A mi Józsefvárosunk

197. Közbeszerzés meghekkelve

2014. augusztus 01. - SziliBalazs

06.jpgA Közbeszerzési Bíráló Bizottság elérte, hogy a 2014. évi közbeszerzési tervben kizárólag nyílt pályázatos közbeszerzési eljárások legyenek, felváltva a hagyományosan meghívásos pályáztatást. A nyílt pályázat időigényesebb, de a szabad verseny szellemének jobban megfelel, mint az önkormányzat által kijelöltek pályáztatása. Azonban a közbeszerzési tervbe csak azok a munkálatok kerülhetnek be, amelyek elvégzéséről már a terv elkészítése előtt született döntés.

Azok a munkálatok, amelyek elvégzéséről később születik döntés nem szerepelnek a közbeszerzési tervben, de evidencia, hogy azok közbeszereztetése is hasonló elven működjön. És persze annak se volna akadálya, hogy a közbeszerzési tervet ilyenkor előre és ne utólag módosítsák. Az evidenciák persze nálunk másképpen működnek.

kozbeszerzes1.jpg

Önkormányzatunknál az evidencia, hogy ami nem szerepel a közbeszerzési tervben, arra annak elve sem vonatkozik. Az Alföldi és Sárkány utca, majd a Tisztes és Delej utca, valamint a Horánszky utcai bölcsőde felújításának pénzügyi fedezetéről szóló előterjesz- tések mindegyike olyan késői időpontban került a Képviselő-testület elé, ami miatt a Közbeszerzési Bíráló Bizottság a nyílt pályázat esetén azzal a problémával nézett szembe, hogy a munkálatok elhúzódnak őszre, amikor akár rossz idő is lehet, ami negatívan befolyásolhatja a munka minőségét. Az érthető, hogy a bölcsődének szeptembertől fogadni kell a gyerekeket, de útfelújítást én láttam már ősszel végezni.

Persze az aggodalom jogos, még megfáznak a mesterek.

A Közbeszerzési Bizottság tagjainak többsége súlyos kockázatnak érezte a munkálatok késő őszre húzódását, ezért, bár nehezményezték, hogy döntéskényszerben nem tudnak szakmailag megfelelő döntést hozni, de hosszas vita után elvetették az MSZP delegáltjának javaslatát, a nyílt pályázati kiírást. A harmadik meghívásos kiírás után a Bíráló Bizottság egyhangúan úgy döntött – tehát a FIDESZ delegáltjai is –, hogy írásban tiltakoznak azért, mert a döntés előkészítés nem megfelelő időzítése miatt a Bíráló Bizottság csak akkor tudja tárgyalni a közbeszerzés kiírását, amikor már idő szűke miatt nincsen lehetőség nyílt közbeszerzési eljárást kiírni. A Bizottság így nem tud a megalakításakor megfogalmazott céloknak megfelelni, vagyis a közbeszerzés tisztaságát, szakmaiságát biztosítani.

A Bizottság petícióját, Aljegyző Asszony fogja a Képviselő Testület elé terjeszteni, annak legközelebbi ülésén. A közbeszerzésekről a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság dönt, ennek ülésein nem vesznek részt a Polgármester és Alpolgármesterek, így a feltett kérdésekre a Jegyzőt kinevezése óta is helyettesítő Aljegyző Asszony válaszol. Ő mindig elmondja, hogy a meghívásos eljárás a vonatkozó törvényekkel nem ellentétes, a közbeszerzési terv nem kötelező érvényű az abban nem szereplő kivitelezések esetén, stb. Miután minden olyan állítást megcáfolt, amelyek el sem hangzottak, jön a fő érv, későn döntött a testület a felújítás fedezetéről, így kevés az idő, jön a hideg, et cetera.

Elmondtam, hogy sem az utak, illetve az bölcsőde állapota nem nyárelőn romlott le nagy hirtelen, a fedezet sem váratlan támogatásból ered, hanem abból a pénzmaradványból, amelyről már tavasszal kiderült, hogy a hagyományoknak megfelelően a tervezettnek a többszöröse. Így a késői döntéshozatalból az a következtetés vonható le, hogy szándékos trükközés történik, melyhez elvtelenül használják eszközként a Bíráló Bizottságot.

Miután a válaszra kijelölt aljegyző (mulatságos, ahogy a protokollnak megfelelően megköszöni azt a szót, amit nem hogy nem kért, de szemmel láthatóan a háta közepére sem kívánt) nem döntéshozó személy, akik meg kompetensek lennének nincsenek jelen, ezért befejeztem a parttalan vitát, és megnyomtam a nem gombot.

Szili Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr846563879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása