A mi Józsefvárosunk

193. Nem fórum, képzés

2014. július 26. - cbfm

03.jpgTegnapelőtt késő délután az MNP III. "Bérlőnek maradni!" c. lakossági fórumán vettem részt, egyedüli politikusként. A Magdolna negyed képviselői (Kaiser József, Balogh István Szilveszter - Fidesz-KDNP) nem jelentek meg, de hát miért is tették volna?! Bár ez engem nem zavart, így legalább nem kellett a megjelent maroknyi bérlőnek, meghallgatni Kaiser József kinyilatkoztatásait és nem kellett Balogh István Szilveszter szófukarságával és cinikus somolygásával sem szembesülniük.

Mint kiderült ez nem egy „sima” lakossági fórum volt (nem mintha abból olyan nagyon sok lenne, sőt!), hanem egy képzés sorozat első állomása. Ezt a rendezvény címéből kellett volna kikövetkeztetni. Mikor ezt hozzászólásomban firtattam a moderátor hölgy ismertet- te, hogy miként is történt ez. Az önkormányzat honlapján és kihelyezett plakátokon, a lakóházakban valamint a Rév 8. és az önkormányzat hirdetőtábláján. Emellett a lakossági kapcsolattartók személyesen szórólap formájában is tájékoztatták a lakosságot (elvileg).

magdolna12-1.jpg

Nos, a Kesztyűgyárba megérkezve és a képzésnek (!) helyt adó terem közönségét szem- ügyre véve, a sok ismerős arcból már sejtettem, hogy az esemény promózása nem sikerült túl jól, bár ezt már megszokhattuk. Összességében kb. 40-en lehettünk. A résztvevők több mint fele nem bérlő volt, hanem valamelyik kerületi intézmény – leginkább a Kisfalu Kft., a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) és a Rév 8. Zrt. – dolgozói. Az megjelent bérlők többsége a Magdolna u. 12. lakója volt. Ebből már az elején sejteni lehetett, hogy a kérdések jó része a ház felújításával lesz kapcsolatban.

A moderátor hölgy, akinek a nevét sajnos nem tudom – nem mutatkozott be, vagy csak én nem figyeltem – ismertette az esemény menetét, ami a következőképp nézett (volna) ki:

  • Hajdú Katalin a Kisfalu Kft. lakásgazdálkodási irodájának vezetője beszél a lakásgazdálkodásról
  • Stribik Andrea a Kisfalu Kft. hátralékkezelési iroda vezetője beszél a hátralékkezelésről
  • Egy úriember, akinek már sajnos nem emlékszem a nevére pedig a „Csellengők Program”-ról beszél, amit a szomszédsági rendőrökkel közösen csinál egy civil szervezet
  • kérdések

Budaházy Gusztáv nehezményezte az előadásszerű felolvasást és több időt kért a felmerülő lakossági kérdések és vélemények ismertetésére. A moderátor hölgy azonban ragaszkodott az előre megtervezett programhoz, így a kérdéseket, ha csak nem közvetlenül kapcsolódtak a témához csak végén tehették fel a megjelentek.

magdolna12-3.jpg

magdolna12-4.jpg

Az előadásszerű ismertetők hasznosak, bár kissé szárazak voltak. Az aktuális lakásgazdálkodásra vonatkozó rendeletek elolvasása és tanulmányozása után is ide lyukadtunk volna ki, csak lényegesen hosszabb idő alatt. Az előadásokkal kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszok jórészt summázhatók azzal, hogy „Jöjjön be a lakásgazdálkodási irodára és ott a kollégák segítenek!”, ami rendjén is van! Sajnálom, hogy a jórészt felfokozott hangulatban nem volt túl nagy az érdeklődés ezek iránt, de egyben meg is értem a hallgatóságot. Mint már említettem a megjelentek, mintegy fele volt csak bérlő, túlnyomó többségük a Magdolna u. 12. lakója. Számos aggasztó dologról számoltak be. A kivitelezési gondokon át a kommunikáció elégtelen szintjéig problémák soráról beszéltek. Ezekből pár:

  • A függőfolyosó cseréje miatt pallókon kell járkálni a lakóknak, amit a hallottak alapján életveszélyesnek tartok, ugyanis nincsenek megfelelőképp rögzítve. Így a közlekedés biztonsága az adott ember egyensúlyozó képességén múlik.
  • A kivitelező munkásai koordinálatlanul végzik a tevékenységüket és nagyobb felfordulást okoznak, mint ami szükséges lenne.

Pl.: Elkezdték szétverni a közös WC-t úgy, hogy van, aki még oda jár a dolgát végezni.

  • A házfelújítás idejére ígért lakbércsökkentésről nem lehet eleget tudni és a kérdésekre sem kapnak egyértelmű választ.
  • A házban drogfüggők hangoskodnak és szemetelnek. (Ez persze szerintem nem írható a házfelújítás hibáinak számlájára…)

A hallott problémák tükrében kijelenthető, hogy a kivitelezővel komoly problémák vannak. Emellett persze nagy gond még, hogy nem kielégítő a lakosság tájékoztatása. Kis hatékonysággal tevékenykednek a házba kétnaponta járó kapcsolattartók. A projektmanager, Alföldi György ragaszkodik a programban leírtakhoz és a problémák jegyzőkönyvezését szorgalmazza.

magdolna12-5.jpg

magdolna12-6.jpg

Több megértésre, valódi kapcsolattartásra és a partnerek komolyan vételére lenne szükség. Remélem a következő ilyen képzést sikerül jobban meghirdetni. És persze jó lenne, ha ezzel a szervezők megtisztelnék a negyed lakóit és saját magukat is! Ha a Magdolna utca 12.-ből nem jelenik meg a kb. féltucat bérlő, akkor az intézményi dolgozók saját magukkal lettek volna kénytelenek beszélgetni.

Én biztosan ott leszek a következőn is! Remélem, hogy kérésemnek eleget tesznek a szervezők és a következő esemény meghívóját elküldik a Humánszolgáltatási Bizottság tagjainak is és így legközelebb már nem Szili Balázs képviselőtől kell megtudnom, hogy lesz egy ilyen rendezvény. A Magdolna utca 12. felújításának problémáiról részletesen  Az igazi JÓZSEFVÁROS oldalon olvashatunk. Ajánlom én is mindenki figyelmébe! (A képek is innen, az említett a blogról valók.)

CBFM – Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr86547159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimahora1 2014.07.27. 17:57:35

Láttátok már a neutronbombát "reklámozó plakátot", mely persze, valójában inkább gúnyrajz, s pár éve jelent meg egy francia vicclapban? Nem? Nos, a képen pompázó gyönyörű épületek erkélyeinek egyikén egy csontváz könyököl, s elérzékenyülten így fakad ki: "istenem, de szép is ez a csöndes és zavartalan kilátás!"

Bocs az erősen túlzó metaforáért, de nekem, a "semmit a lakások belső állagáért, mindent az épületek külső megújításáért," az MNP-projektek meghatározó szempontjaként elfogadott szemléletről mindig ez jut eszembe.
A Programok mindenkori vezetője ugyanis, aki egy átváltozóművész és egy "itt a piros, hol a pirossal" bűvészkedő mutatványos erényeit egyesíti téveszthetetlen biztonsággal, szemrebbenés nélkül tudja interpretálni a soros projekt épp' "aktuális" céljait, aszerint, hogy honnan fú a szél. És a már említett "belső állagot," a lakhatási viszonyok rendezésével együtt, mint "programidegen elemet," ugyanilyen diabolikus derűvel kész száműzni a Projektnek még a tájékáról is.

S hogy mindezt miért írom a fenti poszt kapcsán? Nos, mert az abban jogosan kritizált "Bérlőnek maradni" című rendezvény meghívója értelmében - melyben szó se volt holmi "bérlői továbbképzésről" - előadott, a lakhatási problémákban és környékén kalauzolni kívánó ismertetések céljai, tulajdonképpen szembemennek a Program valódi szándékaival.

Ugyanis a több, mint félszázada felújítatlan, mára porózussá vált és minden mai szabványnak ellentmondó "vizes" ólomcsövek,a mai terheléstől belobbanó villanyvezetékek, a hetven éve elavult és szétbarmolt "kátránypapíros" szigetelési rendszer és az ellenőrizetlen, kontár és/vagy lakossági barkácsolásból maradt "épített állag," mára időzített bombaként működik. S ezúttal most hagyjuk is a százszor "megénekelt" rendezetlen bérleményi jogviszonyokat, a köröttük kerengő fél- és illegális holdudvarral, mely már minden csapból folyik, s melyre mégis nagyívben tesz mindkét "oldal," amint labdába rúghat.

Most csak egyszerűen arról van szó, hogy - lakjál bár "rendesen" vagy a törvénnyel dacolva - elébb-utóbb mégis a nyakadba szakad az egész miskulancia. S hogy ezzel közelebb leszünk-e a Program valódi céljához, azt persze én nem tudom, de hogy ezt a magamfajta tapasztalati szakértőn kívül is minden benne lakó tudja, az nem kérdés. Mármost, hogy az ezért felelős, nagytudású vezetőink mit is gondolnak erről, nos, arról legfeljebb csak halovány sejtésem van, melyet még magammal sem szívesen osztanék meg...

És mivel erről másutt, amúgy is folytatásos "sagát" írok, most - kényszerűségből kissé személyesre hangolva - csak annyit jegyeznék meg, hogy a M12-ben végzett tanácsadói tevékenységemet, nem "fizetett politikai aktivistaként" végzem, mint egyes "idegen-ügynök" elemek, hanem ugyanúgy választás útján, ahogy ezt a Nagyfőnök is teszi, bár az enyémmel - sok civil társaiméhoz hasonlóan - csak bajosan lehet trükközni a választási boszorkánykonyhán.Ugyanis ez - mármint bizalom - vagy van vagy nincs, s ha egyszer nem kellesz, azt kertelés nélkül a képedbe vágják, és mehetsz a levesbe.(És persze semmi célozgatás, csak szíves tanulmányozásra ajánlanám...) Ja, és nem is az imperialisták pénzén, hanem - ha kell - a saját pazar nyugdíjamból finanszírozom "bomlasztó tevékenységemet," mely persze nekem annál is könnyebb, mert a telefonomat se lopták el, s így akadálytalanul visszahívhatom "megbízóimat," akiknek sajna nincs "egység" a telefonján. Mellesleg ezt a remek módszert - némi csekély módosítással - a Nagyfőnöknek is ajánlanám, már persze, ha megkerül a telefonja...

Addig is kissé lejjebb szállva, nektek, szoci társaim a seholban, azt ajánlanám, hogy ne csak ellenszavazataitokkal de ha kell, törvényességi óvással is akadályozzátok a jogellenes bérlők arcátlan kistafírozását! Mert bármilyen jogbiztonságban érzi is magát az, aki - igenis szociális rendeltetésű! - bérlakását rendeltetésszerűen nem használva, még térítésért folyamodik a rászorultsági elvet (is)sértő, a törvényesség lábbal tiprásában partner bérbeadóhoz, cselekménye jogkövetkezményeit vállalnia kell! Ugyanis a "nemlétező törvények," - melyekre a valódi bérleményi rendezés negligálása során hivatkoznak - egyike, az életvitelszerű ott-lakás követelménye, jogi axiómaként, minden, egyébként "féloldali jogfogyatkozásban" szenvedő bérleti szerződésben benne van. A rendszerint szegénysorsú lakók - s egyben a maradék törvényesség - elleni hangulatkeltés ugyanis, hogy a "rossz, bűnpártoló(!)törvények akadályozzák meg a lakhatási bűnözés felszámolását," csak a lopakodó törvénytelenséget csempészi be orvul az amúgy is rohadó rendszerbe.És gyalázat, hogy mindezt - nyomukban az állítható hangerősségű papagájkórussal - jogvégzett emberek is mondják, minden aggály nélkül. Ne nézd mindezt szótlan és dermedt bénultsággal! Most már Te következel...
süti beállítások módosítása