A mi Józsefvárosunk

175. Elismerés a Kék pontnak

2014. június 28. - SziliBalazs

04.jpgÖnkormányzati elismerésben részesült a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány. A JAT mini projekt pályázatról döntő Bizottság ülésén Alpolgármester Úr méltatta a Kék pont kerületi drogprevenciós munkáját. Külön méltatta a kerületi drogstratégia kialakításában játszott kiemelkedő szerepét a szervezetnek.

"A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány tevékenységével teljesen meg vagyunk elégedve, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány évek óta tevékenykedik a kerületben és végzi a dolgát jó minőségben, és ezt a feladatellátást részükről a jövőben is igénybe kívánjuk venni.” - értékelt Alpolgármester Úr.

tasz_drogok.jpg

Érthető, ha meglepődnek e hír hallatán azok, akik eddig Józsefváros önkormányzatától csak negatív információkat kaptak a Kék Pontról. Nem arról van szó, hogy kerületünk vezetése belátta, mekkora hibát követett el, amikor saját tehetetlenségének leplezése céljából bűnbaknak kiáltotta ki a szervezetet. A fenti hír, a szomszédból érkezett. Ferencváros Önkormányzata találta támogatásra méltónak a Kék Pont alapítvány programjait, és Formanek Gyula (FIDESZ) Alpolgármester Úr szavai mondanak élesen ellent a józsefvárosi mantrával.

Nem igazán életszerű, hogy ugyanannak a szervezetnek a szomszédos kerületben működtetett ugyanolyan programja jól működjön, ami nálunk rosszul működik. Inkább arról van szó, hogy nem létezik egy országosan elfogadott egységes koncepció a droghelyzet kezelésére. Ugyanazt a tevékenységet az egyik FIDESZ vezette Önkormányzat támogatja, a másik tűzzel, vassal írtja.

Ferencvárosban drogstratégia születik a Kék Pont bevonásával. Józsefvárosban 2014. szeptember 1-től megszűnik a tűcsere program. A tűcsere ugyan eltűnik, de a drogárusok, a drogfogyasztók, a probléma megmarad.

Tegnapelőtt rendezte a TASZ (Társaság a szabadságjogokért) a „szoba a nyolcban” című rendezvényét, ahol bemutatták a józsefvárosi drog és járványüggyel foglalkozó kisfilmet. A belövő szoba megvalósítása lehet a megoldás, hiszen onnan a használt tűk nem kerülnek az utcára, illetve kapualjakba. A tűcsere program leghangosabb ellenzőjének, Dr. Ferencz Orsolyának egyik nyilatkozata szerint ennek megvalósítására nyitott a józsefvárosi Önkormányzat. Ez adhat reményt, hogy a kezdeményezés nem talál süket fülekre. Igaz, ezt még akkor mondta Képviselő Asszony, amikor nem volt ennek megvalósítására irányuló törekvés.

Szili Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr596441195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimahora1 2014.06.29. 20:22:31

Amikor a csütörtöki SZOBA A NYOLCBAN c. rendezvényen a moderátor, Bombera Krisztina azt kérdezte, hogy van-e itt valaki az önkormányzat részéről, aki reflektálna az itt, több hozzászóló szájából is elhangzott észrevételekre, akkor - ahogy ez majd' mindig lenni szokott - "egy csak egy" személy "volt talpon a vidéken," Révész Márta képviselő asszony. Ő, akit mostanában - magamat is beleértve - annyian bírálunk "nem eléggé vérre menő" hozzáállása miatt, de aki mégis mindig ott van a különféle fórumokon, s szerintem az önkori presztízse,(?) ha még ő sincs ott,végképp a "zöld, mínusz egyketted" alá süllyed -, bár a dolgok mai állása szerint, ez úgyszólván senkit sem érdekel.

És könnyű lenne most nekem, a képviselő asszony nekem szóló, egyébként visszafogott kritikájára válaszolnom, amelyben a bérlői jogviszonyrendszer és az abban fellelhető elsöprően nagyszámú droglerakat és -búvóhely közti összefüggésrendszerre próbáltam rávilágítani, de nem teszem. Nem teszem, mert részben már ott reflektáltam rá néhány szóval, s mélyen hiszem, hogy a képviselőnő is tudva tudja azt, amit ma már úgyszólván mindenki, hogy ti. az önkormányzati lakások - legyenek bár lakottak vagy "üresek," - a "leg megbízhatóbb" drogtanyák, amelyekre egyébként minden rendű-rangú "bújdosó" bizton számíthat. (A röhej egyébként az, hogy ennek felemlítését, "balos" civil társaim, nekem komolyan felróják, és autoriterséggel, sőt "minidiktátori" ambíciókkal vádolnak. Persze ettől még nem veszek "jobbkanyart," vagy mit. Konkrét javaslataikat pedig - melyekből eddig még egyet se láttam - változatlanul nagy-nagy kíváncsian várom.)

Leírtam már ezt százszor, s - legalábbis ezeken az oldalakon - a franc se fog ezzel foglalkozni, hacsak valami újabb szempont fel nem merül ebben az évtizede tipikusan "hot potato" ügyben. (Jelzem, annak aki ott volt, lehetetlen, hogy fel ne merültek volna "újabb szempontok," még ebben a szűkebb értelemben is, de ezt most hagyjuk.)

A kínos az, hogy s e n k i s e m v o l t o t t az önkori részéről, s bár az ellenzék (mondjuk így) neutrális magatartását, tanult kollégám, Bódis Lajos, nálam már szakszerűbben elemezte, azért - már csak a fenti cikk kapcsán is - megkérdezném én is, hogy hol vagytok ti akkor, amikor "nyilvánosan dörög az ég?"
Hol akkor, amikor, "elterelő hadmozdulatok" és méltatlan letorkollások között kínlódunk a fórumokon, ahol nekünk, a "lakosságnak" akarják megmondani, hogy mit kérdezzünk egy különben nekünk rendezett fórumon.
Vagy akkor, amikor a négymilliárdos program házainkhoz kiszállt "szakértői", még az MNP1-et sem tudják megkülönböztetni a "kettőtől", s a kérdések zömére, az "ez most nem tartozik ide," impertinenciájával válaszolnak, s a kincstári fotós siethetnékje szabja meg az "audiencia" tartamát. S egyébként is a méla undor ütközik ki a nekünk be se mutatkozó hölgyek-urak arcán, akik, kultúrfölényük biztos tudatában, felhúzott orral, köszönés nélkül távoznak ebből a mocsárból. Na szóval, hol vagytok ilyenkor?

Ehhez képest Révész képviselő asszonnyal, ha nem is igazságtalanok, de méltatlanok vagyunk néha, hisz ha szóban egyre kevésbé nyilvánul is meg, de -. ezt tanúsíthatom - "tettleg" még mindig ő az, akihez bárki, úgyszólván bármikor odamehet, és elmondhatja neki panaszát. Hogy egyébként manapság milyen eredményességgel jár el a rábízott ügyekben azt - bevallom - nem tudom, de azt igen, hogy a közelmúltból erre számos pozitív példát hozhatnék elő. Ám azt, hogy most ez hogyan van, nos, erre csak azért nem tudok válaszolni, mert mostanság s e n k i t, s e m m i f é l e k é p v i s e l ő h ö z nem küldözgetek, mert kb. annyit ér, mintha a római pápához küldeném őket.(Valszeg nem esik le nektek, hogy ezzel a mentalitással,minden nagyívű koncepciótok dacára, a "bűvös körből" való biztos kilépőt váltjátok meg.)

S bár tudom, hogy gúzsba kötött lábakkal nehéz táncolni, de azt is, - személyes tapasztalatból - hogy a képviselő hölgyek-urak semmitől nem irtóznak annyira, mint néhány valóságos és igenis, egyes személyhez vagy kisebb csoporthoz köthető, konkrét ügy végigvitelétől. És kár, hogy azt a hamis ideológiát, amit a mai vezetés immár szalonképessé tett, hogy ilyen "alantas" tevékenység nem illik egy valamire való képviselőhöz, aggály nélkül magatokéivá tettétek.Erre csak azt mondhatom: nekik könnyű, és nem csak azért, mert azt hiszik, hogy a pünkösdi királyság örökké tart.
De a a mostani politikai szelek, melyeknek szárnyán vígan vitorlázik az "ostobák hiszekegye," a populizmus, nem nektek kedvez, hanem nekik, s - locsogjanak bármit is szemforgatva Istenről és Hazáról - ezeréves értékekkel mennek szembe. Nos, ezek a szelek egyszer elállnak, s a beállott szélcsendben nem ők, de ti álltok ott kiszáradt torokkal és üres kézzel üres ég alatt. És hogy lehet-e széllel szemben pisálni, nos, hát egy kissé bajos bizonyára. De még az is jobb, mint gyáván beszarni...

vajdapeterutca 2014.06.29. 22:08:00

Komássy Ákos írt a napokban, hogy nem ő törölte a facebook-oldaláról a feladatteljesítést számon kérő hozzászólásomat, hanem valószínűleg a több segítője közül valaki. És hogy ha van kedvem, beszélgessünk arról, szerintem hogyan érdemes lokálpatrióta helyi politikát csinálni.

Azt válaszoltam, hogy mindig, mindenkivel szívesen beszélgettem erről. És hogy egy könnyen betartható feltételem van: az ilyen beszélgetések ténye és lényegi tartalma (nem feltétlenül szó szerint, de) bárki előtt hivatkozható legyen.

"ultimahora" fenti beírásánál jobban megfogalmazni nem tudnám, nem is akarom, de nem is tudnám :) Pont így.

vajdapeterutca 2014.06.29. 22:13:51

És abban is igen, más is mondta, és én is rájöttem, hogy bár sokat és egyre keményebben kritizáljuk Révész Mártát, aminek van oka, de ezzel együtt is, és mivel minden relatív, nagy tisztelet is jár neki.

Csak hát minden a kontextussal együtt számít, márpedig az nagyon sántít.

De ezzel együtt is, róla nem mondható, hogy fogalmatlan, és az sem, hogy nem akar semmit. Ha nem is tartjuk célravezetőnek, ezért nem is értünk egyet vele, a kontextust pedig, amelyben működik, álságosnak tartjuk is.

Szóval, tisztelet. Is.

prokontra 2014.07.03. 16:52:46

Nos, jómagam is hozzájárulok a fent leírtakhoz, - már ami Révész Márta képviselőnőt illeti.
Ultimahorával ellentétben én megtapasztalhattam néhányszor, hogy az elé tárt ügyekkel, emberekkel, helyzetekkel hogyan foglalkozik. Kérem, személyesen végigviszi a hivatali apparátus bonyolult útvesztőin, bujkáló, itt-ott mellébeszéló vagy szándékosan dezinformáló illetékesein. Öt év alatt egyszer mentem el a fogadóórájára (amin mindig ott van), - egymásnak adták a kilincset az ügyfelek. Biztos vagyok abban, hogy ő az, aki leginkább otthon van terepen, aki kapcsolatot tart a választóival.
A közönyről, a képviselők nemtörődömségéről, cinizmusáról is álljon itt egy példa: a közelmúltban - egy magdolnás ügy kapcsán -a képviselői titkárság segítségével sem sikerült elérnem Balogh István Szilveszter képviselőt. Üzenetet hagytam, az sem érdekelte. Egy fórumon "vajdapéterutca" említést tett neki a dologról, amire az volt a válasza, hogy várjak a soromra. Milyen sorra??? Mint civil érdekvédelmi képviselő, az ő választóinak gondját kellett volna megbeszélnünk, nem személyes ügyben kerestem, arra vannak körülöttem megbízható emberek.
Akik komolyan veszik vállalásaikat.

És R.M. utóbbiak közé tartozik, - még akkor is, ha sokszor bíráljuk a KT üléseken tanúsított visszafogottságáért.

ultimahora1 2014.07.03. 21:19:50

Kedves prokontra, kissé értetlenül olvasom Révész képviselő asszony védelmében "ultimahorával ellentétben" felhozott érveidet, hisz' írásomban, a képviselőnő érdekképviseleti munkáját, épp' "visszafogott" ellenzéki magatartásával állítottam szembe.
Hát nem épp' a kiegyensúlyozott megítélés érdekében írom a " ...Révész képviselő asszonnyal, ha nem is igazságtalanok, de méltatlanok vagyunk néha,"... kezdetű bekezdésben,személyesen tanúsítva, hogy "ő az, akihez bárki, ... bármikor odamehet és elmondhatja neki panaszát."? És így tovább,majdnem egészen a lelkendezésig, ami azért tényleg nem fog el R.M. tevékenységével kapcsolatban. (Idézett bejegyzés, ötödik bek.)

Látszólag tényleg nem nagy ügy ez. De - nem rólad beszélek - az orv hamisítások és sanda ráfogások évadján, melyekből mindkettőnknek bőven kijutott, legalább az egyértelmű világossággal fogalmazott szöveget ne értsük-magyarázzuk félre. Erre manapság vannak nálunk hivatottabb gátlástalan bértollnokok épp elegen.
(És persze, örülnék, ha átfutnád még egyszer a szóban forgó, egyébként utóbb kiposztolt korábbi kommentet.)

prokontra 2014.07.04. 16:06:09

@ultimahora1: Kedves ultimahora, sztem nincs itt semmi félreértés, és a fenti, utolsó bekezdéseddel is egyetértek.
Én ezt az egy mondatodat fűztem tovább (" Hogy egyébként manapság milyen eredményességgel jár el a rábízott ügyekben azt - bevallom - nem tudom,... ") azzal, hogy én minden esetben kaptam visszajelzést a rábízott ügyek kimeneteléről, tehát eredményesen végigviszi azokat, és arra is ügyel, hogy az érintett értesüljön arról.
Ennyi, nem több. :)
Barátsággal üdvözöllek.
süti beállítások módosítása