A mi Józsefvárosunk

201. Isten szeme

2014. augusztus 09. - SziliBalazs

02.jpgUgye a gyerekmondóka úgy szólt régen, hogy „isten szeme mindent lát, ne lopd el a léniát”! Aztán most, több mint fél évszázad múltán térfigyelő, arcfelismerő kamerákat vetnek be – leginkább a VIII. kerületet figyelve –, hogy az állam szeme is lásson mindent. Azt, hogy hol járunk, hova megyünk, ott meddig vagyunk, és mit csinálunk. Józsefvárosban van a legtöbb mindent látó szem, sőt a rendszer továbbfejlesztéseként 250 millióból arcfelismerő kamerák pásztázzak a közterületeket.

Biztonságosabb lesz ettől minden az tuti, hiszen a gazok nem tudnak úgy osonni, lopakodni, hogy a kamerák segítségével nem kapnák rajta őket a gaztetteiken. Az már más kérdés, hogy honnan tudják majd a kamerák, hogy ki készül gaztettet elkövetni – vagy követett is már el – és ki az, aki csak a kollegájával vagy kolleganőjével bandukol az utcán, nem sejtve, hogy közben már TV sztár lett belőle valamelyik megfigyelőponton.

terfigyelo1.jpg

És az is más kérdés, hogy a bíróságokon szaporodni fognak a válóperes ügyek, az egyik hétvégén a kikapós asszonykák, másik hétvégén az elhajlásra hajlamos férfiak fognak tiltakozni, hogy már ennyi kis boldogság se jár nekik, holott a boldogság alkotmányos jog?! Mert nem lesz étterem, presszó vagy mellékutcából nyíló ósdi ház, aminek a bejárata, kapuja, kapualja ne lenne bekamerázva.

De aztán eljön az idő – ismerve az emberi leleményességet – hogy bizonyos kamerák bizonyos helyzetekben elkezdenek majd „szemet hunyni”, mert tudni fogják, hogy mikor kell elfordítani lencséjüket és bebizonyosodik, hogy bizony nem mindig objektív az objektív. Aztán jön a szelektálás, mert a napnál világosabb lesz, hogy a hülyén becsületeseket nem érdemes megfigyelni, mert minek, másokat, akik nem becsületesek, de nem is hülyék, pedig nem szabad!

Az államérdek az államérdek, ha mégannyira meresztik is majd a szemüket a kamerák. Ahogy az se kizárt, hogy két kamera megtetszik egymásnak és javában szemezni fognak egymással, miközben alattuk lopják az autót…

Szili Balázs

***

Ajánlott irodalom:

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr136589345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása