A mi Józsefvárosunk

184. Életképek 1. - CBFM

2014. július 09. - cbfm

Mikor azt látom, hogy a Kálvária tér közepén egy fickó pár centire a "JÓZSEFVÁROS ÚJJÁÉPÜL" molinótól hugyozik fényes nappal, magát mások jelenlététől nem zavartatva, akkor mélyen elgondolkodom. Ezt ajánlanám Kocsis Máté polgármester úrnak is! Mondjuk, vele szemben én nem ellenzem a közterületi WC-k létesítését és nem "szabotálom" a meglévők működtetését sem.

kalvaria20140703-5.jpg

És még mielőtt vki azt hinné, hogy hajléktalan volt az illető közlöm, hogy szinte biztosan nem volt az! Az FB oldalamon – a sok-sok hozzászólás végén – az egyik kommentelő megállapította, hogy „…a hajléktalanoknak ingyenes vécé kéne. Még én sem szeretek 180 Ft-ot fizetni egy kisdologért, hát még egy nincstelen...

 

És erre jött egy hosszabb, szakszerű Bódis Lajostól, ezt most meg is osztanám a mélyen tisztelt Nagyérdeművel, teljes egészében...

***

Nem is fizetnek érte, nem használják. A Mátyás téren egyébként az MNP II projekt keretében ingyenes használatú WC létesült. Mint ilyet, sosem üzemeltették, amikor megnyitották, már fizetős volt. A környéken működésképtelen modell, de hát ezt a döntéshozók nyilván tudják.Többen tulajdonították a polgármesternek a kijelentést, hogy ő nem akar nyilvános WC-ket, a fideszes képviselők nekem letagadták ezt, mígnem a polgármester maga erősítette meg a testületi ülésen.

Azon az ésszerűtlen indokon kívül, hogy a kerületnek rossz, ha a szegényeknek ingyen elérhető a kulturált ürítés lehetősége, mondok két másik indokot. Az élőerős üzemeltetés költségét nem akarják vállalni, az önkormányzat nagyon takarékoskodik a szolgáltatáso- kon (és bőven költ, amire érdemesnek tartja, a szolgáltatásokat nem tartja annak). És egy WC üzemeltetése is alkalmazkodást igényel a környezethez (ingyen vagy fizetős, konfliktusok kezelése, személyzet kiválasztása, betanítása, védelme). Márpedig az önkormányzat intézményei legtöbbször nem tudnak, és nem akarnak alkalmazkodni a környezethez, Kocsis Máté pedig nem tudja menedzselni őket. Úgy avatkozik be, mint a szocializmus a tömeghadseregének tábornokai, fogalma sincs, hogy működik egy modern közszolgáltató. Közmondásos, hogy egy WC üzemeltetése is meghaladja a képességeiket.

Az MNP III keretében a FiDo-ban és a Kálvária téren is létesíteni kell közhasználatú WC-t. Talán nem előre megfontoltan, hanem mert nem írták át a 2010-ben készült terveket, aztán majd lesz, ami lesz. A FiDo épülethez tudtommal a tervező kívülről megközelíthető WC-t tervezett, nyilván a korábban kapott szempontok szerint. Az engedélyezési tervben egyszer csak belülre került, ami olcsósítja az üzemeltetést, ha nyitva van az épület, viszont egyet jelent azzal, hogy a WC zárva lesz, ha a sportlétesítményt felügyelő szociális munkás nincs jelen. És az ő bére több mint azé a dolgozóé volna, aki a WC üzemeltetését elláthatná.

***

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr656493637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs Szili 2014.07.09. 18:45:06

Ha bármilyen térfelújítás kapcsán javasoljuk, hogy legyen nyilvános WC, arra mindig az a válasz, hogy nem szabad, mert ide vonzza a hajléktalanokat. Tehát nincsenek WC-k, amit meg muszáj üzemeltetni, mert EU-s projekt keretében létesült, fizetős. Így aztán ugyanezzel a meggyőződéssel állítják, hogy a hajléktalanokat azért kell kiebrudalni a kerületből, mert "összehugyoznak mindent".

Molnár Ferenc tér 2014.07.09. 21:34:07

ez egy régi probléma. visszasírom a szép kovácsoltvas zöld köztéri wcket:) nem tudom miért nem lehet észrevenni, hogy ha nincs wc, az utcán ürít az ember, de nem csak a hajléktalan, hanem a hajlékos is :)

Amijo 2014.07.09. 22:07:54

@Molnár Ferenc tér: A blogra küldött levelét meg továbbítottuk CBMF-nek, hátha tud valamit kezdeni vele... :)

Amijo 2014.07.09. 22:11:52

@Molnár Ferenc tér: És persze, hogy elírtuk... :(
Tehát helyesen: CBFM-ne, azaz Camara-Bereczkinek. Bocs mindenkitől.
a Szerk.
süti beállítások módosítása