A mi Józsefvárosunk

194. Közmunkások száma...

2014. július 28. - akoskomassy

02.jpg… azaz, hogyan kell minket hülyének nézni

Mindenekelőtt hadd kezdjem azzal, hogy szerintem ma Magyarországon a politika legfontosabb feladatainak egyike, hogy munkát, munkahelyet, tisztességes megélhetést adjon mindenkinek, aki dolgozni akar. Éppen ezért a közmunka új rendszerét érdeklődéssel fogadtuk sokan olyanok is, akik sok jót azért erről a négy éve regnáló bagázsról nem gondolunk.

Tettük mindezt úgy, hogy az a közmunka rendszer számaiból látszott, hogy itt megint nem akarnak tisztességes munkáért tisztességes bért fizetni, emlékeznek még a 47 ezerből is meg lehet élni című beszólás körül kialakult viccelődésekre. Tehát tudtuk, hogy csodát nem szabad várni, tulajdonképpen egy közmunkává átnevezett új típusú segélyezéssel van dolgunk, de ha legalább a legszegényebbek egy részének a létéről gondoskodnak így, az is hasznos lehet. De megint kiderült: átvertek, átvernek rengeteg embert, leginkább átvernek nagyjából mindannyiunkat.

napszam.jpg

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatközlése alapján a többek között a Policy Agenda június 23-i elemzése is egyértelműen kimutatta, hogy a kormány átveri az embereket a közmunkával, tulajdonképpen választási propagandaeszközzé silányította a legszegényebb emberek megélhetését. Egészen pontosan persze az kimutatható, ami már elmúlt, és amiről van adat: 2014 áprilisában még 211 ezer fő kapott állást a közmunkában, 2014. májusában már kevesebb, mint a fele, összesen 98.800 ember. Mi történt közben? Parlamenti választás volt április 6-án.

Józsefvárosban ez mit jelent? Senki nem tudja, valós helyi adatokat ugyanis nem kapunk. A pontos információ is lassan a jelenlegi hatalom kiváltságává vált. Az országos számokból következtetve nagyjából az történhetett, hogy a mintegy 400 közfoglalkoztatottból kiraktak májusban mondjuk 210-et. De kitalálták már a hatalomtechnikai céljaikat szolgáló megoldást. 231 milliárdot szánnak az idén közmunkára, amelyből várhatóan októberre ismét feltornásszák 200 ezer fölé a közfolgalkoztatottak létszámát. Milyen cél érdekében? Október 12-én önkormányzati választást tart az ország. Kell az olcsó szavazat a kormánypártnak. Utána majd novemberben és decemberben megint jöhet a tömeges kiebrudalás… meg az éhhalál, vagy a kilakoltatás.

Mert azt azért még célszerű látni még a KSH adataiból, ami a leginkább rémisztő: az áprilisról májusra közmunkából kivetett 113 ezer emberből a túlnyomó többségük, azaz 65 ezer ember minden ellátás nélkül maradt miután leépítették. Józsefvárosi számokra vetítve ez 120 volt közmunkást jelent.

Májusban még legalább nem volt hideg. Novemberben már alighanem fagyni fog…

Komássy Ákos

***

Amúgy meg itt az ideje az újabb rezsicsökkentésnek, hisz múlt hónap óta 4 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága. Mellékesen a Jobbik (12-ről 13-ra) és a szocik (8-ról 10-re) javítottak, a többiek meg sehol sincsenek. Ugorjunk. (Hírnarancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr506554829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2014.07.31. 20:05:09

Kedves elnök-képviselő úr!

Két hónappal ezelőtt felvetettem önnek három témát itt a pártjához közel álló blogban, és a facebookos képviselői fogadóórájában, amiről azt mondta, hogy használja. Választ sem akkor, sem azóta, többszöri figyelmeztetés ellenére, nem kaptam.

A szintén politikai nyilatkozatokra használt facebook-oldaláról törölték a választ hiányoló hozzászólásomat. Ön akkor mailt írt nekem arról, hogy biztosítson, nem ön volt (hanem a pártjuk alkalmazottja vagy volt alkalmazottja, aki a posztot kitette), és hogy foglalkozni fognak a "lokálpatrióta politizálással". Választ azóta sem adott.

A felvetett három téma a következő:

1. Az önkormányzat terve a lakbérhátralékosok egyszerűsített, gyorsított kilakoltatására. Ennek összeférhetetlensége a szociális városrehabilitációval. A fenyegető szubjektív eljárások méltánytalansága, egyéni, családi, társadalmi kárai. A szocialisták cinkos hallgatása, passzivitása az önkormányzati többség tervével kapcsolatban.

2. A szocialisták az országgyűlési választási kampányban két törvénysértésgyanús önkormányzati eljárást tártak fel, majd váratlanul elhallgattak. Sőt ön képviselőként megalázó és indokolatlan módon hagyta, hogy a polgármester bohócot csináljon önből a testületi ülésen. Ahelyett, hogy megnyugtatóan végére jártak az ügynek, az illetékeseket jogilag felelős válaszra késztették volna, nem hajlandók nyilatkozni többet az önkormányzati apparátus önök által megfigyelt, vélelmezhető törvénysértéséről.

3. Az ellenzéki képviselők jövedelmének nagyobb része a kerületben a tanácsadói szerződések révén az önkormányzati intézmények vezetőitől, végső soron a polgármestertől függ, amelyeket/akiket ellenőrizni kellene. Ez felveti az összeférhetetlenség kérdését, mivel az ellenzékieket ellenérdekeltté teszi abban, hogy ellássák a kritikai feladatukat. Az elméleti kockázat sajnos az ön személyes tevékenységében az elmúlt egy évben igazolódni látszik.

Az összegző megállapítás az, hogy a kerületi pártszervezet vezetése, és személyesen ön látványosan és visszatérően kerüli azoknak a konkrét ügyeknek a kritikáját, amelyek az önkormányzati többségnek, konkrétan a polgármesternek feladatot, kellemetlenséget jelentenének. Helyette ön a polgármestert semmire nem kötelező morgolódással, országos ügyekkel, szimbolikus ügyekkel, nemzetközi ügyekkel foglalkozik. Nyilvánvaló, hogy a párt más képviselőinek, aktivistáinak kritikus törekvései is kudarcra vannak ítélve a helyi elnök egyértelmű támogatása és érdekeltsége nélkül.

A kérdések kifejtése, és a kudarcos figyelmeztetések a blogon és a fogadóórájában ezeken a linkeken:

mijozsefvarosunk.blog.hu/2014/05/28/159_az_ep-valasztasrol#comments

mijozsefvarosunk.blog.hu/2014/06/16/168_kalvaria_teri_faktoring#comments

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10152141093946517&id=145832776516&comment_id=10152145391706517&offset=0&total_comments=1

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10152181979976517&id=145832776516&comment_id=10152184091486517&offset=0&total_comments=1

Amijo 2014.07.31. 20:23:01

@vajdapeterutca: Kedves Vajdapeterutca! A kommentet - biztos, ami biztos - külön is továbbitottuk az elnök-képviselő úrnak. (a Szerk.)

vajdapeterutca 2014.07.31. 20:30:26

@Amijo: köszönöm! hasznos lehet

vajdapeterutca 2014.08.04. 21:27:44

Kedves elnök-képviselő úr, kedves Ákos!

Nem szükséges már reagálnia, ha napok óta nem tudott rá időt szakítani. Az elmúlt hónapok semmittevése és hallgatása, az egy év óta az ön bábáskodásával szervezett lakosság nélküli lakossági fórumok, a többséghez szervilis hozzászólásai bőven elegek, hogy megtudjam, amire kíváncsi voltam.

Szili Balázsnak még válaszolok, aztán lelépek innen. Még egy ciklus bizonyára lesz önnek az önkormányzatban, további kellemes lovaglást a polgármester térdén, közéleti jelentőséget ebben már nem látok.

komassy · http://www.komassy.hu 2014.08.14. 22:55:53

Tisztelt vajdapeterutca!

Sajnálom, ha jól látom, számtalan kérdésben sikerült félreértenünk egymást. Ha kritikai megállapításaival nem valamely másik párt érdekeinek szolgálata volt a célja, akkor persze fontosnak tartom, hogy többnyire alaptalan vádjait tisztázzam. Ha civil köntösbe burkolt pártpolitikát játszik, akkor persze nyugodtan felejtse el a reakciót meg engem is.

Nem tudom, ki és miért törölte a fogadóórámról a kérdését, miután azt megírta statikus felületen is, nem éreztem szükségét, hogy ezt felfejtsem. Az új típusú lokálpatrióta politizálással kapcsolatos Önnek írt megkeresésem arról szólt, amit leírtam. Szándékunkban áll egy új,eseti problémákat megoldó, de ugyanakkor abból lehetőség szerint rendszerszerű következtetésekre, megállapításokra is jutó párbeszédkultúra kialakítása, amelynek az eredménye szándékaink szerint egy új fajta lokálpatrióta politizálás lesz. Ebben számítunk több kerületi civil közreműködésére, kritikájára, segítő tanácsaira is, így az Önére is. Ezért írtam Önnek üzenetet és nem az online fogadóórám miatt, azt csak belefoglaltam mellesleg. Az önkormányzat gyorsított kilakoltatási tervével kapcsolatos hírekből fakadó konfliktusba mi álltunk bele legkeményebben, igaz egy tervezett akciónk tavasszal meghiúsult. Legutóbbi információink szerint a polgármester elállt a soron kívüli kilakoltatási ötletétől. Persze azt, hogy meddig, nem tudja senki. Ha a baloldal lesz többségben ősztől mindenféle soron kívüli kilakoltatásnak útját álljuk, bárki is legyen a polgármester.

A két törvénysértésgyanús eljárásként emlegetett eset, ha jól értem, a Kesztyűgyárban lefotózott ismeretlen, a Fideszes képviselőkre címkézett dobozok, amelyekről sosem tudtuk meg, hogy mi volt a tartalmuk a másik pedig gondolom a Mátyás téren készült, internetre felrakott, állítólag önkormányzati videofelvételek ügye. Egyik ügyet sem hagytuk annyiban, csak éppen egyikben sem sikerült semmilyen további eljárás alapját jelentő információra lelnünk. Amúgy pedig, ha jól emlékszem, a kesztyűgyári dobozok ügye nem is létezett volna , ha mi nem csinálunk belőle ügyet.

Az elméleti kockázatról szóló okfejtése egyszerűen nem állja meg a helyét. A 18 tagú képviselőtestület 16 tagja (azaz a polgármesteren és a főállású alpolgármester-képviselőn kívül) kivétel nélkül többletfeladatot vállalt és kapott ennek keretet adó tisztséget (tanácsadó testületi vagy felügyelőbizottsági tagságot) és ezzel járó megbízási díjról szóló döntést a KÉPVISELŐTESTÜLETTŐL. Ezekhez a tisztségekhez a polgármesternek nincs több köze, mint, hogy ő volt az előterjesztő, mint amúgy a képviselőtestületi előterjesztések 80%-ában. A kritikai fellépésünk nem elég kemény voltáról alkotott kritikáját nem osztom, de tudomásul veszem, megfogadom. A következő ciklusban - ha esetleg ellenzéki helyzetben maradnánk – másként valósítjuk meg az ellenzéki politizálást.

Bízom benne, hogy nem valamelyik másik párt ki nem mondott szolgálatában tevékenykedik, ezért a térden lovaglásos és hasonlóan epés megjegyzéseit megkésett válaszom miatt kialakult bosszús hangulata kifejezéseként veszem és sajnálom.

Üdvözlettel:

Komássy Ákos

ultimahora1 2014.08.16. 14:17:26

"Szándékunkban áll egy új,eseti problémákat megoldó, de ugyanakkor abból lehetőség szerint rendszerszerű következtetésekre, megállapításokra is jutó párbeszédkultúra kialakítása, amelynek az eredménye szándékaink szerint egy új fajta lokálpatrióta politizálás lesz." Na ez az - egyébként nyelvtanilag kifogástalan, de - értelmét tekintve a messzi lila tartományokban gomolygó mondat, ami a mai MSZP legrosszabb hagyományaira hajaz.

Mert kétségtelen, hogy az ellenzéki lét - kivált manapság - egyfajta tánc gúzsba kötött lábakkal, de ki akadályozott meg eddig titeket egy "eseti problémákat megoldó,...párbeszédkultúra...és egy újfajta lokálpatrióta politizálás" kialakításában? A kérdés ugyan szónoki, de én mégis megpróbálnék rá válaszolni.Nos, talán éppen az "új eseti problémáktól" való már-már beteges irtózás az, ami hamuszürkévé fakítja a szocik vörös zászlaját. S megmondom, nekem egyre inkább a nyolcvanas évek műbőrkalapos autóstáskás "haladó szellemű" párttitkárjait juttatjátok eszembe, akik az idegeimre mentek a folytonos "csak bátran mondja meg az elvtárs" obligát biztatásaikkal. Én ezeket - a maiakhoz hasonlóan - mindig köszönettel nyugtáztam, s cserébe én is szabadkezet adtam nekik a rólam írott "hangulatjelentéseikhez."

Elismerem, Ákos, hogy - az ugyan nem nekem szóló - reflexiódra kissé élesen válaszolok, de kéretlenül is magamra kell, hogy vegyem a vajdapeterutca-nak címzett, súlyos inszinuációval felérő vádaskodásodat, miszerint "bízom benne, hogy nem valamelyik másik párt ki nem mondott szolgálatában tevékenykedik." Ez bizony elég álnok mondat Ákos, s bár büntetőjogilag ártalmatlan, ám mégsem különb, mintha egy nőnek azt mondanád: "bízom abban hölgyem, hogy ön nem egy repedtsarkú kurva, és hogy a pénzt amit az elébb egy úrtól átvett, nem ez irányú szolgáltatásaiért kapta." Ha jól meggondolom ugyanis, mindkét mondat lehet a feltétlen bizalom jele is...

vajdapeterutca 2014.08.16. 15:43:41

@komassy:

Nem tudok betelni azzal, hogy a több hónapon át felvetett ügyekből, az ön hallgatásának számonkéréséből, az esik le az aktivistáknak, hogy egy másik párt keze lehet a dologban.

Párhuzamosan a facebookon is folyik a beszélgetés, és Komássy Ákos azt írja ott, hogy nem ő gondolja így, hanem "van a szimpatizánsaink és aktivistáink között bőven, aki olvas mindannyiunkat és az ellenkezőjét gondolja erről, mint én".

Nem először passzolja át a dolgot valakinek, aki éppen nem vesz részt a beszélgetésben, de legyen így. Próbálom elképzelni azokat a szimpatizánsokat és aktivistákat, akik figyelemmel követik, hogy mit írnak a közösségi interneten a pártvezetőről, egymás között megbeszélik, és semmi más ügyben nem mutatkoznak. Élő beszélgetések és akciók, internetes viták társasházakról, közterekről, sérülékeny csoportokról, bérházakról, vagy bármi, de még a pártvezető mellett érvelni sem jönnek. Az elmúlt hónapokban kifejezetten kértem őket erre, most azt gondolják, hogy árt a pártnak a beszélgetés, de továbbra is csak egymás és a pártelnök fülébe morognak.

Hagyjuk most a Fidesz és az önkormányzati apparátus törvénysértésgyanús ügyeit a választási kampányban (reagálok majd ezekre is), nézzük a polgármester március végi javaslatát a kilakoltatások önkormányzati hatáskörbe helyezéséről, a lakbérhátralékok okairól.

Szili Balázs és Camara-Bereczki Ferenc véleményét, aktivitását a nyilvánosság ismerheti, ezek nekem tetszenek. Igaz, például Balázs beleáll ügyekbe, aztán hosszú időre eltűnik, ezzel a lakosokon kívül az elnökének is volna dolga. De hogy lenne motivált egy képviselő, vagy egy aktivista, ha azt látja, hogy az elnöke március óta nem tud időt szakítani a témára? Annak ellenére, hogy havonta legalább egyszer alaposan és következetesen számon kérik rajta civil részről? Annak ellenére nem tud időt szakítani az elnök, hogy folynak a mostanra időzített bérházfelújítások, súlyos szervezetlenséggel, műszaki és társadalmi konfliktusokkal, az összes kerületi pártbürokráciák teljes érdektelensége mellett? Hogyan lenne motivált a pártaktivista, ha azt érzékeli, hogy más aktivistákat - mint az összképből sejthető volt, és mint most ön megerősíti - az egészből csak a képviselői helyek megszerzése körüli bennfentes játszmák érdeklik? Másképp fogalmazva, mit ér, ha egy-két pártaktivista beleáll egy ügybe, amennyiben a helyi vezető nem támogatja őket, inkább kerüli a témát?

Legyen szó akár emberek százainak vagy ezreinek létfeltételeit érintő kérdésben, mint ez, amelyek egyébként - ha nem tudnák - a kerületben élő embereket roppant módon érdeklik.

Éppen ezért nem könnyű kitalálni, mi az ön pártjának az érdeke az ügyben, ez is világos.

De mellébeszélni, levegőnek nézni a kérdezőt, másokra mutogatni akkor se, ha a pártelnöknek nem könnyű.

Ákos, közben tudna járni, hogy az ön által említett, élénken figyelő és markáns véleményt alkotó aktivisták itt a pártjukhoz kötődő blogban (vagy a facebookon, ha ott jobb) a saját szavaikkal elmondják, mit gondolnak a folyó városrehab gyakorlatáról, a tervezett kilakoltatásokról, az egyre több helyen elhangzó igényről a lakosságcserére az Orczy- és a Magdolna-negyedben?

Ha nem is "bőven", de ketten-hárman a szóban forgó aktivisták közül, a saját szavaikkal, nem csak az ön közvetítésével? Ha március óta nem is, most?

Nos?

vajdapeterutca 2014.08.20. 17:52:41

@komassy:

Beteszem ide a facebook-linket, mert csak nem jönnek az aktivisták kerületi problémás ügyekről megnyilvánulni, akik eddig nagyon egyoldalú érdeklődésről tettek tanúságot (párt, elnök, mandátumok):

www.facebook.com/virag.tamas.virag/posts/10152388017158897

Az itt írókról természetesen nem ezt gondolom, és ők különben is vélhetően megírnák a saját szavaikkal. Azokra gondoltam, akik csak a pártelnök szavain keresztül nyilvánulnak meg.

Bocs, de amíg nem jönnek, azt kell feltételezzem, hogy... na ezt majd később, ha továbbra sem jönnek.

Jönnek?
süti beállítások módosítása