A mi Józsefvárosunk

296. Józsefváros 2014.

2015. január 02. - Amijo

05.jpgAdjon az Isten szerencsét,
szerelmet, forró kemencét,
üres vékámba gabonát,
árva kezembe parolát

(Nagy László: Adjon az Isten)

A fenyő- és bejgliillat lassan elszállt, angyalszárny se rebben, elmúlt a karácsony és tegnapelőtt a 2014-es esztendő is. Egy évvel megint idősebbek, tapasztaltabbak, okosabbak lettünk (ha lettünk), ennek örömére – ahogy ilyenkor már szokás –, nézzük meg Józsefváros most eltelt egy évét. Zanzásított, szubjektív beszámoló következik.

Igazi térfelújítási-átadási lázban telt el az év a kerületben, lett dísztér, zenélő kút, legális pártkereszt és színesre festett homlokzatok, volt piacátadás és bezárás, Kék Pont kitiltás és végletekig fokozódó drogszemét, választási ígérethalmok, elhanyagolt házak és negyedek, szegényedő lakosság, várható kilakoltatások, polgármester nélküli közmeghallgatás. Tavaly sem volt jó szegénynek lenni az újjáépülő Józsefvárosban.

kalvaria20140703-5.jpg

És még néhány hír 2014-ből, amire érdemes részletesebben visszatekinteni. Először is kezdjük azzal, hogy a nézettségi adatok alapján azt az írást olvasták itt a legtöbben, amiből megtudhattuk, hogy Józsefváros polgármestere kirúgott egy tisztviselőt, mert Kocsis Máté tökös gyerek, nem alkuszik, kerül amibe kerül, mármint az Önkormányzatnak.

teleki_teri_piac2.jpg

De történt azért bőven más is az eltelt esztendőben. Példának okáért volt két választás, áprilisban Vas Imre nyert a választókerületben, októberben meg Kocsis Máté maradt a polgármester, méghozzá teljes testületi többséggel. És persze átadták idén a Teleki teret, ezen belül „kis” késéssel a piacot is, immár sokadszorra megújult a Kálvária tér és legálissá vált a kettőskereszt, átépítették a Horváth Mihály teret, ami egyúttal a kerület főtere lett.

Szintén idén adták át a Ludovikát, a II. János Pál pápa teret kutyafuttatóstól és végre járhatóvá vált a Baross tér is. A polgármester márciusban bezengte a Ludovika terjeszkedéséhez igazodó városrehabilitációs programot, így elkezdődik az Orczy-negyed átalakítása is (a terveknek azonban jelenleg nincs nyilvánosan elérhető formája).

kekpont_kaiser.jpg

Aztán: hosszas huzavona után bezárták a józsefvárosi piacot, és az önkormányzat nagyobb dicsőségére felszámolták Kék Pont tűcsere programját is. A polgármester drogszakértővé lépett elő, de az év végi, hajnali közmeghallgatáson már nem is jelent meg. Rendőrségi, tűzoltósági hírekből sem volt idén hiány, lett arcfelismerő kamerarendszer, volt több tűzeset is, közben mindenki megismerhette a Magdolna utca 12. szám alatti ház felújítási kálváriáját. A Bárka Színház problémáját nem sikerült megoldani, de lettek új parkolási övezetek, elindult a 4-es metró is – három józsefvárosi állomással és „egy stranddal”.

papa_ter1.jpg

Ezek voltak úgy nagyjából 2014 történései Józsefvárosban, de ha már az írás legelején szóba került, nézzük meg így a legvégén az öt, 2014-ben legolvasottabb poszt listáját (a mérés 2013. november 15. óta számol):

Ez volt tehát Hölgyek, Urak – ha csak így szubjektíven is, a teljesség igénye nélkül összeszedve – a tavalyi év Józsefvárosban. A magunk részéről most és itt mi is Boldog Újévet kívánunk minden kedves olvasónknak! BUÉK! És innen folytatjuk.

A Szerkesztők

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr137035049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása