A mi Józsefvárosunk

242. Jártomban-keltemben 14.

2014. október 03. - Amijo

03.jpgKálvária utca 10. - tetőmizéria
A Kálvária utca 10. szám alatti ház 100%-ban önkormányzati tulajdonú, és az utcában biztosan a legrosszabb állapotú házak egyike. Az Önkormányzat illetékesei szerint bontásra váró ingatlan együttesről van szó, így a lakások bérlői nem vehették azokat meg. Bontásra vár, de az elmúlt négy évben ebben sem volt előrelépés, de a szükségszerű javításokat sem végzik el.

A Kálvária 10. címen két lakóépületet találunk, az első rész (utcafront) földszintes, 5 lakással, míg a hátsó rész ehhez hozzáépített, de már kétszintes, 6 lakással. A lakások közül 8-at laknak, a többi üres, lefalazott, vagy kiégett. Az épületek között egy élhető kis udvar van, csendes nyugodt környéknek tűnik. Persze nem volt ez mindig így, mert 2010-ben még nyitott kapukkal lehetett itt élni, azóta viszont drogosok által megszállt területté vált, így a kaput zárni, értékeiket védeni kell. Kevesen emlékeznek már Pintér Sándor 2010-es ígéretére, miszerint „2 hét alatt rendet teszünk”, aztán eltelt 200 hét is, de csak rosszabb lett.

kalvaria10-1.jpg

A ház az utcáról sem nyújt bizalomgerjesztő képet, és a benti állapotok ezt csak rontják. Az utcafronti épület tetőszerkezete életveszélyes, a cseréphéjalást tartó lécezés és gerendázat katasztrofális állapotban van, a bérlők-lakók minden esőzésénél a lakásukban is áznak. Azonnali kiköltöztetést javasolok, mert egy nagyobb hóteher miatt az egész tető rászakadhat a födémre, az pedig a bérlőkre. Tudják ezt az illetékesek is, mégis elképesztő nemtörődömség tapasztalható. A beázó tető javítása, a lyukak alá rakott három vödörrel került „kijavításra”, mivel nincs keret a házra, mert bontásra vár. Az épület egyébként látványosan megsüllyedt, ami tovább rontja a helyzetet, és sürgős beavatkozást igényel.

kalvaria10-2.jpg

kalvaria10-3.jpg

A hátsó épületrész sem kevésbé romos. Bár ennél az épületnél már kijavították a tetőt, és azon újszerű cserépfedés díszeleg, nem került végleges megoldásra a kevéske függőfolyosó problémája. A dúcolás még 2010 előtt került beépítésre, hogy a függőfolyosó ne szakadjon le, de ezt azóta sem sikerült helyreállítani. A két épületrész korábban összefüggő épület- együttest alkotott, de a közülük ki-lebontott épületrészek miatt „kettéváltak”. Amennyiben ezt így lehetett korábban, akkor lehet most is, azaz az első részt sürgősen bontani kellene.

Sajnálatos, hogy ez ügyben nem történt előrelépés az elmúlt 4 évben sem, és az is, hogy erre esély sincs, ha marad a jelenlegi vezetés, mert akkor ugye marad minden a régiben, és csak terekre, meg stadionokra költünk.

Körmendi Gábor Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr256757283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása