A mi Józsefvárosunk

291. Bérkocsis utca 25/B

2014. december 22. - LaMaa

05.jpgFolytatva az idén 100 éves házak bemutatását, nézzük a listán következő épületet, amely a Víg utca sarkától pár lépésnyire, a Bérkocsis utca 34931 helyrajzi számú telkén áll. Semmi különlegesség, hacsak az nem, hogy a mára már igencsak megkopott homlokzatú kétemeletes, egyudvaros eklektikus lakóház 1914/15-ben épült. A homlokzat egyszerű vakolt felületű, a földszintjén félköríves kapu- és íves záródású üzletnyílások.

A következő szinten egyenes záródású ablakok láthatók. Ezek egyszerű egyenes kerete- zéssel ellátottak, a második emeleten timpanonos szemöldökűek.

berkocsis25b-1.jpg

berkocsis25b-2.jpg

Tervezőjéről, építőjéről és építtetőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Ami biztosan tudható, helyén korábban egy szintén kétemeletes, 1888-ban épült bérház állt, annak építtetője, tervezője és kivitelezője (építőmester) Kernstock József volt.

Az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) felsorolásában sem szerepel a ház, de Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint idén volt 100 éves, így az igen kevés (semennyi) adat ellenére is itt a helye.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr507005727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása