A mi Józsefvárosunk

276. Megint egy kilakoltatás

2014. november 26. - cbfm

05.jpgMost épp nem nálunk, de nem is ez a lényeg. Röviden: november 24-én, hétfőn a kőbányai önkormányzat utcára tett egy asszonyt három gyerekkel, néhány nappal a december elsején életbe lépő kilakoltatási moratórium előtt. A hírek szerint háromhavi bérleti díjjal tartoztak. A család még 2007-ben szedett össze egy 41 ezer forintos bérleti hátralékot, adta hírül a jogi képviseletet is nyújtó A Város Mindenkié civil szervezet.

Az önkormányzat felmondta a szerződést, de az asszony (három gyerekkel) nem költözött ki, mert nem volt hova menniük, ezért az önkormányzat bírósági eljárást indított ellenük, de nem az elmaradt hátralékok rendezése miatt, hanem a lakás kiürítése céljából. A bíróság a tartozás jogosságának megítélése után – bár azt senki sem vitatta – elindította a lakás kiürítését úgy, hogy a tartozás rendezésére nem adott esélyt.

kobanya_kilak1.jpg

Kopiás Attila civil aktivista egy posztban írta le és szedte ízekre, mi is a baj az állam és az önkormányzatok szegényellenes politikájában. (Mindenkinek melegen ajánlom a teljes írást, itt olvasható el). Összefüggések röviden, melyeket érdemes lenne végre felfogni:

  • Egy kilakoltatással mindig együtt jár a család szétverése: az anya megy a hajléktalanszállóra, a gyerek meg a nevelőintézetbe – onnan meg szinte biztos, hogy a börtönbe/pszichiátriára/utcára.
  • Az önkormányzatok elképesztő rugalmatlanok a tartozások átütemezésénél, a részletfizetés engedélyezésnél.
  • Magyarországon az a felfoghatatlan gyakorlat uralkodik, hogy a növekvő szegénység és a szociális kiadások csökkenése közben is egyre több és több adóforintunk megy el arra, hogy "iszonyatos méretű mélyszegénységbe lökjünk egyre több embert".

Havi pártízezres lakhatási és ápolási támogatás elég lenne, hogy ezek a családok legalább együtt és lakásban tudjanak maradni. Ezzel szemben innentől az államnak százezres nagyságrendű kiadása lesz azzal, hogy a hajléktalanellátó és nevelőintézeti rendszerben biztosítson helyet négy ember számára.

A kőbányai önkormányzat szerint jogos volt a kilakoltatás, mert milliós tartozást halmozott fel, áramot és gázt lopott a család. Közleményük szerint 12 éve próbálják megoldani a család helyzetét, de azok minden együttműködést elutasítottak, ráadásul a szomszédok folyamatosan panaszkodtak a család közösségellenes viselkedése miatt.

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

***

Ezt meg csak úgy a végire: 1-2 hónapos lakbérhátralék miatt bárki pillanatok alatt az utcára kerülhet az önkormányzati lakásából. Méghozzá törvényesen. Hasonló ügymenet- tel, mint azt alkalmazzák az önkényes lakásfoglalók esetében. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog ezen két korábbi posztját: Hajléktalangyár, Választás után.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr986935133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása