A mi Józsefvárosunk

365. Felkészül: a HIV (2)

2015. május 08. - Amijo

03.jpgElőző posztunkból: TASZ állítása szerint az elmúlt három évben közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten, a kapuk előtt meg ott toporog a HIV. Mint közleményükben írták, bizonyosságot nyert, hogy nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, mint azt Kocsis Máté állítja, hanem kegyetlen valóság. (Részletek erről itt olvashatóak).

Mindezekre dr. Ferencz Orsolya a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke reagált, egyáltalán nem zavartatva magát a tényektől és adatoktól. Tegnap meg Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője beszélt az ATV Start c. műsorában arról, hogy mi a baj az új drogstratégiával Józsefvárosban. (A youtube-n meg itt lehet megnézni).

drog_sarosi.jpg

Sárosi szerint ugyanis a KEF (és annak jelenlegi elnöke) stratégiájában lózungukat puffogtat, évtizedes, elavult megoldásokat ajánl. (A drogstratégia itt olvasható).

A stratégia – többek között – hatékony megoldásként tálalja a D.A.D.A programot, ami 1992-ben indult Magyarországon, és rendőrök tartanak előadást az iskolában. A KEF itt valamiért feltétlenül említésre méltónak találta, hogy az amerikai mintát „dr. Pintér Sándor mai belügyminiszter, a rendszerváltás utáni első országos rendőr-főkapitány vezette be.” A D.A.D.A-ról egy tanár a Hír24-nek pedig csak annyit mondott, „elavult és teljesen értelmetlen ezt erőltetni” az iskolákban, „olyan, mintha még mindig olyan atlaszból tanítanánk, amiben ott a Szovjetunió.”

Virág Tamás fentiekkel kapcsolatos megjegyzése az fb-oldalán: Ma azt kívánom az aranyhaltól, hogy Ferencz Orsolya (esetleg a polgi) szép sorjában reagáljon az itt elhangzó érvekre. Ne papagájkodjon, mint eddig, hanem gondolja végig mit akar mondani, aztán kezdjen bele. Sosem késő.

Ugyanerről a 8ker, szintén a fészbukon: Ferencz Orsolya/Kocsis Máté kontra Sárosi Péter - Nem lenne egyszerűbb élőben megvitatni? Ha kell, megszervezünk egy vitafórumot, nem lejt a pálya, van bátor vállalkozó?

***

A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2006-ban nyitotta meg tűcsereprogramját Józsefvárosban. A kerületben ekkor már jelentős drogfogyasztói kör működött, a Kék Pont pedig rövid időn belül az ország legnagyobb tűcsereprogramját lebonyolító szervezet lett. 2013 őszén azonban az önkormányzat felmondta a Kék Ponttal kötött együttműködési szerződést, majd kizárták őket a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból (KEF) is. 2014 májusában az önkormányzat nem fogadta el az alapítvány éves szakmai beszámolóját, aminek a következménye a tűcserét lebonyolító helyiség kedvezmé- nyes bérleti díjának felmondása lett. Az alapítvány ezek után úgy döntött, bezárja tűcsere- programját és elhagyja a kerületet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr277441962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2015.05.08. 20:54:13

Hét éve hallottam először Komássy Ákost, a kerület iskolaügyéről, ezen belül a lakosság jelentős részét kitevő szegény családok gyerekei színvonalas oktatásának feltételeiről beszélt egy nyilvános rendezvényen. Logikailag nehezen követhető volt, látszott, hogy idegen a terepen az egész addigi életét pártapparátusokban töltő fiú. De a meghívott vendégek színvonalasak voltak, a vendéglátóhely különterme pedig tele volt érdeklődőkkel, azt mondták, főleg kerületi pártaktivisták, de mások is, például mi.

Azóta a pártelnöksége alatt a párt képviselőinek száma negyedelődött. Ma már csak maga Komássy Ákos az egyetlen képviselő, kiszorította a nála lényegesen aktívabbakat. A pártszervezete internetes fórumát megszüntette, a párthoz kötődő blog szerkesztője magányosan posztolgat, aktivistáknak híre-hamva hónapszámra.

A pártelnök havonta elmegy a testületi ülésre, a mondandója egyre kevésbé különböztethető meg a polgármester stábjától. A mélypont számomra az április közepi ülésen játszott szerepe volt, az iskolaigazgatói pályázatok véleménye kapcsán kiderült, amit régóta lehetett sejteni magából kipréselt félmondatokból, ülések beszámolóiból, ahol nem készült nyilvános jegyzőkönyv. Komássy Ákos helyesnek tartja a szegények és romák elkülönítését a pedagógiailag eredménytelen, a végzettek számára munkapiaci esélyt nem adó iskolában:

"Az a javaslata, hogy kevésbé a kompetencia-mérési eredményeire koncentráljanak, mert azok fontos indikátorok, de a valódi válság kezelése sokkal inkább kulcskérdés. Például az ökoiskola-vízió, ami a program végén szerepel, az kifejezetten előre mutat. Meg kellene próbálni, az illetékes állami hatósággal együttműködve eljutni oda, hogy belássák és kimondják, hogy a Lakatos nem egyszerűen csak iskola, hanem társadalmi rehabilitációs intézmény is. Levették az általános művelődési központ jelzőt róla, de ettől még van egy ilyen társadalmi funkciója is. Szerinte fontos feladatuk lenne, amennyire a Képviselő-testület hatása itt érvényesül, hozzá kellene járulni ahhoz, hogy az iskola megszabaduljon ettől a névhez kapcsolódó befogadhatósági korlátozástól."
"Örömmel olvasta, hogy nyolc szakmai munkaközösség, és két szakszervezet és közalkalmazotti tanács is működik az intézményben. Tudja, hogy nagyon pici lélekszámot mozgat majd az intézmény, de ezzel együtt ezek szerinte fontos letéteményesei annak, hogy valamiféle közösségi fejlődés ott kellő táptalajra találjon."

Össze sem tudom számolni, hány bornírt tévedés, kínos pótcselekvés, a helyi Fidesz és MSZP, konkrétan a Komássy képviselő által elkövetett korábbi sumákság utóélete van ezekben a stílusukat tekintve is zavaros mondatokban. Jóvér Béláné egy cikluson (talán még hosszabb időn át) kapott oktatásügyi tanácsadói szerződése, aminek produktuma láthatatlan, a pártelnök választás előtt kapott önkormányzati tanácsadói megbízása, a lagymatag és érdemi kritikát nélkülöző választási kampány, a szociálisnak mondott városrehabilitáció súlyos problémáinak elhallgatása a fideszesekkel karöltve, a pártszervezet kiüresítése a gondolatoktól, mind ott van.
süti beállítások módosítása