A mi Józsefvárosunk

199. Volt egy kampányzáró

2014. augusztus 05. - Amijo

04.jpgDebrecenben a tavaszi országgyűlési választás kampányzáróján Orbán Viktor beszéde előtt egy verset szavaltak. A tömeg éljenzett, helyeselt. Ugyan a vers a 2004-es népszavazásról szólt, de az országgyűlési kampányzárón elmondva új értelmet nyert.
Íme a vers, Kotzián Rudolf verse, és zárójelben annak mai, aktuális értelmezése:

Ahogyan szavaztál...
"Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!
Úgy mondjanak neked IGEN-t, avagy NEM-et!
Úgy nyújtsanak feléd majd segítő kezet!
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!"

orban2014.jpg

A Fidesz kampányzáró rendezvénye Debrecenben. (Fotó: Huszti István / Index)

(A néni botjára támaszkodva próbál leszállni az autóbuszról. A buszsofőr nem találta el a megfelelő kanyarodást, így jó fél méter van a járdaszegély és a busz között. A néni kétségbeesetten néz a buszra várakozókra. Talán akad egy, aki segítő kezet nyújt, és lesz kire támaszkodni a fél méteres ugráskor. S igen, a tömegből már indul is egy fiatal- ember. Mosolyog, és keze a néni keze felé lendül. De állj! Nem oda Buda!
- Kire tetszett szavazni? – kérdi
A néni kicsit meglepődik, miközben az egyensúlyt keresi, félig már lelépve a buszról.
A) variáció
- A Fideszre gyermekem, csak a Fideszre!
- Akkor tessék jönni – Szól nyájasan a fiatalember. S még mondja valaki, hogy nem segítőkészek a fiatalok.
B) variáció
- Az MSZP-re gyermekem!
- Akkor tessen pofára esni nyugodtan – szól a fiatalember és nagyot köp oda, ahová a néni várhatóan érkezni fog.)

...

"Úgy mentsenek ki a lángban álló házból!"

...

(Emberek, jöjjön mindenki segíteni! Ég a Mariskáék háza! – kiabálja egy férfi a falu főutcáján rohanva, kezében egy vödör.
X-ék pattannak a televízió képernyője elől, ott hagyják a hírtv adását és rohannak ők is!
Az ajtóban vannak, amikor hallják a rohanó férfi hangját!
- Jöjjenek, bent ég a kicsi újszülött is!
- Akkor ezek a Kovács Mariskáék, nem a Tóth Mariskáék. Azok baloldali szavazók! Hát égjenek csak azokban a vörös lángokban! – mondják, és visszaülnek a televízió elé.)

...

"Úgy húzzanak ki a vad, dühöngő árból!"

...

(Jön az ár, hatalmas. Rogynak a tetők! A helikopter még időben érkezett! Sok embert tud megmenteni. A reflektorok fényében látszanak a szerencsétlen fuldoklók. Néhányan fa- ágakba kapaszkodva próbálnak menekülni. A helikopter hangosbemondójából a követ- kező szöveg hallható:
- Kérem a jobboldali szavazókat, fogják meg a kötél végét! Amennyiben egy baloldali szavazó is felkapaszkodik a kötélre, azt innen a magasból visszadobjuk!)

...

"Éhhalál küszöbén úgy kapj majd kenyeret!
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!"

...

Baloldali szavazó vagyok. Most, hogy is kell bánni velem? Az Alaptörvény IX. cikkelye szerint mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra. Így nekem is.

Kedves Kotzián Rudolf Úr és mindazok, akik sorait hallgatva Debrecenben és széles e világon éljeneztek!
Ha az utcán véletlenül elesik előttem, fel fogom segíteni, mindegy hogyan szavazott!
Ha vízbe esik és fuldokol – bár csak kutyaúszásban tudok evickélni –, biztosan maga után ugrom, vagy bárki után aki fuldoklik, mindegy hogyan szavazott!
Ha látok egy éhezőt, és módomban áll, hogy segítsek, akkor is segíteni fogok, ha történetesen Ön lesz az, aki egy szelet kenyeret kér!

Azért mert ember vagyok, bárhogy is szavaztam!

Szili-Darók Ildikó

***

Kotzián Rudolfról – a Nemzeti Együttműködés Rendszerének költőfejedelméről – május legvégén jelent meg egy írás az Örülünk, Vincent? blogon. Ott ugyan egy másik verse szerepelt, és a poszt írója ahhoz fűzött egy megjegyzést, de azért érdemes elolvasni. Íme: "Kedves Viktor, amikor kedvenc sörözőnkben aláírattad velem a Társadalmi Szerződést, a száznegyvenhetes pont az volt (tudod, közvetlenül az után, hogy "nem fogunk magyar köz- gazdaságtanról delirálni, vagy ha mégis, letagadjuk") hogy azokat a verseket, amelyekre még rá is van írva, hogy szar, nem adjuk elő frekventáltabb köztereken. Biztos elfelejtetted, de nem baj, nekem megvan az eredeti példány.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr246574387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása