A mi Józsefvárosunk

327. Séta a temetőben II.

2015. február 24. - cbfm

Idén februárban van a 95. évfordulója annak, hogy Bacsó Bélát és Somogyi Bélát az Ostenburg-különítmény tisztjei a nyílt utcán elrabolták és meggyilkolták. Emlékezés- képp – a Népszava, s így az egész magyar baloldal mártírjaira – a pénteki napsütésben kerékpárra ültem, és felkerestem sírjaikat a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

temeto2-2.jpg

Somogyi Béla és Bacsó Béla sírja a 20-3 parcellában. Közvetlen mellettük Koltói Anna sírja

temeto2-1.jpg

Bacsó Béla emléktáblája a Német utca (korábban Bacsó Béla utca) 20. falán

Ha már a temetőben jártam több sírt is felkerestem. A nemrégiben elhunyt Horn Gyula és Csécsei Béla síremlékei a legutóbbi látogatásom óta elkészültek.

temeto2-3.jpg

temeto2-4.jpg

A Putyin látogatásra felújított szovjet katonai parcellát is meglátogattam, hogy szemügyre vegyem azt a bizonyos obelixet. Nos, a sajtó az első fotón szereplőt kapta fel, de annál jóval több is van. Alább azok fotói közül kettő, melyeken szerepel az "ellenforradalom” szó.

temeto2-5.jpg

temeto2-6.jpg

A parcella közepén lévő emlékművet koszorúzta meg Putyin, s ezen koszorúra vigyáz a Készenléti Rendőrség is majd a következő hetekben. Engem pl. arra szólítottak fel, hogy a sírkert és különösképp a parcella területén ne üljek kerékpárra, hanem toljam azt. A parcella igen igényesen lett felújítva (a sírkövek, emlékművek, a kis ortodox kápolna, valamint a parkosítás és térkövezés).

temeto2-8.jpg

(Putyin végül is nem az 56-ban, hanem a 45-ben meghalt szovjet katonák emlékművénél koszorúzott.)

Más. De lehet, hogy nem is annyira más, hiszen Bacsóval és Somogyival kapcsolatban is időről-időre felmerültek leküzdhetetlen "átnevezési vágyak” itt nálunk, Józsefvárosban is.

Mióta az Origo beszámolt a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezéséről, több nyilvános nyilatkozat is született, amelyek közül a legnagyobb visszhangot Barok István, a Ságváriban 37 éve tanító pedagógus írása váltotta ki, amelyet az emblematikus tanár Facebook-oldaláról átvettek, vagy szemléztek internetes portálok. "Iskolánk névadó- jának élete és főleg halála a mai napig megosztja a közvéleményt, s most jött el az ideje a Hatalom részéről, hogy leszámoljon Ságvárival" – írja többek között. Szerinte Ságvári, „a fennálló rezsim szemében Bűnös!" Barok tanár úr szerint Ságvári első és legsúlyosabb bűne, hogy zsidónak született, és ahelyett, hogy önként felszállt volna az Auschwitzba indított marhavagonok egyikébe, harcolni merészelt. A másik fő bűne a baloldalisága volt, a Kommunisták Magyarországi Pártja ifjúsági tagozatának „titkára" volt.

***

A névváltoztatás joga eddig a fenntartó Szegedi Tudományegyetemet illette, ám egy tavalyi törvénymódosítás ezt átruházta az illetékes miniszterre. Balog Zoltán eltökélt abban, hogy az oktatási időszak végén új nevet kell találni az iskolának.

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr567212131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása