP? Is.

Kőris utca (Orczy út – Diószegi utca közti szakasz)
Környezetismeret 1. korrepetálás, 4. lecke - Tanulói munkafüzet

Az Illés utca és az Orczy út között húzódó utca a XVIII. század elején keletkezett. Korai neve Hosszú utca (Lange Gasse) volt, de a század végén már Nagy Fa utca (Grosse Baum Gasse) néven említik. A XIX. század elején Kőrisfa utca (Echenbaum Gasse), ez egyszerűsödött Kőris utcává (Echen Gasse) a század közepére. Ezt a nevet 1874-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa rögzítette.

koris_kosz1.jpg

koris_kosz2.jpg

koris_kosz4.jpg

Rögtön az utca elején – egy köpésnyire az Orczy úttól – égig érő gizgazok és kakaósdoboz, a járda mellett szemét, kajamaradék, ahogy kell egy rendezett, gondozott kerületben. Kicsit odébb autógumi, és egy szebb napokat látott szék roncsai hevernek.

koris_kosz5.jpg

koris_kosz6_1.jpg

A szemetes "természetesen” itt is dugig, a tömegével erre járó legyek legnagyobb örömére. A járdaszegély mentén kis zöld szigetecskék, és az elengedhetetlen szeméthalmok.

koris_kosz3.jpg

koris_kosz7.jpg

koris_kosz8.jpg

Apró levelek növögetnek a volt Szeszgyár kerítésén belül és kívül az ecetfákon is. Kell ez a csöppnyi zöld, mert a 99-es busz megállójában már évek óta csak a kifelé dőlő, omladozó fal látványában gyönyörködhetnek a az arra járók.

koris_kosz10.jpg

koris_kosz9.jpg

És most lassan újra itt van az ősz, itt van újra, a parlagfű is elvirágzik, s az utcában csen- desen sárgul majd a zöld, tovább omladozik a fal s rohad a szemét a "Józsefváros újjáépül"  táblácskák alatt.

UPDATE 2015. 08. 30. - Lakossági levél korrepetálás ügyben: Ilyet én még nem láttam mifelénk! Ma reggel, azaz vasárnap (!) kisteherautóval szedték össze a lomokat, a szemetet a Diószegi utcában. Mondom, vasárnap! Mondom: szedték össze! Lehet, hogy van értelme a "korrepetálásának"?...

(A képeket nagyobb méretben – meg még pluszba párat – feltettük fb-oldalunkra is, ott elérhetők teljes „szépségükben”. - a Szerk.)

***

Igyekeztünk sok képpel, kevés szöveggel elősegíteni a megértést. A képek 2015. augusztus 13-án délelőtt készültek a Diószegi – Csobánc – Szeszgyár – Orczy út és Kőris utca útvo- nalon. Később a negyed többi részét is bemutatjuk a polgármester úrnak. Csak hogy ne kelljen mindenütt “népvándorlókat” gyanítania, akik szép, tiszta utcáinkon sátraznak, szemetelnek, őrjöngnek és késelnek. De lehet, hogy most már pofozkodnak is...

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr187743992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása