A mi Józsefvárosunk

319. Víg utca 15.

2015. február 09. - LaMaa

07.jpgTérjünk vissza egy pillanatra – a hosszú kések csattogása közepette – eredeti témánkhoz, a 100 éves házakhoz. Már csak három Víg utcai ház van hátra a 2014-es listáról, kezdjük is rögtön a Víg utca 15. számmal. A Bérkocsis utca sarkától egy házzal beljebb 1914-ben épült fel ez a premodernbe hajló, késő szecessziós bérház Román Ernő és Román Miklós tervei alapján. Az építtető Janács Jánosné volt.

Mára már nagyon megkopott, kár érte, az utca egyik legszebb háza lehetne, de így, ebben az állapotában nem az. Pedig valaha a homlokzati négy erkélyt és a nagyméretű ablakokat szecessziós díszek fogták közre, de ezekből csak itt-ott maradt valamennyi.

vig15-1.jpg

vig15-2.jpg

A házon belül igényes, szép műlakatosi munkákat láthatunk, ám nem tudni, hogy ezek kinek a kezemunkáját dicsérik. Az oldaltengelyben nyíló kapubejáró és kapu formálására szintén nagy hangsúlyt fektettek, ám jelenleg ezek állapota is siralmas.

vig15-3.jpg

Az épület állapotához kapcsolódóan még megemlíteném, hogy nagy valószínűséggel legalább 40-45 éve a kutya se nyúlt (lsd.: felújítás) hozzá a házhoz, a kapu mellett ugyanis még mindig látható a régi háztábla: Pogány József utca 15. Merthogy a Víg utca ezen szakasza (is) 1968-tól mintegy két évtizeden át Pogány József (1886-1939) újságíró, a Népszava munkatársa, középiskolai tanár nevét viselte. 1944-ben – csakúgy, mint több épület a környéken vagy a Teleki téren – ez a ház is "csillagos ház” volt.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr627155805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása