A mi Józsefvárosunk

187. A munka ára

2014. július 14. - Amijo

02.jpgTikkasztó nyár van. Jól esik ilyenkor a hűvös szobába lepihenni ebéd után. Persze, ha nem húzod el időben a sötétítő függönyt, nagyon felforrósodik a helység. Most jöttünk meg a nyaralásból, ahol légkondicionált szobánkban jobban esett az ejtőzés. Kissé vágyakozva gondolok a 20 fokra állított hőfokszabályozóra. Nemrég rokonlátogatás keretében egy észak-magyarországi falucskában jártunk egy vályogházban.

Itt ugyanolyan hűs volt a levegő, mint a légkondicionált szállodai szobában. A vályog jól szigetel. Elgondolkodtam – így a szobában pihenve, kissé félálomba merülve – az evolúció mai érvényesülésén. A törzsfejlődés során a gyengébb fajok kihaltak, nem fejlődtek tovább. A rátermettebbek, az erősebbek viszont göngyölítették tovább az élet fonalát.

A hőség ilyen evolúciót befolyásoló tényező. Aki nem bírja a 40 fokos lakást, az nem bírja. Akinek van pénze, az beépít egy légkondit és túléli. De túlélik a legszegényebbek is a vályogházban! Ha a felmelegedés tovább tart, két társadalmi réteg marad a Földön: a légkondisok és a vályogházasok! Na, írhatjuk újra a biológia könyveket!

napszam.jpg

Új evolúciós elméletemen való tűnődésemnek a telefoncsörgés vetett véget. A telefon csak megcsörrent, jelezve, hogy a hívó visszahívást vár. Rögtön sejtettem, hogy a vályogházas rokonnak van mondandója.

Visszahívtam, és megtudtam, hogy náluk felejtettük a gyermekünk kötelező olvasmányát. Nem baj, azóta már pótoltuk. Náluk is élnek gyermekek, jó lesz nekik is az a könyv. Elmondta, hogy idén már nem megy el napszámba dolgozni a „Milliomoshoz” aki rendszeresen fekete munkásokkal művelteti a földjét. Övé majdnem minden a faluban: a kocsma, a bolt, és még ki tudja mi. Eddig minden nyáron elment és a tűző napon 10 órát dolgozott a mezőre. De eddig 800,- Ft-ot fizettek. Idén már csak 500,- Ft a pénz.

Beszélgetés közben enyhe rosszallás lett úrrá rajtam. A gyorséttermekben is hasonló az óradíj. Mégis sokan vállalják, ezt a munkát, a valóban kevéske pénzért. Ott a kis vályogházban, nagy a szegénység. Csak látogatásaink idején telik meg a hűtőszekrény azzal, amit mi viszünk. Visszakérdeztem, hogy a 500,- Ft valóban olyan kevés, amiért nem éri meg dolgozni?

A telefonból kicsit elbizonytalanodott hang felelt: … hát Ildikém … hát 10 órát dolgozni 500,- Ft-ért. Tudod, már nagyon fájnak a lábaim. Rosszul vagyok a nagy melegben. 500,- Ft-ért 10 órát már nem merek vállalni. Ha 800 volna, akkor még elmennék….

Szégyelltem magam rosszallásomért. 50,- Ft óránként a munka ára.

Szili-Darók Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr26510575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása