A mi Józsefvárosunk

360. Baross tér, egykoron

2015. április 28. - LaMaa

06.jpgMegint eszméletlen jó képet rakott fel a 8ker az fb-oldalára: Baross tér, 1940 (fotó: Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből). A képen ugyan a Baross szobor* nem látható, de ekkor már ott állt – és 2013 óta ismét – az eredeti helyén. A képen természetesen a Keleti pályaudvar is látható, melynek eredeti elnevezése Magyar Királyi Államvasutak indóháza volt, és 1884. augusztus 16-án nyitották meg.

1892-ben keresztelték át Keleti pályaudvarra, de nem fekvéséről, hanem a vasúttársaságról kapta a nevét. A fogadóépületet Rochlitz Gyula, a csarnokszerkezetet Feketeházy János tervezte, az eredeti szobrok Bezerédy Gyula, a freskók Lotz Károly és Than Mór alkotásai (a kilenc freskóból nyolc Lotz Károly, egy pedig Than Mór műve). Főhomlokzat fülkéiben James Watt és George Stephenson szobra áll.

keleti_pu1940.jpg

A pályaudvar óra alatti oszlopainak tetejét is szobrok díszítették, melyek azonban az 1930-as évek közepén eltűntek. A négy fülkeszobor négy allegorikus alakot ábrázolt, ezek a bányász (a nehézipar megtestesítője), fonónő (könnyűipar), marokszedő nő (mezőgazdaság) és kereskedő (kereskedelem) alakjai, amelyek a vasútnak a gazdasági élet különféle területeihez való kapcsolódására utaltak.

Szabó Péter, a Képzőművészeti Egyetem docensének kutatásai szerint egy 1935-ös felvételen még láthatók az eredeti szobrok, de 1936-ban már nem. Valószínű, hogy a kőanyag tönkrement és ezért távolították el azokat. A most újra látható szobrok az eredeti rajzok és fényképek alapján Janzer Frigyes és Gyurcsek Ferenc szobrászművész által újraalkotott művek 2003-tól díszítik újra a homlokzatot.

* Baross Gábornak eredetileg a tér közepén álló szobra Széchy Antal alkotása. 1967-ben – amikor a metró miatt nagyszabású építkezések kezdődtek – a szobrot szétszedték, és elszállították a Kerepesi temetőbe. A munkálatok befejezése után, 1970-ben a pályaudvar Thököly út felé néző, indulási oldalán került elhelyezésre, a Verseny utca bejáratánál.

baross_szobor2006.jpg

baross_szobor2013.jpg

A Baross tér mostanra befejeződött (?) átépítése lehetővé tette, hogy a restaurált szobor újra központi helyre kerüljön, a műalkotás ismét a tér Rákóczi út felőli, nyugati oldalán kapott helyet, a Kerepesi út és a Thököly út között, nem messze egykori avatási helyétől.

***

A teret, ami kábé olyan nyolc-tíz évig volt lezárva, mostanra – legalábbis ezt állítja mindenki – befejezték. De bármibe lefogadom, hogy öt éven belül újra föltúrják, és sosem lesz olyan, mint egykoron volt. Azaz: fű, fa, virág, szökőkút.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr157406506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása