A mi Józsefvárosunk

151. Teleki téri piac - átadva

2014. május 10. - cbfm

03.jpgTegnap, május 9-én Kocsis Máté ünnepélyesen – tamtararam! – átadta a megújult Teleki téri piacot. A beruházásra több mint félmilliárd forintot költöttek. Kicsit sárga, kicsit drága, de a miénk. A hírekből az is kiderült, hogy a polgi az átadón ünnepi beszédében elmondta, hogy a hatvanéves piac felújításáról 2010-ben döntött a józsefvárosi önkormányzat, és a régi piac helyett egy újat építettek, saját forrásából.

(Arról nem szól a fáma, hogy megemlítette-e, hogy eredetileg 2012 októberére ígérték az új piac nyitását, és hogy az új piac egyszerre nyílt volna meg a LIDL áruházával.)

piac_uj1.JPG

Arra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy Kocsis Máté polgármester úr az ünnepélyes megnyitón ejtett-e akár egyetlen egy picinyke hangot is arról, hogy miért nevezetes ez a nap – már a piacavatáson kívül? Szólt akár egy félmondatot is arról, hogy mi történt 1945. május 8-án és 9-én, a győzelem napján?

Merthogy 69 éve ekkor ért véget Európában a II. világháború, a szövetségesek legyőzték a hitleri fasizmust. (A nyugati világban május 8-át szokás a II. világháború végnapjaként megjelölni, míg május 9-ét az oroszok és csatolt részeik ünneplik, díszszemlével, katonai parádéval. Az egy nap különbség az időeltolódásból adódik: a Jodl tábornok által május 7-én aláírt kapituláció itt ekkor, ott akkor lépett életbe.)

piac_uj2.JPG

Mindenesetre Kocsis Máté rögtön ki is próbálta az új piacot, a képek alapján paradicsomot és salátát vásárolt. De azért sajátjai féltő félkoszorújába néha beengedtek egy-egy helyit is, akik már évek óta nem láthatták élőben az egykor szépreményű polgit, aki manapság már csak jeles alkalmakkor jön lentebb a Horváth Mihály tér vonalánál.

CBFM – Józsefváros, Magdolna negyed

Fotók: MTI / Kovács Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr116147116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Böbe Kiss 2014.05.10. 20:50:55

" egy-egy helyit is, akik már évek óta nem láthatták élőben az egykor szépreményű polgit, aki manapság már csak jeles alkalmakkor jön lentebb a Horváth Mihály tér vonalánál."

persze,mert közeledik a polgármesteri választás,nyaligátor gép beindítva Kocsis úr részéről,majd még fog osztogatni némi apanázst is talán, a közmunkásoknak,hogy rá szavazzanak. Én inkább "éhen halnék",mint sem rá szavazzak majd!
süti beállítások módosítása