A mi Józsefvárosunk

322. Víg utca 18.

2015. február 15. - LaMaa

04.jpgTudom, tudom, jön a Putyin, nagy az izgalom, még a csatornafedeleket is lehegesztették (csak nem félnek, hogy khmmm… lába kél?), meg azért azt is izgalmas lenne megtudni, hogy végül is kik fosztogatják a kerületet, no mindegy, nekem azt mondták, hogy legyek szíves folytatni a százéves házak sorozatot, hát leszek szíves, folytatom. Amúgy is már csak két Víg utcai ház van hátra, essünk is túl rajta.

1914. május 4-én özv. Michl Alajosné a Bérkocsis utca (Bérkocsis u. 25/a) és a Víg utca sarkán álló 34930-1 helyrajzi számú telken építkezésre nyert engedélyt, 1914/15-ben itt épült fel premodern bérháza – melyet 1916-ban már át is alakíttatott, négyemeletesre. Az eredetileg háromemeletes házat a korszak egy kevésbé ismert építésze, Zuschmann János tervezte. A rendelkezésre álló források szerint Zuschmann a Magyar Iparművészeti Társulat rendes tagja volt, építésvezetőként tevékenykedett többek között Ybl Miklós és Hauszmann Alajos építészeti irodájában.

vig18-1.jpg

vig18-2.jpg

A Budapesti czím- és lakásjegyzék 1914-es kiadása betekintést nyújt a lakóösszetételbe, foglalkozásukat nézve magánzókkal, kisiparosokkal (paplanosok, cipészmester, asztalos), varrónőkkel, egy-egy fa- és szénkereskedővel, fodrásznővel és baromfikereskedővel találkozunk. 1944-ben – mint több épület a környéken – ez a ház is „csillagos ház” volt.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr697177993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása